Hlavní obsah

Bydlete na zahradě přes celé léto

Užijte si zahradu, čerstvý vzduch a přesuňte se z domů a bytů na terasy a balkony. Všechny prostory lze zařídit jako venkovní obývací pokoj, kde je pohodlí na prvním místě. Židle, lehátka, stoly, křesla, ale i praktické stínění před sluncem v podobě pergol, markýz. To vše zahrnuje obytný exteriér.

Foto: Vexta

Odpočinková terasa z exotického dřeva je vyrobená na míru a plynule navazuje na okolí bazénu.

Článek

Nezapomeňte ani na osvětlení. Stejně jako v interiéru, i na terase či zahradě se podílí na výsledné atmosféře. Nepodceňujte jeho roli a vyberte si unikátní designové kousky, které budou exteriér krášlit ve dne, v noci. Samozřejmostí jsou závěsná svítidla, ale mimořádného efektu docílíte kousky určenými na podlahu.

Markýzy zachytí slunce

A umí hned dvě věci naráz: na terase vytvoří příjemný stín a současně zabrání slunečním paprskům, aby ohřívaly interiér domu. A také jsou výrazným doplňkem fasády.

Pro výrobu markýz se používá akrylátová látka s impregnací ochranným přípravkem, který ji chrání před promoknutím a znečištěním. Látky v tomto provedení do sebe nenatáhnou žádnou vodu, proto markýza zvládne i lehký déšť. Při prudkém dešti a větru je třeba ji zatáhnout. I když je markýza mokrá, lze ji zatáhnout, nepoškodí se. Ale až špatné počasí pomine, je správné nechat ji pečlivě vysušit.

Foto: Bauhaus

Rozpěrná markýza Sunfun se hodí pro všechny, kteří chtějí vybavit balkon spolehlivou ochranou před sluncem. Montáž je snadná, bez nutnosti vrtání. Impregnovaný materiál odpuzuje vodu a nečistoty. Pořizovací cena od 2290 Kč.

Markýzy nabízejí pestrou škálu barev a potisků, takže je můžete sladit k různému stylu domu a barvě fasády. Zatahování markýzy lze ovládat manuálně klikou, elektricky nebo dálkovým ovládáním. Protože markýza je citlivá na vítr, je vhodné doplnit ji o větrné čidlo, které zaznamená pohyb látky a markýzu samo sroluje.

Pergola do každého počasí

Pergoly jsou vhodné díky své konstrukci nejen na zastřešení teras, ale mohou být umístěny kdekoliv na zahradě. Záleží jen na konstrukci modelu, který si vyberete. Některé mají i boční variabilní rolety, jež fungují jako ochrana proti přímému slunci. Příjemné jsou i v chladnějším počasí.

„Údržbu pergol a markýz provádíme nejlépe na jaře, či kdykoliv za hezkého počasí. Ometeme volné nečistoty, setřeme a vyčistíme usazené nečistoty na potahu. Markýza se musí nechat zcela uschnout před opětovným zasunutím. Nejlepším řešením je užití impregnačních výrobků, které obnoví ochranu látky,“ vysvětluje Kateřina Simerská ze společnosti Bauhaus.

Zahradní lehátko je symbolem pohody

Tipy a trendy

Zahradní nábytek vybírejte odolný

Nejoblíbenější nábytek je ze dřeva. Výhodou je silná odolnost vůči povětrnostním vlivům, navíc exotické dřevo, jako třeba eukalyptové, je dokonce odolné i vůči kyselým dešťům ve městech.

Oblíbenou volbou jsou i sety v provedení z umělého ratanu, které perfektně odolávají všem rozmarům počasí a jsou nenáročné na údržbu. Ratan může zůstat na terase po celý rok, nábytek je stabilní a má dlouhou životnost. Pro pohodlné sezení jsou sety vybaveny podsedáky a opěrnými polstry.

Foto: Bauhaus

Subtilní zahradní křesla s měkkým podsedákem a kulatými stolky se díky své velikosti vejdou i na menší balkony.

„Hitem posledních let jsou minimalistické soupravy, které vyniknou nejen na zahradách a terasách novostaveb,” říká Alena Križánková z firmy Bauhaus. Jednoduché linky, kombinace kovu a přírodních materiálů, polštáře v tónech béžové a šedé vytvoří oázu klidu. Nezapomeňte ani na praktická polohovací lehátka, která se přizpůsobí odpočinkové poloze.

K dostání jsou v různých materiálech i stylech a skvěle doplní jakékoliv sezení. Preferujte skládací, jež nezaberou tolik místa a můžete si je dopřát i na menším balkonu.

Zhoupněte se do pohodové nálady

Tipy a trendy

Bez dotěrného hmyzu

Večery na terase nebo u otevřeného okna jsou po celém dni velmi příjemné, ale co s dotěrným hmyzem? Pomohou sítě typu plisé, jež lze použít na velkoformátová okna i kryté terasy.

„Plisé síť se skládá do malého pouzdra k jedné straně okna jako harmonika, ale může být skládaná i směrem nahoru. Pokud zrovna není roztažená, vytváří z exteriéru nenápadný malý box na boční hraně okenního rámu,“ vysvětluje David Šejvl z firmy Vekra.

U terasy nebo terasových oken je příjemné, že zůstává zachován bezbariérový přístup, protože spodní vodicí profil pro roztažení sítě je velice nízký. Síťovina se vyrábí ze skelného vlákna potaženého plastem, takže je v roztaženém stavu téměř neviditelná, ale přitom pevně drží tvar a snadno se udržuje.

Anketa

Jaký máte na zahradě nábytek?
Ze dřeva
49,8 %
Z ratanu
11,7 %
Z kovu
22,7 %
Plastový
7,5 %
Jiný
2,2 %
Nemáme žádný
6,1 %
Celkem hlasovalo 2948 čtenářů.

Reklama

Související články

Dejte si rande na zahradě u kávy či vína

Popovídat si za hezkého počasí v příjemném prostředí vlastní zahrady, na zápraží nebo balkoně mohou čerstvě zamilované páry stejně jako manželé žijící spolu...

Zahradní krb sestavíte za odpoledne

Venkovní krb lze pořídit jako nenáročnou stavebnici z betonových dílů, kterou zvládne i laik, a to bez zvláštního nářadí či materiálů. Vzhledem k vysoké...

Výběr článků

Načítám