Hlavní obsah

Zajímavé triky pro malou kuchyň

Právo, Sylva Svobodová

Malé kuchyně najdeme v garsonce nebo v bytech s dispozicí 2+kk. Jsou součástí obývacího prostoru, a to na ně klade jisté nároky. Musejí na místnosti kompaktně navazovat, mít praktické uspořádání a dobře vypadat.

Foto: Oresi

Jednoduché linie, světlé plochy čelních dvířek a dostatek úložných prostor jsou naše tipy pro zařizování malé kuchyně.

Článek

Na malém prostoru se vyplatí ctít heslo: méně je více. To znamená cílit na jednoduché tvary, hledět více na funkci a volit čistý design.

Preferujte proto vodorovné linie, hladká dvířka, světlé odstíny, bezúchytové otevírání a vysoké horní skříňky, které slouží jako další úložné prostory.

Foto: Hornbach

Kuchyňská sestava Bianca Bardolino, šířka 210 cm, hloubka 60 cm, korpus dřevotříska, dekor Dub Sonona, dekor čela bílý lesk, provedení dřevotřísková deska. Cena 8490 Kč.

V centru jídelní stůl

Stolování lze řešit několika způsoby. Praktickým řešením je malý sklopný stolek u stěny nebo snídaňový pultík navazující na linku. Lze na něm v klidu posnídat, vypít kávu.

Foto: Hornbach

Sestava Tara, korpus olše dřevovláknitá deska, čelo vanilka melamin. Hloubka 60 cm, délka 210 cm, cena 3990 Kč.

Malý byt nám ale neupírá možnost pozvat hodně přátel, rodinu. Pak se hodí velký jídelní stůl, který je v obývacím pokoji. Určitě se osvědčí dřevěný, masivní a bytelný, na který lze umístit i originální dekoraci či vázu s květinou.

Dřevěný stůl působí útulně, pocitově sbližuje, lze u něho i pohodlně pracovat.

Pohrajte si s iluzí

Potřebujete vyvolat dojem, že prostor je větší, než ve skutečnosti je. Proto zvolte světlé odstíny na čelní dvířka, střídejte maximálně dva odstíny, vyhněte se složitým tvarům, přechodům a zdobnosti.

Vhodné jsou kombinace dřeva v kombinaci s bílou, šedou či krémovou. Světlé odstíny mohou působit studeně, ale místnost rozsvítí a prosvětlí. Dřevo je vyvažující prvek, působí stabilně, komfortně a útulně.

Foto: Oresi

Úložný prostor ukáže praktičnost kuchyně. Využijte plnovýsuvy u spodních skříněk a otočné karusely v rohových. Nezapomeňte na prosklení horních skříněk, působí odlehčeně.

Pohrát si lze i s výmalbou: zkuste o tón světlejší strop než stěny, místnost se opticky vytáhne do výšky. Interiér je také „živější”, když dáte dvě pastelové barvy vedle sebe.

Rozhodně nezapomeňte držet se hesla: kompaktnost, co jen to jde. Sjednoťte podlahovou krytinu: v celém interiéru položte shodný materiál, bez přechodových lišt. Prostory se opticky spojí a vnímáte je potom jako mnohem větší.

Spotřebiče raději vestavné

Zapomeňte na designové volně umístěné spotřebiče. Místo ušetříte s vestavnými spotřebiči určenými speciálně do malých kuchyní.

Foto: Ikea

V malé kuchyni lze využít systém otevřených polic a volné pracovní desky s úložnými prostory. Vše je rychle a snadno dostupné.

Pořiďte si multifunkční troubu kombinovanou s mikrovlnkou. Odsavač par lze mít zabudovaný ve skříňce, pak nabízí další úložný prostor. Lze také využít komínovou digestoř, ale ta už vyžaduje více místa.

Promyslete, jak velkou varnou plochu skutečně využijete. Obvykle postačí dvouplotýnková varná deska.

Chytré úložné prostory

Jde nám o praktičnost, proto používejte plnovýsuvy, zrušte klasické otevírání, u horních skříněk se nabízí výklopný systém.

Rohové spodní skříňky vybavte otočnými a výsuvnými drátěnými koši. Dbejte na kvalitu kování a přemýšlejte o pohodlném přístupu k uloženým věcem.

Foto: Ikea

Boxy, kontejnery, krabice a závěsný systém jsou pro malou kuchyň praktickým řešením.

Horní skříňky lze mít uspořádané až ke stropu nad sebou. Ty nejvyšší se používají méně často, je v nich uloženo sezonně používané nádobí. Aby nepůsobily těžce, využijte čelní prosklení.

Dřez jedině velkorysý

Na dřezu se nevyplácí šetřit, protože v něm musíte pohodlně umýt i větší kus nádobí. Nestrkejte ho do rohu, ale jeho přednosti hezky využijte! Co může nabídnout?

Tak za prvé: dřez spojený s odkapávací plochou je plocha na odložení horkého nádobí z plotny. Za druhé: dřez se může stát i pracovní plochou. Některá provedení do „výbavy navíc“ nabízejí i posuvná prkénka přesně vykrojená podle tvaru dřezu. A na nich se dá celkem pohodlně krájet.

Foto: Hornbach

Sestava v provedení korpus dub, dekor čela vanilka. Provedení čela MDF, korpus dřevotřísková deska. Velikost 210 cm x 52,6 cm. Cena 4190 Kč.

Pokud to jde, dodržte i ergonomicky osvědčenou vzdálenost mezi varnou plochou a dřezem. A ta je 60 cm.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám