Hlavní obsah

Dřevo, plast i kov aneb Jak vybrat bezpečné a estetické oplocení pozemku

Právo, Gisela Růžičková

Oplocení pozemku je nezbytným stavebním prvkem. Nejen proto, že ohraničuje parcelu a chrání naše soukromí, ale důležitou roli při volbě plotu hrají kromě praktických důvodů i důvody estetické.

Foto: PRESBETON (2x)

Duo Stone šedočerná DS 600, cena od 104 Kč/kus bez DPH.

Článek

Podobně jako architektura směřuje dnes také oplocení k jednoduchosti. Mělo by harmonizovat hlavně s domem a jeho okolím.

Foto: BETAFENCE

Zenturo gabion je unikátní plotový koncept, který může být použit jako designový prvek v zahradě nebo jako moderní forma oplocení pozemku. Vyplněním gabionu kamením, cihlami, dřevem a dalšími přírodními materiály lze vytvořit originální plot.

Většina materiálů podléhá časem povětrnostním vlivům. O to důležitější je správná volba materiálů nebo jejich kombinací. Každý z nich má své výhody i nedostatky.

Foto: DIRICKX BOHEMIA

Nadčasové, estetické a individuální řeiení plotových dílců. Plotové dílce Lookx lze kombinovat se vzorem dřeva, módními ocelovými dekoracemi, nebo plotovými díly vyplněnými kameny. Cena 1 m oplocení Lookx je od 3400 Kč bez DPH.

Dřevo nezklame, ale vyžaduje péči

Dřevěné ploty jsou stále oblíbené u rodinných domů a chat na vesnicích, poblíž lesů i v horských oblastech, kde dotvářejí celkový vzhled krajiny.

Dřevěné ploty působí příjemným dojmem a navíc jde o obnovitelný a ekologický materiál. Jestli se rozhodneme pro dřevěné oplocení, musíme počítat s vyšší pořizovací cenou a také s nároky na údržbu.

Foto: WILD STONE

Nepravidelné tvary itípaných skalních úlomků lze využít na podezdívku plotu a kombinovat je se dřevem (od 995 Kč/m2 bez DPH).

I přes kratší životnost jsou dřevěné ploty k dispozici v široké škále rozměrů, tvarů a dají se kombinovat s jinými materiály. U nás se nejčastěji používá smrk, borovice nebo modřín. Oblíbené jsou i dražší exotické dřeviny.

Zděné ploty

Celozděné ploty nevyžadují téměř žádnou údržbu, ale vyjdou dráž. Tento trend vidíme často ve městech, ale i v nově vznikajících satelitních městečkách. Dobře vypadá, když se zeď ozelení popínavými rostlinami, vnitřní prostor se tak opticky zvětší.

Foto: PRESBETON

Simple Block přírodní hladký, cena od 44 Kč/kus bez DPH.

Některé zdi v zahradě člení prostor, jiné jsou oporou pro terasy. Kamenné i cihlové zdi mohou mít, podobně jako ostatní typy plotů, různou výšku a bývají doplněny rostlinami. Lze je kombinovat se dřevem nebo kamenem.

Kamenné zdi jsou působivé svou skladbou. Hitem jsou tzv. gabiony – kovové koše vyplněné obvykle kamenem.

Odolný plast

Levným a zároveň ekologickým řešením jsou plastové ploty, vyráběné z recyklovaných plastů. Jejich hlavními výhodami jsou odolnost, tvarová a barevná stálost, snadná údržba, široká paleta barevných provedení, estetický vzhled a snadná montáž.

Ale pozor, na povrchu plastových latí mohou časem vznikat nevzhledné skvrny a u delších profilů může dojít k nežádoucímu ohnutí latí.

Elegantní kov

Kovový plot bývá většinou designová záležitost, zejména v kombinaci s přírodním kamenem. Postavíme ho jako jednoduchou mříž z ploché ocelové tyčoviny, uzavřených ocelových profilů (jeklu) nebo z tyčí kruhového průřezu. Jde o svařované mříže uprostřed sloupků, upevněné mezi zděné pilíře.

Foto: BETAFENCE

Bekafor Prestige je dekorativní plotový systém, poskytující dokonalou ochranu domu i zahradě. Díky inovativním obloukům je plot alternativou ke kovaným plotům. K dostání je ve dvou barvách – antracitové a zelené.

Sloupky se kotví do podezdívky a k nim se přivařuje mříž. Mezery volíme svislé, maximálně 15 cm široké. Kované umělecké mříže se uplatní spíše u veřejných objektů, ale i u honosných vil.

Dnes si pořídíme spíš ucelené subtilní systémy, které lze snadno sestavit. Jejich výhodou je vysoká životnost.

Foto: DIRICKX BOHEMIA

yčové oplocení Exalt je moderní řešení ochrany. Je inspirováno přírodou, pro lepší vizuální začlenění do okolního prostředí. Patentovaný systém montáže Smartfix, cena 1 m tyčového oplocení je od 2260 Kč bez DPH.

Ploty jsou navíc bezúdržbové díky kvalitnímu žárovému zinkování. Těmto vlastnostem odpovídá také cena, která je v porovnání s jinými materiály několikanásobně vyšší.

Foto: DOBEŠ KOVOVÝROBA

Plotové dílce s výplní z tahokovu, dekorativního kovového materiálu, který se využívá mimo jiné i v moderní zahradní architektuře.

Foto: DOBEŠ KOVOVÝROBA

Plot v kombinaci šedých tvarovek s plotovými poli ze svislé tyčové výplně.

Drátěné pletivo

Nejjednodušší je plot z drátěného pletiva vypnutý na sloupky z ocelových trubek nebo úhelníků.

Tento typ oplocení volíme jako provizorní nebo ve spojení s živým plotem, který pletivem proroste.

Foto: DIRICKX BOHEMIA

Svařované panely představují systémové estetické řešení pro zabezpečení vstupu a ochrany majetku. Systém Axis je nedemontovatelný bez fixačních pomůcek, sestavuje se formou stavebnice. K dodání ve více než 200 odstínech škály RAL.

Přijatelnější je pletivo v ocelových rámech, které se připevňují k ocelovým nebo vyzděným sloupkům na podezdívce. Drátěné ploty jsou dobrou podporou pro popínavé a plazivé rostliny, jedině tak působí vkusně.

Foto: TWINSON

Systém oplocení Fencing vyniká jednoduchou instalací na principu skládačky. V nabídce jsou 2 varianty sad pro výšku 1,15 m a 1,85 m. Je k dostání v odstínu vlašský ořech, oliva, lískový ořech, kůra, kámen, meruňka, rašelina a lékořice.

Oblíbený živý plot

Volně rostoucí živé ploty jsou náročné na prostor. Lepší jsou ploty stříhané, vysazované často z jednoho druhu.

Dřeviny vybíráme podle úrovně znečištěného ovzduší, zejména však podle půdních podmínek.

Foto: MAL

Oblíbené živé ploty, které se dají tvarovat a krátit podle potřeby, tvoří túje.

K nejvhodnějším dřevinám na tvarování nízkých živých plotů patří cypřišek a túje s nízkým vzrůstem, zimostráz, hloh či zimolez. Oblíbené jsou i vrbičkové ploty.

Na vyšší ploty použijeme tis, některé jalovce, hlohyni, babyku, habr nebo lísku.

Víte, že

Výška plotu by měla odpovídat terénu, určuje ji hlučnost a prašnost místa, kde se dům nachází. Vnější oplocení zajistí ochranu soukromí a zabrání nežádoucímu vstupu cizích lidí na pozemek.

Vnitřní oplocení vytváří funkční zóny a člení zahradu. Vývoj směřuje k nižším a průhlednějším plotům ze stavebnic sladěným s ostatními architektonickými prvky na zahradě.

Na venkově jsou častěji dřevěné, ve městech spíše kovové ploty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám