Hlavní obsah

V přívětivě vyhlížejícím bytě vládnou oblé linie, jejich trend nastolila kuchyň

Velmi sympatická rodina si přála, aby se v nově pořízeném pražském bytě cítila útulně a hřejivě. Za svou „svatyni“ považuje kuchyň. Výhodou bylo, že pro ni byl připraven dostatečně velký prostor, a tak si rodina může své oblíbené místo doslova užívat. Oku zalahodí už na první pohled oblými liniemi.

Foto: Daniela Hofmeister a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyň působí příjemným a vstřícným dojmem.

Článek

Architektka Kornélia Faklová se svým týmem vytvořila rodině kuchyňskou kompozici složenou ze tří oddílů, které jsou uspořádány logicky a samozřejmě i ergonomicky. V čele kuchyně se nachází vysoká sestava s lednicí, troubou a dvěma potravinovými skříněmi. Na jedné straně je takzvaný příborník s nástěnnou poličkou. Na druhé pak linka s dřezem, myčkou, varnou deskou a nástěnnými skříňkami.

Vše je od sebe vzdálené tak, aby bylo pohodlné jak zacházení, tak otevírání jednotlivých šuplíků. Kompozičně vysokou sestavu v kuchyni dorovnává protější obývací stěna s domino úložnými prostory.

Když architektka připravovala návrh místa, na němž rodině tolik záleží, bylo zřejmé, že je třeba tento prostor učinit co nejvíce vstřícný a příjemný už na pohled. Veškeré ostré rohy proto eliminovala a nahradila zaoblením. Pohled tak po celé kuchyni příjemně klouže a nikde se nezadrhává.

Rekonstrukce celého bytu

Původním plánem mladé rodiny bylo, že si od architektky nechají navrhnout a zařídit pouze kuchyň s obývací částí. Nakonec se jim ale její návrhy tak zalíbily, že jí majitelé svěřili i zbytek bytu s užitnou plochou 82 m2, a ona tak mohla jeho interiér vzájemně hezky provázat a sjednotit.

K prvkům, jež pro tento účel využila, patří například svítidla, všechna jsou od výrobce Nordlux, nohy jídelního a konferenčního stolu od Master & Master, jídelní židle jsou od českého dodavatele Ton.

Design zaoblených rohů se táhne celým bytem

„Vestavěná skříň do předsíně s věšáky a schovanými poličkami za zrcadlem má koncept zaobleného sezení. Vše navazuje na design zaoblených rohů kuchyně. Denně nošené boty se dají ukládat pod sezení přímo na dlažbu. Tím se skříň chrání před jakoukoli vlhkostí nebo kamínky,“ říká architektka.

Pracovna v ložnici

Zásadní rozdíl současného moderního domova v porovnání s byty, ve kterých většina z nás vyrůstala, spočívá ve větších nárocích na pracovní místo. Někdy musí postačit pracovní stůl v obývacím pokoji, jindy je pro ně vyčleněna samostatná místnost. Tuto druhou možnost byt klientů bohužel nenabízel, a tak bylo potřeba vymyslet, kam domácí kancelář začlenit.

Architektka pro ni nakonec nalezla místo v ložnici. Pracovní stůl s počítačem je mimo rušnou zónu domácnosti, a lze jej tak pohodlně využít k pravidelnému „home office“ nebo kreativním a klidným chvilkám.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

V garsonce architekti čarovali s dispozicí, koupelnu nakonec zabral spací kout

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Rošáda v pražském bytě dopadla na výbornou

Rošáda v šachu spočívá v chytré výměně věže a krále. Cílem je získat lepší pozici pro obě figury. Podobně architekti přistoupili k nové organizaci místností...

Výběr článků

Načítám