Hlavní obsah

Čarověníky na zahradě

Novinky, Ing. I. Kuchárik, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky své rozmanitosti, velké odolnosti a prostorové nenáročnosti si získaly srdce mnoha zahrádkářů. Ale co jsou vlastně zač?

Článek

Jak už napovídá jejich název, je to něco neobvyklého, čarovného. Mohou spontánně vzniknout i v přírodě, najdeme je v městských parcích, v soukromých zahradách, a to na jehličnatých i listnatých stromech. Jsou to vlastně přírodní odchylky - nové rostliny, které vznikly na původní mateřské rostlině. Od ní se ale výrazně odlišují svou velikostí, barvou a zbarvením.

Jejich hledání je v přírodě velmi složité. Vyžaduje vedle příslovečného štěstí také fyzické schopnosti, protože se často vyskytují vysoko v korunách stromů, nejčastěji je najdeme v extrémních klimatických a zeměpisných podmínkách. Najdeme je ale i na zcela obyčejných stromech bez zjevné příčiny. Pokud na takové čarověníky narazí sběratel, namnoží je a pojmenuje - potom můžeme mluvit o odrůdě. Rozmnožují se rouby nebo řízky.

Zaujmou všechny

Pro milovníky miniaturních dřevin jsou zajímavé také tím, že si svůj tvar zachovávají i bez řezu, případně vylamování výhonků, a své rozměry si uchovávají řadu let. Jejich barevná škála je poměrně široká, zahrnuje všechny odstíny zelené přes žlutou až po namodralé a stříbřité odstíny. Čarověníky vznikají na jehličnanech i listnáčích, ale v poslední době se veliké oblibě těší zvláště jehličnany. Je to způsobeno i tím, že si svůj atraktivní vzhled uchovávají celoročně.

Kde je pěstujeme

Na pěstování jsou nenáročné. Barevná a tvarová rozmanitost, pomalý vzrůst a nenáročná péče je předurčují pro použití na malých plochách, předzahrádkách, skalkách a ve vegetačních nádobách. Můžeme jimi doplnit i smíšenou výsadbu na větších plochách nebo okolí vodních ploch. Vysazují se jako solitérní dřeviny, ale pěkně vypadají ve skupince. V kombinaci s přírodninami, jako jsou samorosty, kameny a kůra nám dovolí vytvořit iluzi skutečné přírody. Jejich pomalý růst nám dovolí těšit se z miniaturní přírodní scenerie po dlouhé roky.

Nejznámější čarověníky

Jedle ojíněná (Abies concolor) ´Blau Hexe´- čarověník kompaktního vzhledu se stříbřitě modrým jehličím a ročními přírůstky kolem 3 – 5 cm.

Smrk omorika (Picea omorika) ´Minima´- čarověník pravidelného kulovitého tvaru s typickým zelenomodrým jehličím, vhodný do skalek.

Cypřišek Lawsonův (Chamaecyparis lawsoniana) ´Bregeron´- miniaturní modrozelený čarověník kulovitého tvaru, vhodný do menších nádob a skalek.

Jedle korejská (Abiea koreana) ´Silberperle´- pomalu rostoucí odrůda kulovitého tvaru s výraznými stříbrnými pupeny, vhodná do miniaturních skalek. Zelené jehličí je lesklé, zespoda stříbřité.

Borovice horská (Pinus mugo) ´Winter Gold´- pravidelná kompaktní odrůda, která vyniká výrazným žlutým zbarvením jehličí v zimním období.

Reklama

Související články

Proč usychají túje?

Jde o poměrně častou otázku mnohých majitelů zahrad. Tento problém může mít celou řadu příčin – podívejme se na ně společně s odborníkem.

Co zasadit k pergole

Paleta kvetoucích popínavých letniček je široká a ne každý se hned v jejich nabídce zorientuje. Nabízíme vám tedy přehled druhů s jejich stručnou...

Balkonovky překvapují

Také tento rok přinesl mnoho novinek ve výběru balkonových květin. Představíme vám ty nejkrásnější, díky kterým může být váš balkon úplně jiný než loni.

Výběr článků

Načítám