Hlavní obsah

Zahrádka s nápadem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vneste do zahrady trochu originality, pořiďte si keramickou dekoraci v podobě sošky, pítka pro ptáčky nebo originálního svítidla! Nezapomeňte zahradu vnímat všemi smysly a zasaďte voňavé bylinky, které patří do karafy vody i na grilované maso.

Foto: Fler

Vtipná zahradní dekorace, vyrobená ručně od českých tvůrců, cena 2200 Kč.

Článek

Chcete mít bylinkovou zahrádku přímo v kuchyni? Máme pro vás tip na speciální pěstírnu, která o semínka, sazenice či vzrostlé zelené bylinky pečuje ve dne v noci.

Celoroční použití umožňuje lišta s LED osvětlením, s pečlivě zvolenou barvou a vlnovou délkou světla, které podporuje intenzivní a zdravý růst rostlinek. Pěstírna má v sobě zabudovaný časovač s režimem den/noc (16/8) a zachovává přirozený denní cyklus.

V pěstírně vypěstujete současně až šest druhů různých bylinek (v šesti bylinkových květináčích).

Zahrádka jako galerie

Originální květináče, sošky, pítka pro ptáčky či svítící lucerničky pro noční atmosféru promění zahradu v malou venkovní galerii.

Nabídka je pestrá, preferujte ruční výrobu a ujistěte se, že vše, co si pořídíte, lze použít i celoročně v exteriéru.

Užijte si záplavu květů v elegantních nádobách

Zahrada

Hodit se vám budou i praktické zápichy, speciálně k bylinkám do záhonu. Ale radost udělají i těm, kteří chtějí třeba jen truhlík na okenní parapet.

Do externích podmínek určitě zvolte keramické, v interiéru se dají použít i dřevěné ve scandi stylu.

Čas přesazování

V létě je čas na přesazení pokojovek, kterým je květináč už těsný. O svůj nový „kabátek“ si po několika letech řeknou i kaktusy a sukulenty. Ty ale přesazujeme zásadně jen na jaře či v létě, nikdy v období klidu, tedy v zimě!

Čas výsadby živých plotů je tu

Jak na to

Na sukulenty a kaktusy se hodí substrát na běžné pokojovky, smíchaný s pískem v poměru 1:1. Na rozdíl od ostatních druhů vždy začínejte drenážní vrstvou z kamínků nebo z keramzitu (umělé kamenivo). Tak máte jistotu, že rostlina nikdy nebude stát ve vodě.

U kaktusů, které se vytahují za světlem, dávejte velký pozor, abyste je do hlíny nezapustili příliš. Jinak hrozí, že jim stonek uhnije nebo zplesniví. Pokud chcete sukulenty množit řízkováním, zapíchněte lístky rovnou do substrátu, ve vodě by mohly uhnít.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám