Hlavní obsah

Oprava kapličky u křemešnické studánky spojila síly města i občanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

Nápor silného větru na konci loňského prosince neustál vzrostlý buk, jehož ulomená část dopadla na kapličku sv. Jana Křtitele nad Zázračnou studánkou pod vrchem Křemešník na Pelhřimovsku. Těžce poškozenou památku plánuje její vlastník, město Pelhřimov, nechat opravit ještě letos. Přátelé známého poutního místa se rozhodli na opravu přispět.

Foto: Jana Pechová, Novinky

Kapličku nad proslulou studánkou pád stromu těžce poškodil.

Článek

Barokní kaplička z konce sedmnáctého století je kulturní památkou. Má půlkruhový portál a trojúhelníkový štít, v němž je vsazen reliéf Křest Páně v Jordánu od sochaře Františka Bílka. Ten po pádu stromu praskl, stejně jako štít, takže kromě opravy zděné části včetně klenby a zničené střechy se do prací bude muset zapojit i restaurátor.

„Ohledně opravy střechy jsme kontaktovali firmu, která před časem při rekonstrukci krytinu pokládala. Bohužel lidí, kteří umí vyrábět šindele a pracovat s nimi, je poměrně málo a jsou dost vytížení, takže musíme počítat s tím, že na opravu střechy dojde zhruba v polovině roku,“ odhadl místostarosta Karel Kratochvíl. „Střecha je v tuto chvíli provizorně zajištěna plachtou. To má zamezit vniku vlhkosti do objektu a jeho dalšímu poškození,“ dodal.

Odhad nákladů zatím není k dispozici, radnice tuší, že milion korun přesáhnou určitě. Bez výběrového řízení se nejspíš záležitost neobejde. Lidé se ale rozhodli nenechat náklady na opravu pouze na městském rozpočtu.

Spolek Matice Křemešnická vyhlásil prostřednictvím platformy pro skupinové financování veřejnou sbírku, na které se během uplynulých dvou týdnů sešlo přes 160 tisíc korun. Příležitost přispět stále trvá.

„Peníze budou předány majiteli formou účelového daru. Pokud se vybere více peněz, než bude potřeba, použijí se na další opravy poutního místa,“ zaručuje vyhlašovatel sbírky.

Finišuje dostavba architektonicky jedinečné kaple v Nesvačilce

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám