Hlavní obsah

Ušák Arne Jacobsena je ikonou nábytkového designu už přes půl století

Novinky, tnk

Pokud uvažujete, že si do obýváku pořídíte nějaký opravdu výjimečný nábytkový kousek, máme pro vás skvělý tip. Křeslo s názvem "Egg" od známého designéra Arne Jacobsena je už přes padesát let jedním z nejoblíbenějších kusů nábytku milovníků designu.

Článek

Jacobsen chtěl být původně malířem, ale jeho otec ho dotlačil ke studiu architektury. Nakonec zakotvil ve spřízněné profesi - stal se designérem.

Skořápkovité křeslo s příznačným názvem Egg - vajíčko nebylo prvním kouskem, který Arne Jacobsen navrhl, ale stalo se nejslavnějším z celé jeho tvorby.

Křeslo je remakem klasického ušáku, a tak poskytuje maximum pohodlí a navíc i moderně vypadá. Design tohoto křesla vyniká čistými, jednoduchými liniemi, oblými tvary, díky tomu je také lehce omyvatelné a praktické. 

.: Křeslo "Egg" je unikátním solitérem.foto: fritzhansen.com

Váží asi 20 kg, takže v něm člověk cítí stabilitu. Má měkké polstrování a prodává se s praktickou podnožkou, která umožňuje se úplně natáhnout a schovat se před světem.

Speciální multikulturní a luxusní edice křesel k výročí

K padesátému výročí zrodu "vajíčka" byla navržena speciální patchworková edice těchto křesel. Látky, které byly na jejich výrobu použity, pocházely hned z několika zemí, edice tak měla multikulturní nádech. Padesát unikátních kusů pak putovalo po muzeích po celém světě.

Vedle patchworkové edice pak vznikla i speciální řada kožených křesel v luxusním provedení. 

.: Návrh patchworkových křesel - speciální edice byla vystavena v galerii Carla Sozzani.foto: galerie Carla Sozzani

.: Křeslo ze speciální patchworkové edicefoto: fritzhansen.com

.: Klasické "skořápkové" od Arne Jacobsena bylo navrženo v roce 1958. K výročí byla navržena i speciální edice těchto kožených křesel, unikátních 999 - ti kusů.foto: fritzhansen.com

Křeslo kopíruje linie lidského těla

Hlavní myšlenkou návrhů těchto křesel byla úvaha, že se člověk, který má sám o sobě oblé tvary, nemůže cítit dobře v hranatých, geometrických kusech nábytku. Jacobsen tak při navrhování kladl důraz hlavně na to, aby křesla kopírovala linie lidského těla.

Přikláněl se k ergonomicky příjemnému designu a nechával se inspirovat organickými tvary přírody. Jeho křesla se tak jmenují po přírodninách a často se zvířatům i tvarově podobají. V jeho tvorbě se tak objevují židle s názvem "mravenec" nebo "labuť".

.: Ve své době znamenaly Jacobsonovy návrhy téměř revoluci v oblasti sedacího nábytku.foto: fritzhansen.com

.: Židle s názvem "Labuť" vypadají v trendy fialovém odstínu stále skvěle. Jde o dnes velmi populární skandinávské retro.foto: fritzhansen.com

Jacobsen určitě netušil, že křeslo, které původně navrhl do prostoru haly hotelu v Kodani, dosáhne takového věhlasu.

Už záhy po jeho prezentaci se stalo oblíbeným kouskem v mnoha moderních interiérech a tak je tomu dodnes. Je oblíbeným retro kouskem, kterému stojí za to dát prostor - a ve větším prostoru také nejlépe vynikne.

První model měl tmavě červený potah

První model Jacobsenova "Vejce" byl široký cca 90 centimetrů, hluboký 95 centimetrů a vysoký bezmála jeden metr. Vyroben byl v elegantním tmavě červeném odstínu.

Dnes koupíte jeho různé variace. K luxusnějším patří provedení v kůži s podnožkou, seženete jej ale i v moderní trendy fialové barvě. Vzorované potahy křeslu také sluší, ale klasikou zůstává jednobarevné provedení.

.: Klasické křeslo v tmavě červené barvěfoto: fritzhansen.com

.: Moderní byt s retro doplňky - křeslo nechte vyniknout.foto: Právo/archiv firem Elmat, Henkel, Keraben, Kerabel a Rako

Reklama

Související témata:

Související články

Návrat houpacího křesla

Našli jste na půdě mezi starým harampádím pradávné houpací křeslo? Určitě je sneste do bytu a najděte pro ně lepší místo než v zaprášeném koutě pod střechou....

Výběr článků

Načítám