Hlavní obsah

V anglickém Portsmouthu předělali vězeňské cely na celkem luxusní bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha bydlet v dobré lokalitě je často větší než představy o stavbě, ve které by se mělo obydlí nacházet. Bývalou věznici HM Prison Kingston v anglickém Portsmouthu, která sloužila do roku 2013 pro doživotně uvězněné zločince, tak začala developerská firma celkem úspěšně přestavovat na více než osmdesát bytových jednotek.

Foto: Profimedia.cz

Budova teď bude sloužit k bydlení. Někdejší účel bude nicméně stavba stále připomínat svým tvarem.

Článek

Byty v projektu The Old Portsmouth Gaol jsou podle titulu Mirror prostorově celkem velkorysé a mají i dispozice běžného rodinného bytu 3+kk. Stavba totiž pochopitelně prošla renovací a proměnou. Jednotky tak mají obývací místnost s kuchyní, dvě ložnice a koupelnu. K nově vzniklému komplexu náleží i parkoviště a recepce.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřek budovy je po rekonstrukci a dokazuje, že jde o opravdu netypický bytový dům.

Až při bližším pohledu si všimnete mříží na oknech a toho, že vnitřní chodby jsou vlastně společným prostorem věznice. Budova si zachovala některé pro věznice typické prvky a rysy. Má ale technicistní vzhled, a tak obyvatelům nemusí její bývalý účel dělat příliš vrásek na čele.

Foto: Profimedia.cz

Stísněnějším prostorům dominují světlé barvy, které dovedou interiér opticky rozšířit.

Věznice byla postavena v roce 1877 a má za sebou pestrou historii. Kingstonská věznice se například podle místního titulu Portsmouth stala jedinou věznicí v Anglii a Walesu, která měla oddělení výhradně pro starší mužské vězně, kteří si odpykávali doživotní tresty.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je řešen minimalisticky a dobře koresponduje s celkovým, účelným stylem stavby.

Plány na proměnu stavby vznikly podle portálu Construction Enquirer před sedmi lety. Nejdražší vězeňská cela, s luxusně vybavenou koupelnou i kuchyní, předělaná na 3+kk od developerské společnosti St Cross Homes, je na prodej v přepočtu za sedm a půl milionu korun.

Anketa

Vadilo by vám bydlet v bývalé věznici?
Ano.
25,5 %
Ne.
63,9 %
Záleželo by na poloze nemovitosti a její ceně.
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 255 čtenářů.

Tradiční anglický větrný mlýn přestavěný na bydlení má své kouzlo zevnitř i zvenku

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám