Hlavní obsah

Ze čtvrti kriminálníků se stala největší galerie nástěnných maleb na světě. Obdivovat je lze i z lanovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již několik let se Mexico City pyšní rostoucím počtem nástěnných maleb na domech, které krášlí jeho ulice, a to nejen při pohledu během procházky, ale také z výšky, při jízdě lanovkou. Nejvíce vymalovaná a vybarvená je čtvrť Iztapalapa, která má v současnosti neblahou pověst. Atmosféra v ní se ale díky výtvarným dílům mění.

Nástěnné malby jsou nejlépe vidět z lanovkyVideo: Reuters

 
Článek

Jedna z nejhustěji obydlených čtvrtí mexické metropole, Iztapalapa, je považována za jednu z nejnebezpečnějších oblastí hlavního města - kvete zde zločinnost a ničím výjimečným nejsou vraždy a obchod s drogami.

V posledních několika letech se však pomalu stává proslulou i něčím naprosto jiným - spoustou nástěnných maleb, které návštěvník může spatřit při procházkách tamními ulicemi, ale také například při cestě lanovkou. Mnohá z uměleckých děl totiž zdobí také střechy domů, které by jinak zůstávaly nudně šedé.

Výtvarníci, a byly jich do současnosti stovky, do čtvrti začali přicházet před několika lety a od té doby počet maleb roste. Zatímco někde jsou jen domy s jednobarevnou omítkou v sytém odstínu, jinde zeď zdobí hezký a zajímavý výjev.

Spanilá jízda duhové víly pokračuje! V Gloucesteru přibyla další ulice hrající všemi barvami

Tipy a trendy

Snaha výtvarníků se setkává s vřelou odezvou místních. „Ovlivňuje to náladu lidí. Tím, že vidí všechny ty barvy a krajiny na obrazech. Jejich historický a kulturní obsah výrazně ovlivňuje rozpoložení a chování lidí,“ je přesvědčená historička a obyvatelka Iztapalapy Beatriz Ramirezová.

Podle jejího názoru by mohlo být v jejím sousedství ještě mnohem víc podobných obrazů. Na domech stále ještě zůstává spousta nudně šedých ploch a zejména střech, jejichž vzhled by se dal proměnit v nějaké umělecké dílo.

„Celá čtvrť Iztapalapa je už nyní považována za největší galerii na světě vzhledem k vysokému počtu nástěnných maleb, které tu máme,“ dodává Beatriz Ramirezová.

Ačkoli se může zdát, že malovat obrazy i na střechy je možná snad už zbytečné, své diváky si ve skutečnosti tato díla bez problémů najdou. Nad čtvrtí totiž vede kabinková lanovka, jejíž dráha je dlouhá 10,6 km a která převeze nad městem denně přes 90 tisíc pasažérů.

Zchátralá stodola dostala nový život a jiskru zářící červenou a bílou

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám