Hlavní obsah

V Malých Karpatech vyrostl rodinný dům výjimečných tvarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nádherném prostředí Malých Karpat na západním Slovensku, na okraji obce Pernek vyrostl dům, který sice ještě není dokončený, ale již poutá pozornost laiků i odborníků. Je to dáno jeho velice atypickým tvarem. Čelní fasáda má totiž podobu lichoběžníku.

Foto: Alex Shoots Buildings
Článek

Když se na slovenského architekta Jána Studeného z ateliéru ksa_studeny obrátil klient s žádostí o návrh rodinného domu, měl k dispozici pozemek o výměře 2000 m2. Část je v rovině, část tvoří příkrý svah stoupající vzhůru k silnici.

Většina lidí by začala stavět na rovinaté části, architekt však přišel s atypickým řešením - zasadit dům naopak do svahu a ponechat tak rovnou část pozemku volnou, aby zde mohla vzniknout hezká zahrada.

A tím nevšední práce architekta a jeho kolegů Daniela Silvy a Maroše Bátory zdaleka neskončila. Výjimečný je i samotný dům. Ten je tvořen betonovou skořepinou, která není v interiéru nijak podpírána.

Ač to na snímcích není vidět (kvůli nedokončenosti terénních prací na pozemku), v budoucnu se bude celý dům ukrývat pod příkrovem zeminy a zeleného porostu. Při letmém pohledu ze silnice tak nebude příliš vidět. A při pohledu z protějších kopců jej bude prozrazovat pouze čelní prosklená fasáda ve tvaru lichoběžníku. Ten má ostatně i půdorys domu.

Interiér stavby je rozdělen do dvou úrovní, které propojuje vnitřní schodiště vedené podél boční šikmé zdi. V přízemí je propojena kuchyň s jídelnou, obývacím pokojem, pracovním koutem a ložnicí rodičů. Jedinou samostatnou místností je zde koupelna.

V patře je pak dvojice dětských pokojů a hygienické zázemí. Právě na úrovni patra je také hlavní vstup do domu, jenž vede ze strany domu.

Dům je orientovaný na jih a nabízí díky svému umístění na pozemku nádherný, ničím nerušený výhled na protější les.

Informace o stavbě

Plocha pozemku: 2000 m2

Zastavěná plocha: 120 m2

Plocha podlah: 200 m2

Obestavěný objem: 440 m3

Konstrukce: skořepina z monolitického betonu bez vnitřních podpor

Vlastnoručně vybudovaná zahrada přináší rodině potěchu, odpočinek i úrodu

Tipy a trendy

V podhůří Vysokých Tater roste ekologická zóna. Hektarový pozemek přijde na 2,2 miliónu

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Malé Karpaty
Pernek

Výběr článků

Načítám