Hlavní obsah

Cesty na zahradě budujte smysluplně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uspořádání tras v zahradě bývá součástí jejího celkového návrhu. Tvarují totiž prostor, určují charakter zahrady i exteriéru domu, udávají směr pohybu po pozemku a vedou na atraktivní místa.

Foto: Rako

Krása kamene typu burlington se spojila s kvalitou slinuté keramiky s probarveným střepem a vznikla série Quarzit Outdoor.

Článek

Při plánování zahradních chodníků promyslíme, jakým způsobem propojí frekventované části. Dbáme na střídmost a jednoduchost, abychom nevytvářeli chaos.

Ať už se rozhodneme pro přímé, či klikaté sypané pěšiny, klasické dlažby, kamenné desky, nebo dřevěná prkna, dáme pozor na stylový soulad s okolím stavby a ostatními prvky v zahradě.

Zvážíme také cenu materiálu s ohledem na jeho vlastnosti (protiskluznost, mrazuvzdornost, nosnost), náročnost a náklady na eventuální úpravy podloží při zakládání cest.

Tipy a rady

  • Pro subtilní stezky volíme posypy, pražce, nášlapy. Širší zátěžové trasy vyžadují dlažbu, která ladí např. s obklady na stavbě, dlaždicemi příjezdové cesty.
  • Chodníky sousedící s trávníkem musí být v jedné rovině kvůli lehčímu sečení.
  • Pěšiny podél záhonů mají být posazené výše, aby během deště či zalévání nedošlo k vyplavení hlíny. Záhon zpevní a zeminu chrání palisády.
  • U kamenných drtí a štěrku pozor na zaoblené povrchy a měkké horniny, jako jsou vápenec a dolomit.

Odolní imitátoři

BETON napodobí mnoho materiálů, od mramoru přes přírodní kámen po dřevo. Na výběr jsou různé textury, barevné odstíny, vzory a tvary. Na vymývaném betonu s povrchovou úpravou oceníme odolnost a dlouhou životnost, rozmary počasí ho nijak neovlivňují. Tyto schopnosti podpoříme pravidelnou impregnací, která minimalizuje pronikání vody a nečistot do jeho struktury.

U vjezdových ploch se doporučuje betonový kámen o tloušťce aspoň 6 cm.

Tipy na zpevněné venkovní plochy

Zahrada

KERAMIKA pro exteriér je slinutý materiál, který imituje nejlépe kámen a dřevo. Vyniká přirozeným stínováním dlaždic jedné série i originálními dekory. Díky její neporéznosti nebudeme mít problém s odstraněním nečistot. Slinutá keramika nesákne vodu, je mrazuvzdorná. Další výhodu nabízí při manipulaci. Ve srovnání s betonovými dlaždicemi jsou ty keramické lehčí, méně tak zatěžují konstrukci podkladu.

Keramická slinutá dlažba samotná jako hmota dosahuje stupně tvrdosti 7. Jakostní glazury se vyznačují nejvyšším stupněm odolnosti proti opotřebení PEI 4 a PEI 5.

Oblíbenci z přírody

KÁMEN obvykle ladí se surovinou typickou pro konkrétní lokalitu, v níž se zahrada nachází. Velké zajímavé kusy instalujeme sami, nenásilně působí asymetrické desky a nášlapy. Houževnatý opracovaný kámen zakoupíme v hobbymarketech v podobě impregnovaných žulových dlažebních kostek. Oblíbené jsou také porfyr, gabro, diorit a čedič. Z oblázků či kamínků o velikosti (frakci) do 10 mm vyrábíme dekorativní mozaiky, vysypáváme jimi krátké přechody mezi odlišnými zónami.

Nerovný povrch kamenného koberce je příjemný bosým chodidlům. Kobercem vykouzlíme klikaté pěšiny, rovné cesty, pokrýt jím lze i schody.

ŠTĚRK je nenáročný, vypadá skromně, a přitom prokáže nejednu žádoucí službu. Štěrkové cesty z drceného kameniva o velikosti 5 až 25 mm s ostrými hranami jsou na došlap stabilní, protože dobře klínují. Je výhodné před pokládkou vytvořit nosnou vrstvu o tloušťce 10–15 cm ze směsice různých minerálů. Ta zabrání mísení vrchního materiálu s půdou. Na povrch stačí maximálně 5cm vrstva drti.

Jemné a hrubé kamenité frakce musí být ve správném poměru, aby se z jemnějších částic po dešti nevytvářela na pěšině kašovitá směs.

PŘÍRODNÍ DŘEVO je choulostivé, i když velmi oblíbené. Jeho životnost prodloužíme ošetřením oleji a vosky stejně jako správnou volbou dřeviny. Místo smrku a borovice vsadíme raději na dub a exotické dřeviny typu teak, merbau, jatoba, olivovník.

Vzhled dřeva je vlastní i vymývanému trvanlivějšímu betonu, a to včetně barvy a struktury.

Osvětlení pěšin

  • Pro pohyb po zahradě i v nočních hodinách jsou efektní chodníky a cestičky lemované svítidly ve tvaru luceren, malých pouličních lamp a sloupků.
  • Vestavné osvětlení a bodovky nejčastěji montujeme do nášlapů a schodů. Světla zapojíme do systému nízkonapěťového zahradního osvětlení – postačí k tomu trafo, zahradní zásuvka a plán, jak a kam světla umístit.

Posviťte si plameňákem. Lampy inspirované půvabnými ptáky krášlí nejeden interiér

Tipy a trendy

Reklama

Související články

S krokusy zbývá k jaru už jen krůček

Sluníčko konečně přitopilo a pozvalo mezi natěšené zahrádkáře sličné květy krokusů. Barvami hýří na záhonech, v trávě i v květináčích a radují se z energie,...

Výběr článků

Načítám