Hlavní obsah

Vysejte si voskovku s květy v barvě borůvek

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte chuť vnést do zahrady něco nového, ideálně neobvyklého, co se hned tak neokouká? Vysejte voskovku, která ze škatulky tuctových kytek vystupuje díky svým jedinečným květům.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nad ostatními. Až 70 cm vysoká rodačka ze Středozemí převyšuje pomněnky i bílé kakosty, se kterými sdílí rabátko před suchou zídkou.

Článek

Voskovka větší (Cerinthe major) Purpurascens je sice anuelka čili rostlina, jejíž život se odehrává v rámci jediné vegetační sezony, ale do záhonu ji nemusíme zvát opakovaně.

Když v něm najde spokojenost, bude se ochotně vracet prostřednictvím svých potomků a přinášet nám radost léta letoucí.

Nekonečný koloběh

Semínky to začíná i končí. V zahradním centru pořídíme sáček semen za cenu okolo třiceti korun. Každé další semínko se při troše štěstí urodí v naší vlastní zahrádce.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ze semen. Kdo chce voskovku pěstovat, začne od semínka. Sazenice se v sortimentu zahradních center běžně neobjevují.

Voskovka vychovává své následovníky v plodech, kterým říkáme tvrdky. Černé jsou jako kosí pírka, porcelánově se lesknou a zrají od srpna do podzimu vždy ve dvojici uprostřed trvanlivého kalicha. Obsahují po dvou semenech.

Tvrdky vyséváme celé. Vlastní výsev bývá jedinou cestou, jak voskovku pěstovat. Sazenice běžně neseženeme.

Ven s ní!

Přelom dubna a května je ideální pro přímý výsev do venkovního záhonu. Než se objeví semenáčky, pomine hrozba pozdních mrazíků a s ní i riziko záhuby. Voskovka je totiž citlivka na mráz.

Kdo chce mít po ledových mužích v záhonu místo klíčenců statné sazeničky, předpěstuje si je doma na parapetu už v březnu.

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Zahrada

Jakmile letnička odkvete a vytvoří semena, sesbíráme je a rovnou vysejeme pod tenoučkou vrstvu hlíny na místo, které si sami určíme. Anebo necháme na ní, ať se vysemení, kde chce.

Moc daleko neuteče, ale rozhodně počítáme s tím, že se vrátí ve větším počtu, a pokud nenarazí na odpor, vytvoří časem přitažlivé houští kvetoucí po celé léto.

Ke štěstí jí stačí málo

Rodačka ze Středozemí si vesele roste v tamních sadech pod olivovníky, ve starých vinicích, ba dokonce ve škarpách u silnic. Z toho pramení, že není žádná primadona, a když na to přijde, poradí si se suchem i chudší písčitou půdou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Trvanlivá směs. Záhon, kde kvetou voskovky s kakosty, je pěkný celé léto. V květnu a červnu ho zpestřuje purpurový pryšec.

Hluboký stín a mokro v oblibě nemá. Do spár mezi dlaždicemi v chodníku či na patiu zavítá ráda. Dosahuje tam ale sotva poloviční výšky z možných 50 až 70 cm a rychleji odkvétá.

Zcela se obejde bez naší péče. Jen při pěstování v nádobě ji pravidelně občerstvujeme koktejlem umíchaným z vody a živin.

Půvabné kombinace

Svěšené trubičkovité květy odrůdy Purpurascens jsou uvnitř mléčně bílé, zvenčí borůvkově modré až fialové. Včely ani čmeláci kolem nich neproletí bez povšimnutí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

(Ne)obyčejné setkání. Prostý rudý tulipán navázal s atraktivní letničkou známost a je z toho láska jako trám.

Nádherně souzní s namodrale zelenými kalichy a listy. Ty téměř objímají lysou lodyhu, mají hladký jakoby navoskovaný povrch. Tím zamezují spekulacím, že by šlo o kostival, který je takřka celý pokrytý drsnými chloupky.

S kostivalem voskovku pojí podobná vijanovitá květenství a umístění v čeledi brutnákovitých. Klidně se spolu mohou dělit i o místo v záhonu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Přidat se může brutnák s modrými hvězdičkami květů, červené tulipány, fialková šanta. A co byste řekli na půvabnou kombinaci s různorodými kakosty, pryšci, jemnolistými trávami, vínovým pcháčem (Cirsium rivulare), žlutou diviznou, růžovou dobromyslí a kontryhelem? Voskovka se našim představám vždy ráda přizpůsobí.

Reklama

Související témata:

Související články

Není jara bez krásy petrklíče

Jedna z našich nejsličnějších voniček – petrklíč – dává zimě vale a s náručí plnou zlata vítá jarní pohodu na záhonech, v květináčích i lesních tišinách.

Mahónie je pro zahradu terno

Je na čase vyseknout této přehlížené a nedoceněné dřevině poklonu. Sluší jí to celý rok, s ničím nedělá cavyky a nádavkem plní bříška ptáčkům i hmyzu. Kdo by...

Famózní magenta v jarních květech

Barva inspirovaná květy fuchsií nadopuje aprílovou zahradu pořádnou dávkou energie! Nebojí se vystoupit z řady a jaro ji za to zbožňuje. I vy se do ní...

Výběr článků

Načítám