Hlavní obsah

Moderní dům pro rodinnou rekreaci oživují střapaté kamenné obklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní a zároveň útulný dům, jenž rodina s dětmi bude moci využívat pro svou rekreaci. Takové bylo zadání, jež měli naplnit architekti brazilského ateliéru Gilda Meirelles Arquitetura. Ve městě Itatibe tak pro své klienty vytvořili přístav se stěnami oživenými střapatými kamennými obklady.

Foto: Evellyn Mullerová

Zahradní architekt ukryl dům částečně za hradbu stromků, které časem ještě zmohutní.

Článek

Rezidence nazvaná heslovitě FME je už zdáli snadno rozpoznatelná i díky velkorysým přesahům své ploché střechy, které tak pomáhají její vnitřek stínit. Z blízka pak příchozího zdraví střapaté až ježaté kamenné obklady některých zdí. Ostatně, právě obklady zdí a stěn jsou prvkem, jimž architekti věnovali obzvláštní pozornost v celém domě a použili k tomu rafinované kombinace materiálů i tvarů.

Dům má ale čím zaujmout i po vstupu. Hlavním dojmem, jenž se hosta po vstupu nepochybně zmocní, je pocit vzdušnosti a spousty prostoru, jímž se pyšní hlavní obytný prostor sahající přes dvě podlaží. Ten ze stran doplňují komorněji pojaté společenské zóny, včetně moderně propojené jídelny s kuchyní.

Dům v kraji pěstitelů kávy vyzývá k odpočinku nad jejím šálkem

Tipy a trendy

Obývací pokoj je provázán i s venkovními prostory, které rovněž nabízejí spoustu místa k posezení, odpočinku anebo společnému povídání a které jsou chytře schované pod přesahujícím horním podlažím, takže jsou velmi dobře chráněné před horkým sluncem i nepřízní počasí.

Na zahradě, jež má výměru 1500 m2, pak nechybí bazén lemující celou čelní část domu s výhledem do okolní krajiny.

Horní podlaží je řešeno jako ryze soukromá zóna domu, kde jsou především umístěné ložnice rodiny.

Jak vysvětlují architekti, hlavní výzvou pro jejich práci byl především svažitý pozemek. Ten ale nakonec dokázali využít ve prospěch klientů a nabídnout jim takový dům, ze kterého budou mít příjemný výhled do kraje. Zároveň to umožnilo méně zajímavé části domu, jako je garáž a technické zázemí, uschovat pod zem, a tím uvolnit prostor na pozemku. Zastavěná plocha činí 850 m2.

Posledním krokem pak bylo „oblečení“ domu do zelených prvků, na čemž s architekty spolupracoval zahradní designér Alex Hanazaki. Ten doplnil nejrůznější zahradní prvky a rostliny na terase i na svahu za domem.

Dům pro mladého single muže zajímavě kombinuje živé květiny a kov

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám