Hlavní obsah

Vila Karla Kaisera je jako stvořená pro romantiku v moravské metropoli

Novinky, Text: Dagmar Černoušková, editace: Kristýna Hořovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnská vila původního majitele Karla Kaisera je nejstarší stavbou vzniklou v rámci první vilové kolonie ve svahu nad Lužánkami. Stavba má působivé romantizující detaily, díky kterým patří k tomu nejlepšímu, co z architektonického hlediska v této lokalitě kdy vzniklo.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila se nachází na adrese: Černopolní 231/39, Brno 4 - Černá Pole.

Článek

Vila je umístěna v horní části svahu při ulici Černopolní, její původní podobu dokládá plán Josefa Arnolda z roku 1860. Jednopatrová budova je podsklepenou třítraktovou stavbou se schodištěm v severovýchodní části a má symetrické řešení.

Postranní části vily dekorují funkčně sdružená okna. Střední část měla v ose zahradní strany verandu s dřevěným loubím v jemném romantizujícím dekoru.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Chloubou stavby je romantický balkonek.

V přízemí se nacházely čtyři velké pokoje a kuchyň, v patře středního traktu dva velké pokoje osvětlené sdruženými okny ve štítech orientovaných na jihozápad do zahrady a na severovýchod do ulice Černopolní.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Samostatná kuchyň se nacházela v přízemí.

Nad postranními částmi byly podkrovní pokoje s dvojicemi menších oken ve štítech orientovaných na severozápad a na jihovýchod.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

První patro obsahovalo hlavně prostory určené k odpočinku.

V roce 1874 se stal majitelem domu Josef Krinninger a v roce 1890 Josefina Krinningerová. V roce 1897 koupil vilu stavitel Josef Jelinek mladší, syn stavitele Josefa Jelinka staršího a bratr architekta Antona Jelinka. Ten také na konci 19. století realizoval její přestavbu.

Dům byl tehdy podstatně rozšířen, jeho dominantou se stala asymetricky umístěná schodišťová věž. Tehdy také zřejmě došlo k rozdělení zahrady. Na jejím spodním konci při ulici Drobného byl postaven dvoupatrový dům, který brzy nahradila třípatrová novostavba.

Stavitel Jelinek však už v roce 1903 prodal Kaiserovu vilu jiné rodině. V roce 1946 přešla nemovitost pod národní správu. V devadesátých letech 20. století byly provedeny úpravy podle návrhu nové majitelky domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám