Hlavní obsah

Užitečný a krásný. Nový vodojem u Turnova sklízí pochvaly

Právo, Michael Polák
Turnov

Velkou část Turnova a jeho okolí začal zásobovat unikátní vodojem, který během roku vyrostl v Ohrazenicích u Turnova. Vodohospodářská stavba, která pojme až 150 tisíc litrů vody, má tvar inspirovaný sportovní trofejí, o niž bojují reprezentační týmy na fotbalovém mistrovství světa.

Foto: Michael Polák, Právo

Součástí koule na vodu je i vyhlídková plošina.

Článek

„Příležitost postavit takovou stavbu je jednou za život. Je to moderní a technologicky velmi náročná stavba, která prověřila projektanty i architekty,“ řekl Milan Hejduk, předseda Vodohospodářského sdružení Turnov, které bylo investorem stavby.

Výstavba vodojemu byla součástí rozsáhlého projektu za 70 milionů korun, jehož hlavním cílem bylo odstranění manganu z vodního zdroje na Záborčí u Turnova.

„Tento zdroj byl odstaven a díky novému vodojemu a úplně novým vodovodům je část Turnova nyní zásobována z významnějších a bezpečnějších zdrojů,“ doplnil Hejduk.

Foto: Michael Polák, Právo

Součástí koule na vodu je i vyhlídková plošina.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stavba připomínající fotbalovou trofej bude příležitostně sloužit jako vyhlídka a galerie.

Podoba stavby se v předchozích letech pečlivě vybírala. „Nechtěli jsme, aby to byla ta nechvalně známá řadicí páka socialismu, tedy koule na dlouhé tyči,“ popsal starosta Ohrazenic František Novák (SLK).

„Několik vodojemů v Česku jsme objeli, a nakonec jsme se na dálku zhlédli ve vodárenské věži v kazašské Astaně. Ta nás inspirovala k představě, že náš vodojem by měl připomínat tryskající vodu, která si hraje s kuličkou nahoře. Ještě víc ale zřejmě připomíná fotbalovou trofej,“ doplnil starosta.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vodohospodářské sdružení (VHS) Turnov přišla modernizace vodovodní sítě nakonec na 90 milionů korun.

„Ač je to stavba industriální, tak je velmi krásná a bezesporu bude dominantou celého Turnovska,“ těší starostu Turnova Tomáše Hockeho (Nezávislý blok).

Technická data vodojemu

Výška: necelých 30 metrů

Průměr koule: 8 metrů

Objem zásobníku: 150 tisíc litrů

Základy: Monolitická betonová deska uložená na šesti vrtaných pilotech

Konstrukce: 6 prefabrikovaných železobetonových pilířů

Koule: Ocelový plech o tloušťce 10 mm

Hmotnost při naplnění vodou: 200 tun

Investor: VHS Turnov

Zhotovitel: VHS Jihlava

Architekti: In. Point s. r. o., Praha – architekt Zdeněk Sláma

a architekt Robert Wild

Projektant: Radek Hnát – VAK Projekt, Profes Projekt, Turnov – Petr Chval, Civil Engineering – Tomáš Bláha

(nes)

„Pohybuji se čtvrt století ve vodárenské branži a za tu dobu jsem neviděl stavbu, v níž by se tak krásně spojil užitek a to, jak vypadá,“ ocenil stavbu také David Votava, generální ředitel společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, jež se bude o vodojem starat.

Reklama

Související články

Bytový dům poutá pozornost nevšední fasádou

O tom, že bytové domy nemusí být jen nudné krabice, ale že mohou mít velmi zajímavý vzhled, učí názorným příkladem nejenom obyvatele španělské Malagy architekt...

Výběr článků

Načítám