Hlavní obsah

V interiéru inspirovaném přírodou dominuje dřevo a teplé barvy

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirace není nikdy dost, přinášíme vám proto prohlídku interiérů, jejichž tvůrci se nechali ovlivnit okolní přírodou. V interiérech, které navrhli, tak hrají hlavní roli dřevo, rostliny a teplé barvy. Byt zařízený v tomto duchu má nadčasový design a neurazí žádného hosta. Stačí přidat několik ikonických designových kousků a působivý interiér je na světě.

Článek

V bytě zařízeném v přírodním stylu jsou dominantou interiéru organické tvary a rostliny. Módní trendy velí, aby byly co největších rozměrů. Nebojte se proto do interiéru zakomponovat velké palmy nebo výrazné osvětlení větších rozměrů.

Obývací pokoj jako oáza klidu

V obývacím pokoji kombinujte různé tóny hnědé, používejte různé dřeviny, hlavně ratan a nebojte se trendy vyplétaných křesel. Nebojte se výraznějších kousků, křesla navržená proslulým návrhářem Le Corbusierem, zaručí vám nejen pohodlný odpočinek, ale jsou i estetickým zážitkem.

Zvolit můžete i křeslo od Arne Jacobsena s názvem "Vejce", díky jeho tvaru se budete cítit pohodlně a příjemně, jako ve vajíčku. Více si o těchto křeslech inspirovaných živočišnými tvary přečtete zde. 

FOTO: Exx

FOTO: Exx

Interiér zútulní koberec z vlny, tento přírodní materiál se vyznačuje mnoha neocenitelnými přednostmi, nesešlapává se tak rychle a je příjemný na dotek. Z textilií také volte vždy co nejpřírodnější měkké materiály, vyhýbejte se umělým látkám.

Tyto koberce jsou odolné vůči nečistotám, dobře absorbují hluk a udržují přirozenou vlhkost ovzduší, čímž se prostředí domova stane hygieničtější.

Kuchyň volte v rustikálním nebo minimalistickém stylu

Kuchyni volte v rustikálním stylu, právě ten totiž fandí dřevu a bohatým dekorům, které byt zútulní. Zvolit můžete ale i trendy minimalistický design kuchyně a efektní obložení dřevem.

Nezapomeňte na kvalitní osvětlení v kuchyni, které nesmí chybět zejména přímo nad dřezem. Osvětlená by měla být i celá pracovní plocha.

Dominuje osvětlení organických tvarů

Zvolte osvětlení, které je inspirováno tvary přírody, organické tvary do bytu skvěle zapadnou. Svítidla organických tvarů navrhuje třeba designér René Šulc, více se o nich dočtete zde.

Lampy připomínající vodní živočichy či sasanky naleznete například i u firmy Aqua Creations. Designová svítidla, lampy a stropní osvětlení v tomto duchu nabízejí evropští výrobci jako je Oluce, Artemide, Luceplan a Vibia. Světlo nemá jen funkční využití, ale lze z něj udělat výrazný interiérový prvek. 

Ložnice musí být světlá a prostorná

Ložnice v přírodním stylu je oázou pro duši, zelená barva jak známo uklidňuje zrak a teplé přírodní barvy zase vytvářejí dojem příjemného tepla.

Ložnici volte co nejprostornější, v úzkém a stísněném prostoru se vám nebude tak dobře usínat. Pokud máte malý byt, můžete si ložnici zvětšit alespoň opticky, na stěny umístěte velká zrcadla a zvolte výmalbu bílou barvou.

V ložnici nezapomeňte na dostatek denního světla a na pohodlné matrace. Pravidla pro zařizování ložnice naleznete zde.

Pracovně vládne jednoduchost

Příjemně budou přírodní tóny působit i v pracovně, nezapomínejte na správně zvolenou výšku stolu a židle. Výška desky stolu by měla být cca 75 cm pro průměrně vzrostlého uživatele, stůl ale může být i o něco vyšší, jen je vhodné si k němu pořídit výškově nastavitelnou židli.

Přírodní materiály a barevnost se snažte dodržet v celém bytě, výjimkou není ani předsíň nebo prádelna. 

Koupelně vládnou odolné dřeviny

I v koupelně a na toaletě uplatníte tóny dřeva. Moderní trendy totiž fandí právě tomuto druhu obložení. Volte ale kvalitní dřeva, vhodný je třeba teak nebo cedr. Pokud chcete aby byl dojem z interiéru dokonalý, vsaďte na dřevěná umyvadla, více se o nich dočtete zde.

Přírodní barvy a tóny v interiéru vás neunaví, design takového interiéru je nadčasový. Výhodou tohoto stylu je, že je lehce kombinovatelný a při troše šikovnosti se i úplnému amatérovi podaří zařídit si vkusný a příjemný interiér.

Anketa

Líbí se vám byt zařízený v přírodním stylu?
Ano.
83,3 %
Ne.
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1815 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám