Hlavní obsah

Pestré skalničky rozehrají v zahradě koncert barev

Právo, Id

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skalka je uměle vytvořený útvar, který by měl více či méně připomínat přírodní společenství rostlin rostoucích v horách. Zpravidla se v ní upřednostňují rostliny, které kvetou časně zjara a zdánlivě nepotřebují žádnou péči. Ne vždycky to ale platí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Křehká, něžná a krásná lewisie pochází ze západní části Severní Ameriky, dorůstá do výšky 15 až 20 cm, kvete bílými kvítky s karmínově růžovými proužky. V létě ji chráníme před vydatnými dešti, po celou zimu ji kryjeme průsvitnou stříškou.

Článek

Každá rostlina pěstovaná ve skalkovém společenství potřebuje své. Přinejmenším ostříhat, po odkvětu přihnojit, někdy zamezit přísunu další vody, jindy naopak zajistit stálou vlhkost půdy až do podzimu.

Tařice, tařičky, pokryvné phloxy, které kvetou časně zjara, vyžadují v době květu dostatek vodních srážek nebo jejich náhradní zdroj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Azalky se zaskví v plné barevné kráse, mohou být dominantami na malých skalkách.

Bohatě kvetou v závislosti na přísunu vody. Za vlhčího počasí déle, květy totiž mají čas se plně rozvinout. Podivná jara s teplotami přes 20 °C je poněkud brzdí v rozvoji krásy.

Podaří-li se jim nasadit dostatečně velké množství semen, ztrácejí zájem o okolní svět. Zasychají od konců, živé zůstanou jen víceleté základy rostliny.

Tomu se dá zamezit ostříháním květenství i části výhonů, přihnojením, zalitím. Rostlina se probudí, zazelená se, obrazí novými výhony, které budou příští rok kvést.

Vděčné doplňky - cibuloviny

Pokryvné trvalky na skalkách obyčejně doplňují cibuloviny. Modřence, česneky, kosatečky, narcisky, ladoňky, ladoničky, tulipány. I ty potřebují zjara dostatečný přísun vody, asi již hůře se vyrovnávají s přebytkem vody v létě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skalkové minitulipány - vděčný doplněk k trvalkám na skalce.

Zejména kosatce (Iris holandica, Iris danfordiae, Iris bucharica aj.) potřebují vody od léta do zimy co nejméně. Vysazují se tedy do drenážovaných míst nebo k trvalkám, které k nim vodu nepustí, jako jsou právě zmiňované tařice, phloxy, tařičky, ale i rožce a ptačince. Po období klidu v suchu si cibulky zase sáhnou pro trochu vody, aby do zimy dobře zakořenily.

Něžná kráska lewisie

Jakoby úplně mimo stojí Lewisia cotyledon. Díky své kráse se zdá být výjimečná. Nemá polštářovitý růst, nepřichází v létě o listy (tzv. nezatahuje jako cibuloviny), zdálo by se, že jí stačí jen to, co jí příroda zrovna nabízí.

Foto: Zdeněk Prchlík, Právo

Iberka skalní (Iberis), lidově zvaná štěničník, se rozrůstá do plochých poléhavých keříčků o výšce 5 až 10 cm. Kvete brzy, někdy už v březnu, hlavně v dubnu. Kromě skalek zdobí často i suché kamenné zídky.

Lewisie potřebuje vodu v době růstu a kvetení, světlo (avšak nikoli úpal), vlhčí, ale propustný substrát v létě a téměř úplné sucho v zimě. V zimě netrpí ani suchem, ani mrazem. Ten ji poškozuje spolu s vlhkem a střídáním teplot.

Foto: Milan Malíček, Právo

Okrasný česnek má nádherné květy, které upoutají svým krásným zbarvením.

Jestliže kobercovky a cibuloviny sázíme a ošetřujeme s rozmyslem, stávají se vděčnou mnohaletou ozdobou zahrady i samotné skalky.

Střevíčník pantoflíček
(Cypripedium calceolus) Nádherná unikátní ozdoba jarních skalek! Střevíčník pantoflíček je vzácný, semenáče poprvé rozkvétají přibližně za deset let po výsevu. Dorůstá do výšky 30 cm. Červeně tečkovaný žlutý pysk květu voní po meruňkách. Po odkvětu vytváří rostlina v tobolce velmi jemná semena. Nejlépe mu vyhovuje zemní směs složená z bukové listovky a vřesovky s příměsí jílu a vápencové drti. Je nutná dokonalá drenáž. Potřebuje chránit před průvanem, daří se mu v polostínu. Daří se mu v sousedství lomikamenů, nízkých okrasných trav, ozdobných kapradin.

Reklama

Související témata:

Související články

Přesazování květin se nevyhneme

I těm, kteří nepovažují pěstování pokojových rostlin za svou silnou stránku, chceme připomenout, že právě teď květiny potřebují vaši pozornost. Proto neváhejte...

Výběr článků

Načítám