Hlavní obsah

Výstava umělecky ztvárněných věšáků ilustruje, jak rozmanitou podobu mohou mít běžné užitné detaily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fandy neotřelého designu a milovníky zajímavých interiérových prvků bezpochyby zaujme výstava stovky věšáků, která představuje práce designérů z Ameriky, Evropské unie, Anglie, Mexika a Japonska. Věšáky, které jsou na ní k vidění, slouží své funkci, ale mají i působivou estetiku.

Foto: Archiv galerie Blunk Space, Chris Grunder

Výstava dokazuje, že věšáky mohou mít i hodně netypické tvary a barvy.

Článek

Výstava se koná v galerii a výzkumném centru Blunk Space. To je věnováno i ochraně a rozvoji odkazu amerického umělce a sochaře JB Blunka, který pracoval převážně se dřevem a hlínou, ale využíval i řadu dalších materiálů. Prostor slouží jako platforma pro současné a historické umění a design ovlivněný Blunkovou praxí. JB Blunk totiž vytvářel užitné předměty, které měly navíc i uměleckou hodnotu. Pro mnoho tvůrců je tak dodnes jeho tvorba velkou inspirací.

Expozice s názvem „100 hooks“ (v překladu „100 háčků“) je dosud nejambicióznější výstavou galerie. Skupinová výstava nabízí k vidění více než stovku různých realizací na jednotné zadání, kterým bylo vytvořit jeden háček libovolné velikosti a z jakéhokoliv materiálu. Mezi významné zúčastněné umělce a designéry patří Martino Gamper z Anglie, Matthias Kaiser z Rakouska, David Wiseman nebo Adam Pogu z USA či Yukiko Kuroda z  Japonska. Nechybí samozřejmě věšák od JB Blunka, kterým se řada tvůrců inspirovala.

„Tato výstava je pokračováním významné výstavy, která se konala v roce 1981 v David Cole Galerii v Inverness v Kalifornii a nesla název „100 talířů“,“ uvedla u příležitosti uvedení výstavy Mariah Nielsonová, ředitelka JB Blunk Estate a Blunk Space a kurátorka výstavy.

Výstava se koná až do 11. února roku 2024 v Blunk Space v městečku Point Reyes Station v Kalifornii.

Barvou roku je něžná Peach Fuzz, připomíná chmýří plodů broskve

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám