Hlavní obsah

Škornice vyšperkují místa pod stromy

Sychravý listopad vysvlékl stromy z listů a květinám uloupil barvy. Aby nás zahrada nestrašila prázdnotou, je úkolem pro škornice (Epimedium).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Rubínová hvězdokupa. Květy se objevují od dubna do května. K nejnápadněji zbarveným patří škornice červená (Epimedium x rubrum).

Článek

Ušlechtilé sestřenky dřišťálů si nás získají barevnou proměnlivostí, rekordní výdrží a odolností proti rozmarům počasí.

Zahradu zpestřují sytými odstíny i v době, kdy řádí mrazíky, a půdě pod dřevinami brání v tom, aby nahotou pohoršovala okolí. Oblékají ji do nádherných srdíčkovaných šatů, vyšperkovaných na jaře brožemi delikátních květů.

Srdíčka a hvězdičky

Sazenice, které jsou k dostání za cenu okolo padesáti až osmdesáti korun, připomínají hrst něžných srdíček.

Nápadně tvarované listy mají osténkaté okraje, jimiž se škornice dost možná brání proti slimáčím útokům, ale pichlavé jako větvičky příbuzných dřišťálů nejsou.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Srdíčka z lásky. Listy mají tak dokonalý tvar, že jimi klidně můžeme vyznat lásku. Nejzářivější barvy předvádějí na jaře a na podzim.

Mnohé z nepřeberného množství druhů a odrůd se vybarvují jak při podzimním usínání, tak při jarní obnově. Epimedium x perralchicum Fröhnleiten stojí za to pěstovat kvůli měděně červenému olistění. E. x versicolor Sulphureum uchvacuje purpurovou mozaikou.

Jeřáby jsou skvostem (nejen) podzimní zahrady

Zahrada

Kvítky obou kříženců září petrklíčovou žlutí, kdežto E. pubigerum s lupením limetkově nažloutlým se nestydí za květy bílé jako stěna. Široce trsnaté E. x rubrum oslňuje sytostí rubínů, E. grandiflorum má zase v oblibě růžovou, o čemž svědčí odrůdy Circe či Rose Queen.

Hybridní kultivar Pink Champagne je koktejlem umixovaným ze šampaňského a jahod. K nakousnutí láká také E. x warleyense oranžové po broskvích.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Epimedium x perralchicum Fröhnleiten. Žlutě kvetoucí odrůdu stojí za to pěstovat už jen kvůli měděnému jarnímu a podzimnímu olistění.

Když v dubnu škornice vykvetou, vypadá to, jako by se nad nimi vyrojily hvězdokupy.

Křehké cípaté kvítky s oblibou vyhledává hmyz kvůli nektaru uloženému v mednících na ostruhách korunních lístků. Jsou výtečným doprovodem pro srdcovky s kandíky a trojčety, plicníky, dymnivky, sasanky i jiné křehké žínky z lesního podrostu. Jsou také báječným důvodem k založení atraktivní sbírky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Květ, nebo šperk? Ostruhaté květy na niťovitých stoncích připomínají delikátní dílka klenotníků. Na snímku je hybridní kultivar Pink Champagne.

Chytré pokryvné trvalky

Nemíří vysoko, spíš se rozrůstají do stran, nezřídka přímo kobercově, a svým listovím dokážou poměrně brzy načechrat větší kus země. To je řadí mezi půdopokryvné rostliny. Co jim pomáhá v rozšiřování?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Něžné Epimedium pubigerum. Dlouhán měřící v době květu i víc než půl metru mezi škornicemi těžko hledá vyššího konkurenta.

Odpověď najdeme v podzemí, kde schovávají oddenkaté kořeny. Ty se prodlužují rovnoběžně s povrchem půdy a za přispění vláhy a živin vyhánějí nové výhony s listy a květy. Ještě jinak si mazané škornice pojišťují existenci. Jsou totiž mravencomilné.

Neznamená to, že si dávají mravence ke svačině. Naopak samy pasáčkům mšic nabízejí laskominu v podobě masíčka, což je dužnatý přívěsek na povrchu semene.

Jiřinkám to sluší na tisíc způsobů

Zahrada

Mravenci semínka odvlečou od mateřské rostliny, okoušou a tam, kde je odloží, mají šanci vyrůst v další rostlinky.

Chceme-li se do množení pustit sami, uděláme to v bezmrazém období nejlépe pomocí oddělků.

Elegantní záplata do stínu

Čím starší, tím půvabnější, pomyslíte si, když je spatříte v hustém zápoji u pat stromů či pod keři. Zvlášť pak na jaře a časně v létě, kdy působí svěže a mladistvě, byť jim ve skutečnosti může být stejně jako našim babičkám.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zátiší pod dřevinami. Škornici červené i jiným druhům je hej pod stromy a keři. Poradí si s kořeny ostatních rostlin, se suchem i stínem.

Dbají totiž na očistu. Záhy po zimě se zbavují starých listů a nahrazují je novými. Pokud se obnova úplně nevyvede, což se může stát při velkém suchu nebo po drsné zimě, přispěcháme s nůžkami či sekačkou na trávu a celý porost seřízneme na ježka a pokropíme vodou. Oddenky brzy znovu vyraší a čerstvými výhony zachumlají půdu do stínu.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Tím jsou škornice do stejné míry užitečné i ekologické. Zpomalují vypařování vody z půdy a potlačují růst plevelů. Že je i jim samotným ve stínu hej, není nic divného. Vždyť jejich původním bydlištěm jsou lesy. Elegantní záplaty vytvářejí dokonce pod jehličnany, kam se většina trvalek neodvažuje strčit nos.

Reklama

Související témata:

Související články

Dlouhověká sápa s prvními květy otálí

S růstem se sápa loudá. Jakmile si však uvědomí, že místo, které jsme pro ni zvolili, je to pravé, probudí se v ní touha být středem pozornosti. A zahradník je...

V pohádkové říši zelených miniatur

Hornická obec Staříč vydala další ze svých pokladů! Tentokrát jím není černé zlato, ale čarokrásná zahrada manželů Holubových. Z uvítání, jakého se vám...

Purpurové keře přitáhnou pozornost

Co se stane, když do zahrady vysadíme keř s tajemně purpurovými listy? Vznikne prostor, kde temperament a osobitost nepustí nudu ke slovu.

Výběr článků

Načítám