Hlavní obsah

Špálova vila s ateliérem je jednou z nejkrásnějších českých staveb s cihlovou fasádou

Kristýna Křížová, Novinky, Text: Dita Dvořáková, editace: tnk

Projekt pražské střešovické vily si Václav a Jana Špálovi objednali u architekta Otakara Novotného. Malíř a grafik Václav Špála chtěl, aby dům spojoval obytnou a pracovní funkci. Ve vile tak nechyběl byt pětičlenné rodiny ani malířský ateliér.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila s adresou: Na Dračkách 5, Praha 6 - Střešovice

Článek

Architekt Otakar Novotný, který se ve druhé polovině dvacátých let vrátil k cihelné architektuře, charakteristické pro jeho tvorbu přelomu prvního a druhého desetiletí, pojal stavbu jako jasnou sestavu kubických prvků, s režnými stěnami zpestřenými jen okenními otvory.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Stavbu krášlí fasáda z cihloví.

Strana vily obrácená do ulice byla původně rozdělena na nižší vstupní část, obsahující hloubkově umístěný ateliér (který je dnes zvýšený o jedno podlaží) a ustupující vyšší obytnou část, jak ostatně dokládají i tehdejší snímky.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Pohled na stavbu na dobovém snímku.

Stavbu ozvláštňuje vysoký schodišťový výstupek. Vnitřní řešení stavby se ve zvýšeném přízemí odvíjí okolo centrální předsíně, která po pravé straně ústila do kuchyně a obývacího pokoje.

Směrem do zahrady následovala za předsíní krytá lodžie, ze které vedlo do zahrady boční schodiště.

V patře byly ze střední chodby přístupné ložnice rodičů, synů i dcery, obrácené na zahradní slunnou stranu. Suterén obsahoval kromě provozního zázemí i malý domovnický byt. Architekt Otakar Novotný navrhl také řešení okrasné zahrady.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Při pohledu zdola působí vila monumentálně.

Po smrti slavného umělce Václava Špály zdědila dům manželka Jana, dcera Eva a synové Jiří a Jan. Vila dodnes patří k nejkrásnějším pražským stavbám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám