Hlavní obsah

Dům, který byl přímou inspirací pro známou stolní detektivní hru, je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Vražda v Tudor Close, málokdo si asi vybaví stolní hru s detektivním příběhem známou dnes pod jménem Cluedo. Ale právě takto se její původní verze jmenovala. A ještě více asi překvapí, že sídlo Tudor Close doopravdy existuje. Stojí v anglickém hrabství Východní Sussex a momentálně je na prodej za zhruba 30 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Dům nese název Tudor Close a dodnes učarovává svou romantikou.

Článek

Člověk nemusí být vášnivým fanouškem stolních her, aby o hře Cluedo už někdy slyšel. Jde o poměrně známou stolní hru, v níž mají hráči odhalit, kdo spáchal vraždu, k níž došlo ve starém historickém domě. Hru během druhé světové války vymyslel anglický hudebník Anthony E. Pratt se svou ženou Elvou.

Pratt, který jako muzikant vystupoval v různých hotelech, si při vymýšlení hry vzpomněl právě na jedinečnou atmosféru domu Tudor Close, který sice ve 20. letech 20. století postavili původně jako rodinný dům, ale od 30. do 50. let fungoval jako hotel.

Mimochodem, v té době nocovaly v Tudor Close takové hvězdy stříbrného plátna jako například Cary Grant, Bette Davisová, Errol Flynn nebo tehdy mladičká Julie Andrewsová.

Není divu, že si hvězdy unavené rušným životem v Hollywoodu na anglickém venkově ve vesničce Rottingdean oblíbily právě tento neobyčejně roztomilý a útulný dům postavený v novotudorovském stylu. Ten prošel v roce 1937 jistou úpravou, díky níž byly v domě zařízené nové místnosti odpovídající potřebám hotelu – kulečníkový pokoj, taneční sál, dámský bar a restaurace.

Na přelomu minulého století se ovšem domu vrátil jeho původní účel a stalo se z něj znovu soukromé rodinné sídlo.

Foto: Profimedia.cz

Dům byl postaven jako rodinný, pak jej proměnili v hotel, nyní je opět rodinný.

Hosty ještě dnes zaujmou původní zdobené komíny, vyřezávané dřevěné prvky i vitrážová prkna. To, co vzbuzuje dojem, že muselo být ve své době velmi stylovou novinkou, vznikalo s nejvyšší pravděpodobností jako stavba z recyklovaného materiálu. Například se traduje, že trámy pocházejí z lodí.

V současnosti je rodinný dům rozdělen pomyslně na dvě zóny – společenskou a soukromou. V patře jsou umístěny ložnice, zatímco v přízemí je možné objevit dvojici kuchyní (hlavní a snídaňovou) a také obývací pokoj, přijímací salon, jídelnu a bar, který s kuchyní propojuje tajná postranní chodba.

Dům, jenž může zájemcům nabídnout dohromady 279 čtverečních metrů užitných prostor, v exteriéru doplňuje příjemná terasa, jež stejně jako celý dům vyzařuje klid a pohodu. K domu rovněž patří i garáž.

Jak upozorňuje britský web Daily Mail, sídlo Tudor Close zapsané na Seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně, nabídli současní majitelé k prodeji, a to za částku 1 milion liber, tj. v přepočtu 30 milionů korun. Popisují jej přitom jako „klidnou, bezpečnou oázu v srdci historické vesnice”.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám