Hlavní obsah

V ložnici je důležité dodržet pravidla barevnosti a ergonomie, jinak se nevyspíte

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud se vám občas nedaří usnout a spánek pro vás není opravdovým potěšením, tak vězte, že za to možná může nesprávně zařízená ložnice, příliš agresivní barvy nebo špatně vybraná velikost lůžka či výšky postele. Máme pro vás rady, jak si spaní zpříjemnit a užít si spánku po každém náročném dni.

Článek

Nejdůležitější je umístění postele, tady se můžeme držet pravidel učení Feng - šuej, které říká, že  postel by neměla být umístěna v těsné blízkosti dveří, měla by být spíše v rohu místnosti a na dveře by měl být dobrý výhled. Díky tomu bude zachováno soukromí, které je v ložnici důležité, slouží totiž k prožívání relaxace i lásky. K obojímu je třeba, aby se člověk dobře uvolnil a zklidnil.

Pokud to váš prostor neumožňuje, můžete si pomoci třeba přemístitelným paravánem, který prostor vašeho soukromí oddělí alespoň symbolicky.

Dostatek přirozeného světla je lékem

Ložnice by měla být orientována nejlépe na jih, díky tomu pak budete mít v pokoji maximum přirozeného světla, které je lékem na psychiku.

V ložnici má být co nejvíce přirozeného světla. Napomohou tomu i vkusné lůžkoviny a závěsy v bílé barvě.

FOTO: KARE

Barvy zvolte pastelové a něžné, jen tak nebude vaše pozornost ničím rušena a dojde k relaxaci. Uleví se i očím, na agresivní barvy tedy zapomeňte. Zvolte odstíny fialkové, zelené - pistáciové a bleděmodré, sázkou na jistotu je pak bílá barva, kterou nemusíte šetřit. Bílá navíc navozuje pocit čistoty, takže se do ložnice skvěle hodí.

Úložný prostor je základ

Důležitý je i dostatek úložného prostoru, u každé strany lůžka by měl být noční stolek a postel by měla mít vnitřní úložné prostory, kam se dají uložit přikrývky a polštáře. Pokud vaše postel tyto prostory nemá, použijte podlouhlé uzavíratelné úložné boxy pod postel z pevného materiálu.

Keramická lampička má plstěnou spodní část - aby nebyl poškrábán nábytek (cca 700 Kč).

FOTO: Tchibo

Osvětlení v ložnici by mělo být spíše náladové, tlumené a v teplých tónech. Lampičky na nočních stolcích volte určitě se směrovatelným světlem, díky tomu se vám bude v posteli příjemně číst, ale světlo vás nebude unavovat.

Jak zútulnit prostor ložnice

Důležité je, aby ložnice působila útulně, k tomu napomůže celoplošný koberec s vysokým vlasem, který opticky místnost zútulní. Příliš vysoký strop, který může být pro někoho stresující můžete vyřešit sníženým podhledem nebo vymalováním stěn pokoje pouze do tří čtvrtin, díky tomu se opticky strop sníží.

Zelená a modrá barva jsou správnou barevnou volbou do ložnice. Chránič pak prodlouží životnost matrace.

FOTO: Novinky.cz, IKEA

Ložnice má působit čistým, vzdušným dojmem, je tedy třeba, aby byly peřiny pratelné a potahy na postel snímatelné.

Pro každé roční období jiné povlečení

Povlečení je dobré mít různé na léto i na zimu. V zimě nás nejlépe zahřeje flanel, krep nebo bavlna. V létě zase skvěle ochladí bavlněný satén, tento materiál je lesklý a hladký, takže je na dotek velmi příjemný.

FOTO: Tax

Pocit tepla je v ložnici důležitý, přetopený interiér ale může být příčinou nespavosti. Ložnice by měla mít zhruba 18 °C a každý den by měla být pravidelně větraná.

Poduška z pružné pěny nebo z pohanky

Příčinou nespavosti může být i nevhodně zvolený polštář, špatně zvolený polštář nedrží tvar a nemá potřebný objem. Poduška by ale měla dobře držet tvar, měla by být pevná a zajišťovat dostatečnou opěru pro krk a hlavu, jen díky tomu se pak veškeré svalstvo dobře uvolní. Dobrým tipem jsou polštáře z pružné pěny nebo z pohanky.

Poduška má být na dotyk pevná a pružná, jen na takové se vám bude dobře usínat.

FOTO: archiv Tchibo

Důležitý je i vhodně vybraný rošt a matrace, jak vybrat ty správné si přečtěte zde. Výška lehací plochy postele by měla být cca 50 cm nad zemí, optimální rozměry lůžka na délku by měly být být součtem výšky osoby plus cca 20 až 30 cm navíc.

Co se šířky týče, tak platí, že čím širší postel, tím lépe, jednolůžko by mělo mít asi 90 cm, dvojlůžko pak minimálně 160 cm.

Jako dekorace do ložnice jsou nejvhodnější jsou živé rostliny, velké svíčky, a fotky blízkých. Pokud chcete dodat ložnici více vášnivé atmosféry, zvolte dekorace v karmínové či fuchsiové barvě. V takové správně zařízené ložnici se vám bude jistě spát jako v bavlnce.

Anketa

Myslíte si, že špatně zařízená ložnice je příčinou špatného spánku?
Ano
26,4 %
Ne
11,7 %
Částečně
61,9 %
Celkem hlasovalo 4683 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám