Hlavní obsah

Zárukou dobré židle je pohodlnost a kvalita

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židle si vybíráme nejen očima, ale i podle dalších hledisek. Důležitá je velikost místnosti, tvar, rozměr, a samozřejmě i materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Od židle čekáme, že bude pohodlná, komfortní a dlouho nám vydrží. Aby tomu tak skutečně bylo, sledujeme především kvalitu zpracování a náročnost údržby.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Židle nesmí být těžká, aby šla snadno odsunout, musí jít „pěkně do ruky“. Důležitá je i údržba čalounění, která je u koženky snadná – stačí vlhký hadřík.

Článek

Židle musí ladit se stylem interiéru, ale má být hlavně praktická. Jinou židli vybíráme do jídelny, jinou do haly ke konferenčnímu stolku, k pracovnímu stolu, k baru či do dětského pokoje.

Foto: DECOLAND

Krásná židle Bergamo je originální kousek. Výborně se kombinuje k modernímu bílo-černému nábytku. Od 3980 Kč.

Důležitá je i velikost místnosti. Malý prostor potřebuje subtilní židli světlejších odstínů, do větších místností si lze pořídit masivnější dřevěnou židli s čalouněním, která tak trochu zastupuje pohodlné křeslo.

Na co se zaměřit

Při zkoušení více židlí rozdíl hned poznáme. Některá bude pohodlnější, jiná méně. Proč? Rozdíl je mj. hlavně v hloubce sedu (vzdálenost od opěradla k hraně sedáku), tvaru sedáku a opěrky. Vyhovovat nám musí i měkkost sedáku, rozměr, výška a typ opěradla. Židle nás nesmí tlačit, natož řezat, sedák má být mírně nakloněn dozadu.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Jídelní židle musí ladit se stolem, a proto je pořizujeme naráz. V obchodě si vždy vyzkoušíme, jak se od stolu vstává a usedá.

Výběr materiálu je individuální, ale nejčastěji se setkáme s židlí dřevěnou – z měkkého, nebo tvrdého dřeva. Měkké je lehčí, levnější (smrk, borovice), zato tvrdé je stabilnější a kvalitnější. Potahový materiál může být látkový, z kůže nebo koženky. Textilie jsou dnes povrchově ošetřeny proti skvrnám (pokud je včas setřeme, nevsáknou se).

Foto: DECOLAND

Polykarbonátová židle pro mladé, výrazná barva. Židle je stohovatelná, a tak šetří místo v malém bytě. Od 2190 Kč.

Špína na kůži či kožence se snadno setře navlhčeným hadříkem. Kůži bychom měli 1x do roka impregnovat a ošetřit, aby nepopraskala. Kov se na židli objevuje spíše jako část (nohy, detail opěrky), snadno se udržuje. Oblíbený je plast v mnoha tvarech a barvách. Plastová židle je lehká, často stohovatelná, ale může být pro někoho tvrdší (důležité je kulaté prohloubení ve středové části).

Židle do jídelny

Ve velké jídelně si můžeme dovolit velký stůl se židlemi (třeba i kulatý). Jídelní židle má se stolem ladit: důležitý je tvar (oblý či hranatý), materiál (kůže, kov, dřevo, plast) a odstín.

Židle pořizujeme přímo k danému stolu a hned si vyzkoušíme, jak se nám u stolu sedí. Židle nesmí být do ruky těžká, ani z ní vyklouzávat. Mezi kolenem a spodní hranou stolu musíme mít alespoň 8–9 cm volného místa.

Foto: SCONTO NÁBYTEK

Podle pravidel ergonomie potřebujeme při vstávání od stolu mít minimálně 80 cm prostoru, lépe 1 m (= vzdálenost, která je od zadní hrany židle ke stěně, nábytku apod). Stolující má mít kolem sebe 1,2 m2 prostoru, aby snadno prošel kolem židle.

Standardní výška jídelní židle je 46 cm. Vždy si vyzkoušíme, zda nevadí deska stolu.

Při nákupu jídelní židle předem počítáme i s údržbou. Preferujeme materiály, které nevsakují tekutinu a nečistoty lze hned setřít vlhkým hadříkem (dřevo, plast, kůže).

Židle pro děti i seniory

Každá židle by měla být pohodlná, ergonomicky tvarovaná a snadno se udržovat. Pro dvě věkové kategorie to ale platí dvojnásob.

SENIOŘI by měli vybírat židle s područkami, protože jim umožní při vstávání a usedání se o ně opřít. Důležité jsou židle, které nejsou do ruky těžké a lze je snadno odsunovat a přisunovat od stolu.

DÍTĚ ve věku zhruba od 10 měsíců (když je schopné samo bez opory sedět) začíná s rodinou sedět u jídelního stolu. Pro něj je vhodná vysoká polohovatelná židle, kde se dá regulovat výška sedáku a podpěrka nohou.

Foto: DECOLAND

Židle musí být především stabilní, bezpečná a snadno se čistit. Praktické jsou plastové omyvatelné židle s měkkým podsedákem. Rodiče ocení případnou stohovatelnost a skladnost (vhodná pak i na cestování).

Na látkové čalounění budeme opatrnější, pravidelně ho zbavujeme prachu (v případě skvrny šamponujeme pěnou). Pamatujme ještě na to, že dřevěné židle nemají rády přímé sluníčko (mohou po čase vyšisovat) ani přímé působení vody.

Reklama

Související články

Jak prodloužit životnost dřevěného nábytku

Dřevěný nábytek je krásný kousek v interiéru, výjimečný přírodní materiál, který si zaslouží naši pozornost. Při péči o něj dáme na doporučení výrobce a hlavně...

Zářivé barvy pro kreativní sezení

Barevné sedací pytle, které lze libovolně přenášet, taburety na kolečkách a dokonale vytvarované dětské židle od slavného návrháře Vernera Pantona – to jsou...

Výběr článků

Načítám