Hlavní obsah

Vila podobná majáku stála majitele manželství a stamiliony. Aby splatil dluhy, musí ji prodat

Takový pozemek v anglickém Devonu by si přál kdekdo. Ve stráni nad mořem s překrásnou a ničím nerušenou vyhlídkou. Edward Short na něm měl původně solidní rodinný domek. Rozhodl se ho ale zbourat a místo něj postavit luxusní vilu inspirovanou majáky. Jak se ukázalo, byla to chyba. Finance došly a jemu se rozpadla rodina. Nyní, po deseti letech, je dům před dokončením a muž jej mohl konečně nabídnout k prodeji, aby si zahojil rány. Alespoň ty finanční.

Foto: Profimedia.cz

Měl to být domov snů, ale jeho majitel zůstal místo toho v milionových dluzích a s rozbitým manželstvím.

Článek

Vilu, která je inspirovaná majáky, si na devonském pobřeží ve městě Croyde chtěli postavit tehdejší manželé Edward a Hazel Shortovi. Dům je známý pod názvem Chesil Cliff House. Projekt, poprvé představený v roce 2010, zahrnoval demolici původního domu majitelů z 50. let minulého století.

Hned dvakrát zařadil vilu do svého vysílání v Británii velice populární pořad stanice Channel 4 Grand Designs. Před jedenácti lety informoval o tom, že se manželé Shortovi chystají svůj dům postavit.

Druhá epizoda, z podzimu roku 2019, je však veřejností považována za „nejsmutnější ze všech”. Edward, který pracoval ve vedoucí pozici v hudebním průmyslu, se v ní autorům svěřil, že nástup recese a problémy při stavbě vyústily v neodvratný konec. Stavba stále ještě není hotová a jeho manželství skončilo v troskách.

Přesto anebo naopak všemu navzdory zůstal Angličan pevně rozhodnutý vilu dokončit. Toho se má dočkat na konci letošního roku. V jednom ale už má jasno. Svůj vysněný dům si nakonec neužije. Celkové náklady na jeho stavbu se vyšplhaly na šest milionů liber (179 milionů korun). Aby splatil půjčky, které si vzal, musí dům prodat. Pokud se tak stane za částku 10 milionů liber (299 milionů korun), za niž je v nabídce u realitní kanceláře Knight Frank, zbyde mu alespoň čtyřmilionový zisk (resp. 120milionový).

„Vždy budu hrdý na to, že jsem ho dokončil. Dlužím své rodině, že bude mít skutečný výsledek, ale nastal čas jít dál. Dosáhnu toho, co jsem si předsevzal, aniž bych se odchýlil od plánů, a proto budu vždy hrdý,“ svěřil se Edward Short britskému webu Daily Mail.

„Netušil jsem, že to nakonec bude stát tolik, ale přijal jsem už, že v domě nikdy nebudu moci bydlet, protože musím splatit peníze, které dlužím. Bylo to moje přehnané sebevědomí a arogance, které mě sem dostaly, takže dělám, co musím,” dodává.

Historie, romantika, výhled. To jsou přednosti bydlení ve vodárenské věži na pláži

Tipy a trendy

Ve stylu majáku a art deco

Už autoři televizního pořadu si povšimli, že vila připomíná sice svou věžovitou částí maják, ovšem celkovým stylem vychází ze směru art deco.

V domě bude pět ložnic a koupelen, čtyři obývací pokoje či salonky, sauna a sklep. K domu přiléhá menší objekt nazývaný The Eye (Oko), v němž budou další tři ložnice a dvojgaráž. Před ní už je i nyní možné spatřit zahloubenou plochu, kde bude bazén. Dům má rovněž přístup přímo na pobřeží moře, kde k němu patří soukromá pláž.

Foto: Profimedia.cz

Po všech průtazích a odkladech je vila konečně před dokončením.

„Projekt nabízel vzácnou příležitost navrhnout moderní pobřežní dům na jednom z nejkrásnějších míst v Anglii. Architektonický koncept musel být odvážný a elegantní. Toho bylo dosaženo použitím kontrastních geometrií – obdélníků a kruhů –, které vyvrcholily bazénem s navazující čtyřpodlažní rotundou se skleněným završením a domem pro hosty vyřezaným ze skalní stěny a s výhledem na moře orámovaným jediným obloukem,“ popsal koncept stavby pro web magazínu Tatler jeho autor architekt Alan Phillips.

Anketa

Také se vám kvůli stavbě domu rozpadlo manželství?
Ano, bohužel také.
9 %
Ano, ale my bychom se rozešli určitě i tak.
6,3 %
Ne, naopak nás to posílilo.
12,8 %
Stavba domu na naše manželství neměla žádný vliv.
26,4 %
Nikdy jsme dům nestavěli.
45,5 %
Celkem hlasovalo 5819 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám