Hlavní obsah

V osmdesátých letech ji nechali zazdít. Teď se vitráž Boží oko do kostela na Cvikovsku vrátila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kostela v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku se ve středu vrátila unikátní vitráž Boží oko, náhodně objevená vloni v létě. Dílo z přelomu 19. a 20. století bylo v kostele po několik desetiletí zazděno a nikdo o něm nevěděl.

Do okna nad oltářem byla ve středu osazena věrná kopie vitráže, kterou vytvořil tým specialistů z novoborské sklářské firmyVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

V kostele v Kunraticích u Cvikova, o který se společně s církví starají lidé z místní sklárny, byl v jedné zdi původně otvor, který byl v 80. letech zazděn. Loni na konci prázdnin měl být znovu vybourán a osazen dřevěným rámem vyplněným čirým sklem.

Když ale lidé ze sklárny příslušnou část vnější i vnitřní kostelní zdi odkryli, pohlédlo na ně Boží oko. Namísto prázdné dutiny, kterou očekávali, se totiž objevila velká vitráž s tímto sakrálním motivem.

Unikátní objev se odehrál v takzvaném Křišťálovém chrámu, jak se kunratickému kostelu díky spolupráci mezi církví a týmem místního věhlasného skláře Jiřího Pačinka říká.

Oprava kapličky u křemešnické studánky spojila síly města i občanů

Tipy a trendy

„Že se v dutině nachází původní vitráž, nikdo z nás netušil,“ říká David Sobotka, umělecký šéf sklárny Pačinek Glass, který u objevu vitráže přímo byl.

„Pod vitráží jsme kromě kousků zdiva a spousty starých hřebíků našli i krabičku cigaret Mars s cenovkou 4 Kčs. A přes sociální sítě nám pak někdo napsal, že to ukazuje na práci místního věhlasného zedníka, který byl známý tím, že kouřil právě marsky,“ dodal Sobotka.

Foto: Michael Polák, Novinky

Část repliky vitráže, v pozadí oltář a prostor nad ním, kde bude replika osazena.

Díky fotografii, která se dochovala v archivu libereckého pracoviště Národního památkového ústavu, Kunratičtí zjistili, že ještě v roce 1967 nebyla vitráž zazděná.

„Domníváme se, že k zazdění došlo v osmdesátých letech, důvodem byla ochrana vitráže před vandalismem,“ myslí si správce místní farnosti a cvikovský farář Rudolf Repka.

O objevenou vitráž se od loňska staral restaurátorský tým novoborské sklářské firmy Kolektiv Ateliers pod vedením Zdeňka Kudláčka. Jeho lidé zjistili, že původní dílo je značně poškozené a že jeho obnova by byla komplikovaná.

Žďárská Zelená hora odhalila důkaz, proč ji nazývali rubínovým klenotem

Tipy a trendy

„Po dohodě s památkáři jsme se rozhodli, že původní tabulky zachováme ve velké vitríně, postavené na boku kostela a uměle nasvícené, aby si každý takřka mohl sáhnout na sklo, viděl jeho reálný rozměr i styl malby,“ popsal Kudláček, který mimo jiné stojí i za restaurováním a výrobou vitráží pro vyhořelý Průmyslový palác na pražském Výstavišti.

„Na základě originálu vitráže jsme pak vytvořili věrnou kopii, která bude osazena do okna nad oltářem,“ doplnil restaurátor.

Foto: Michael Polák, Novinky

Originál vitráže Boží oko a část její repliky

Objevená vitráž je podepsaná jménem Richarda Schleina ze Žitavy, který patřil na přelomu 19. a 20. století mezi vyhledávané tvůrce vitráží a maleb na skle a pobočku své firmy měl i v Praze a později také v Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Nález vitráže pojmenovali lidé ze sklárny Jiřího Pačinka jako druhý kunratický zázrak. Za ten první považují objevení unikátního Božího hrobu ze skleněné mozaiky, který v bedně pod schodištěm kunratického kostela našel v roce 2021 farář Repka. Že by se v kostele ještě něco dalšího zázračně objevilo, už Kunratičtí neočekávají.

„Není tu žádné podzemí a nahoře už jsme všechno prošli. Ale nikdy neříkej nikdy,“ konstatoval David Sobotka.

Druhému kunratickému zázraku v neděli na slavnostní ceremonii přímo v Křišťálovém chrámu požehná nový biskup litoměřický Stanislav Přibyl.

Náklady na restaurování originálu a vytvoření repliky by za normálních okolností vyšly minimálně na více než tři sta tisíc korun, díky sedmi donátorům i pomoci restaurátora Zdeňka Kudláčka to ale bylo výrazně levnější.

Zpěvák Richard Krajčo o extravagantní proměně svého kostela na Trutnovsku

Jak bydlí VIP

Reklama

Související témata:
Křišťálový chrám
Vitráž Boží oko

Související články

Výběr článků

Načítám