Hlavní obsah

V garsonce architekti čarovali s dispozicí, koupelnu nakonec zabral spací kout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé opravdu malého pražského vršovického bytu si přáli plnohodnotné bydlení pro dvojici. Tento úkol byl pro architekty výzvou především po stránce nové dispozice. Na plochu necelých 30 čtverečních metrů se jim ale nakonec podařilo dostat vše potřebné, včetně dvoulůžka.

Foto: Archiv architektů a časopis Bydlení mezi panely

Linka kuchyně je zároveň velkým úložným prostorem.

Článek

„V původním stavu se vstupními dveřmi vcházelo do chodbičky, jejíž součástí byla i malá kuchyňská linka. Chodbou se pokračovalo do koupelny. V pokoji pak bylo patro na spaní, sedačka a pracovní kout. Nevýhodou tohoto řešení byl stísněný vstup a nedostatek úložného prostoru v chodbě i kuchyni. K nevýhodám však patřilo i spaní na patře,“ popisuje hlavní nedostatky původního uspořádání bytu architektka Alena Koubová ze studia Kouba Interier.

Nové dispoziční řešení

Požadavkem majitelů bylo vytvořit plnohodnotný malý byt. Důraz kladli na pohodlné spaní (žádný rozkládací gauč) a dostatek úložných prostor.

„Zpracovali jsme několik možných řešení nové dispozice a nakonec zvítězila ta radikálnější,“ vysvětluje autorka projektu.

Spaní v pokoji vyřešil spací kout s oknem

Za vstupem do bytu tak vzniklo zádveří s odkládacím a úložným prostorem. Koupelna je nově umístěna v části bývalé chodbičky. Je menší, nicméně funkční, majitelé tu mají k dispozici toaletu, umyvadlo se skříňkou a sprchový kout o rozměrech 120 × 80 cm.

V koupelně a chodbě je šedobílá dlažba menšího formátu. Obklad je též světlý, doplněný o žlutou mozaiku v nice. Dveře jsou lakované do odstínu slonové kosti.

Kuchyňskou linku a hlavní úložný prostor umístili autoři proměny podél delší stěny pokoje. V lince je kromě klasických spotřebičů i vestavná pračka. U kuchyňské linky navrhli architekti keramický obklad s netradičním dekorem teček.

V rohu pokoje se dokonce našlo místo i pro malý pracovní kout.

Anketa

Umíte si představit bydlení ve dvou na 30 metrech čtverečních?
Ano, bez problémů.
56,4 %
To by bylo hodně nepříjemné.
6,5 %
Moc ne...
16 %
Ne, vůbec.
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2945 čtenářů.

Dominantu tvoří nová dřevěná podlaha z parket

Byt prošel kompletní rekonstrukcí, při které se musela odstranit celá skladba podlahy a vytvořit nová. To umožnilo osazení kuchyně dál od stoupačky vody a odpadu. V nově zařízeném interiéru se hezky vyjímá rovněž nová dřevěná podlaha z parket.

Nábytek je z lamina se zapuštěnými hranami z masivního dřeva. Je velmi odolný, tento výrobní postup umožnil přesnější provedení detailů. Skříňkový nábytek byl vyrobený na míru, stůl, židle a konferenční stolky jsou od firmy Ton.

Minimalistický dekor na stěně za spacím koutem

V místě, kde dříve bývala koupelna, vznikl příjemný spací kout i s oknem. Tvoří jej vyvýšená postel o rozměrech klasického dvoulůžka, pod kterou jsou dvě prostorné zásuvky na lůžkoviny.

Pro stěnu za spacím koutem zvolila architektka minimalistický dekor v podobě modré dekorativní stěrky zalakované epoxidem. Toto řešení má i praktický rozměr, protože lak je prevencí oděrek nebo zašpinění stěn.

Designérka zakomponovala do malé garsonky vše potřebné, i barový pult

Tipy a trendy

Profesionál není jen pro majitele luxusních vil

Pozvat si při rekonstrukci interiéru na pomoc bytové designéry už dávno není výsadou majitelů luxusních nemovitostí. Odborníci běžně pracují na nízkonákladových řešeních a speciálně v interiérech, kde je třeba šetřit každým centimetrem, se jejich rady skutečně vyplatí. Díky svým zkušenostem totiž dokážou chytře upravit i velmi malé byty.

Příkladem toho, že takto vynaložené peníze se velmi vyplatí, může být i tento domov mladé dvojice.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Špatně řešená kuchyně i koupelna jsou minulostí, z garsonky je moderní domov

Bydlení

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy bytových interiérů, Prodej nábytku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám