Hlavní obsah

Vzdušný a prostý japandi styl si oblíbí nejen milovníci minimalismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete bydlet na úrovni, máte rádi estetické a harmonické prostředí, ale nejste vyznavači hromadění věcí, natož častého oprašování dekorací? Pak si zkuste domov zařídit v tzv. japandi stylu. Ten je nevšední kombinací japonského minimalismu a útulného skandinávského stylu a zároveň odrazem kulturní vazby Japonska na skandinávské země.

Foto: Feathr

K japandi stylu patří teplé zemité barvy a inspirace přírodními tvary i motivy.

Článek

Japandi styl se začal rozvíjet poměrně nedávno a není tak ještě příliš známý. Rozhodně má něco z minimalismu japonské kultury i ze skandinávského způsobu života a útulnosti severských interiérů.

Je prostý zbytečných dekorací a prvků, které nemají velkou funkčnost. Zároveň ale tento styl působí hřejivým a uklidňujícím dojmem. Měl by v něm být tedy předně klid a mír, čistota, světlost a vzdušnost.

Foto: Caffe Latte

Interiéru by měly dominovat neutrální barvy. Ideální je bílá nebo světlá béžová.

Základem pro vytvoření interiéru v podobném stylu je dostatek volného prostoru. Interiér by rozhodně neměl být přehlcený nábytkem, dekoracemi, designem s mnoha nesourodými motivy a podobně. Místnosti by měly být zařízeny prostým a nekomplikovaným způsobem.

Heslo, že v jednoduchosti je krása, tu rozhodně platí dvojnásob. Ve výsledku pak ani není moc co uklízet.

Foto: North a Nether

Obrazové dekorace v tomto stylu obzvlášť vyniknou.

Nábytku by mělo být pomálu tak, aby jednotlivé kusy mohly zazářit. Díky kombinaci se skandinávským stylem by měl být interiér inspirovaný přírodou, přírodními materiály a tvary. Vhod přijdou dřevo i kámen ve své nejpřirozenější podobě.

Foto: Aureous

Tmavých tónů se bát nemusíte. Jen se s nimi vyplatí šetřit.

U dřevěného nábytku se vyplatí nechat vyznít jeho letokruhy a vyhnout se lakování. Veškerý nábytek, který v interiéru uplatníte, by měl mít ekologického ducha a rozhodně nebýt jen na jednu sezonu.

Přednost mají kousky, které jsou kvalitně řemeslně zpracovány. Přijdou vhod také textilie z materiálů, jako je bavlna nebo len v teplých a zemitých barvách.

Nástěnné dekorace volte s rozmyslem

Výhodou je, že v japandi stylu dobře vyniknou obrazy. Pozor si ale dejte třeba na plakáty v křiklavých a sytých barvách, ty dovedou celý dojem z podobně zařízeného interiéru spolehlivě zkazit.

Foto: Nedgis

Jemné materiály typu papír, plátno a podobně rozhodně mají v japandi stylu své místo.

Z dekorací se hodí ty rostlinné a rozhodně nemusí jít jen o kvetoucí rostliny. Stačí v zásadě jakákoli zeleň v obyčejných cihlových květináčích. Vhod přijdou ale i kapradiny, bambusy, zavěšené kokedamy, zelené stěny nebo bonsaje.

V prostoru se také mohou objevovat drobné doplňky v černé barvě. I ta k japandi stylu patří.

Reklama

Související témata:
Japandi

Související články

Výběr článků

Načítám