Hlavní obsah

Z typového rodinného domu může být po úpravě originální domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt typového rodinného domu je založen na jednoduché koncepci: vlastní bydlení ve finančních možnostech co nejširšího okruhu zájemců o výstavbu. Jak je tento záměr naplněn, jsme se přesvědčili na návštěvě vzorového domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům se do zahrady rozšiřuje o terasu s pergolou.

Článek

Kompaktní tvar, díky němuž se dům nenápadně včlení do nejrůznější zástavby, a zastavěná plocha s minimálními nároky na velikost pozemku jsou prvotní atributy, které spolu s nízkou cenou výstavby dělají z domu vhodný ekvivalent k bytu, zejména pro mladé manželské páry a rodiny řešící své první vlastní bydlení.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nízká sedlová střecha umožňuje plně využít prostor v horním podlaží, na rozdíl od běžného podkroví.

Seznámit se s jeho reálnou podobou i možnostmi úprav projektu se mohou budoucí investoři ve vzorovém domě v Nehvizdech u Prahy. Již svým zrcadlově převráceným půdorysem naznačuje stavba variabilnost projektu při osazení na pozemek, ale i v rámci vnitřního uspořádání.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Vzhledem k bohatým možnostem provedení exteriéru i interiéru – architektury, barev, materiálů, dispozice, možnosti doplnění o zimní zahradu, garáž či dvojgaráž může být každý dům originál.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Rohová kuchyňská linka byla vyrobena z lakovaných MDF desek v příjemném smetanovém odstínu a doplněna pracovní deskou s dezénem dřeva. Pracovní plocha je přímo osvětlena oknem, což je v kuchyni velmi důležité.

Výše finančních nákladů hraje při výběru bydlení pro značnou část zájemců nadále nejdůležitější roli. V případě typového projektu tak mají možnost dosáhnout nejen na byt, ale rovnou na vlastní dům.

Velikost obytné plochy a dispoziční řešení jsou přitom obdobné jako u klasického čtyřpokojového městského bytu, jen s tím rozdílem, že je rozděleno do dvou podlaží.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ve společné obývací části domu je dostatek místa na rohové sezení i knihovnu. Vyniká zde laminátová plovoucí podlaha s výrazným dezénem ořechového dřeva.

Ze vstupní haly je možné pokračovat buď do společenské části řešené ve tvaru písmene „U“, kde na sebe postupně navazuje obývací, jídelní a kuchyňská zóna, nebo do patra, v němž se nachází ložnice, dětský pokoj a pracovna.

Ta se může změnit na pokoj pro druhé dítě, hostinský pokoj, domácí fitness apod., podle toho, jaké využití prostoru v daném období rodina preferuje.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

V patře je umístěna rovněž koupelna, zatímco pro WC byl zčásti využit prostor pod schodištěm. Zbývající část lze přeměnit na úložné prostory. Ve vzorovém domě zde našla své místo pračka.

Soukromí domu dodává zejména zahrada, přirozený předěl mezi vnitřním světem rodiny a okolím. Zapomenuto na to není ani ve vzorové úpravě. Dům dostal terasu s pergolou, která běží po jeho celé délce a navazuje na společenskou část přízemí.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Otevřené propojení kuchyně a obývacího pokoje a také francouzská okna vytvářejí příjemnou vzdušnou atmosféru. Každá část interiéru je tak opticky propojena se zahradou.

Dům má pro investory přichystané ještě „jedno eso v rukávu“, a to konstrukční systém Ecobeton Canaba. Hrubá stavba se montuje z masivních velkoplošných stěnových i stropních dílců s velkou schopností akumulace tepla, což zajišťuje rychlou a čistou výstavbu a také nízkoenergetické parametry stavby.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelna, obložená keramickým obkladem v přírodních barvách, je sladěna s celým interiérem domu. Do úsporně řešeného prostoru se vejde i nástěnný kotel.

Měsíční náklady na vytápění (plynové) dosahují cca 1000 Kč. Po dohodě se zástupci dodavatele mohou být při výstavbě použity jiné materiály i vybavení.

Zaujalo nás

Zastavěná plocha pouhých 48 m2 představuje nejen značnou úsporu při realizaci základů, ale dává možnost ušetřit již v samém začátku výstavby.

Dvoupodlažní stavbě totiž postačí i nevelký či tvarově problematický pozemek, což se pozitivně odráží v jeho ceně.

Více na www.mujdum.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám