Hlavní obsah

Užijte si letního grilování doma i venku

Grilovat můžete i doma, jen k tomu potřebujete ten správný gril. Máme pro vás tipy na to jak si jej vybrat a jak si na něm upéct lahůdky tak, aby se nepřipekly a zachovaly si křupavou kůrčičku. Pokud jste zastánci zdravého životního stylu, tak máme tip i pro vás, grilovat se dá totiž i bez tuku.

Článek

Grily dělíme na sálavé, kdy se jídlo griluje díky sálavému žáru a gril opéká díky dřevěnému uhlí, plynovým hořákům nebo elektrickým topným článkům a na kontaktní grily, kdy se griluje na rozžhavené desce.

.: Tento gril se výborně hodí pro grilování zeleniny. foto: Moulinex

Výbornou variantou pro ty, kteří rádi dodržují zdravý životní styl je právě kontaktní gril, na kterém se maso opéká na žulové desce, zcela bez tuku.

Elektrický gril si může pořídit každá domácnost

Na minimu tuku můžete grilovat na nepřilnavém roštu, takový elektrický gril fungující za pomoci elektřiny je vybavený regulací teploty a bezpečnostní pojistkou, která brání přehřátí grilu. Jdou relativně levné a pořídíte je za cenu cca 1 000 Kč. Stačí obyčejná zásuvka a může se grilovat.

.: Elektrický gril má nepřilnavý povrch.foto: Fagor

Pokud vám vadí kouř stoupající z grilu a máte na něj třeba alergii, tak se vyplatí pořídit si lávový gril, lávové kameny, které pokrm prohřívají, se roztápějí plynem nebo elektrickými články.

.: Vlevo nahoře: lávové kameny, dole: keramické brikety, které mohou lávové kameny nahradit, vpravo: dřevěné uhlí.foto:novinky.cz, campingaz-coleman.cz, erspol s.r.o.

Výhodou je to, že tyto kameny mají hrubý porézní povrch, který absorbuje velké množství stékajícího tuku, takže ten na nich nehoří a z grilu nevychází tolik kouře a nevznikají škodliviny. Kameny se rychle rozpalují a grilování je tak mnohem rychlejší než grilování na klasickém grilu s dřevěným uhlím.

Variabilní variantou na zahradu je plynový gril, dá se snadno přemisťovat a nemusíte ztrácet čas s roztápěním a rozžhavováním uhlíků.

.: Plynový gril Genesis E 310 Copper má připojení na běžnou 10kg plynovou bombu. foto: Právo/Petr Hloušek, archiv firem Krby Morava, Krby Věříš a Grily Weber

Jedinečnou chuť masa grilovaného na klasickém grilu za pomoci dřevěného uhlí ale máloco nahradí. Jedinečná vůně masa vzniká pouze na něm. Stačí klidně jenom mřížka podložená kameny. Klasický gril ale koupíte už za tři stovky.

.: Kotlový gril je lehký, takový gril můžete vzít jednoduše i do batohu na výlet.foto: grily-weber.cz

Sedmicentimetrová vrstva uhlí zaručí že se maso bude rovnoměrně opékat. Grilujte až tehdy, kdy se vytvoří tak třícentimetrová vrstva rudě rozžhavených uhlíků. Správnou teplotu poznáte jednoduše, zkuste držet ruku tak patnáct centimetrů nad rozpáleným uhlím - neudržíte dlaň než by jste napočítali do tří.

Maso se nemá na mřížce dusit, má se opékat

Když je teplota správná a můžete začít s grilováním, maso rozmísťujte dva, tři centimetry od sebe, kdyby byla mřížka masem přeplňená tak by se maso spíše dusilo.

.: Grilujte zdravě - ogrilujte si místo vepřových kotletek třeba pstruhy. foto: Právo/Olina Táborská

Když se maso na mřížku přilepí tak počkejte chvíli až se vytvoří kůrka, po chvíli půjde mnohem lépe od mřížky odtrhnout. Na rozpálení grilu můžete použít samorozžhavující uhlíky, které zapálíte a ony okamžitě prohoří a jsou žhavé a připravené k použití.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zná své nové mistry v grilování

Grilování patří k velmi oblíbeným činnostem, a to zvláště v letním období. V sobotu se v Brně uskutečnilo finále otevřeného mistrovství České republiky...

Nepodceňujte přípravu na grilování

Ať už budete grilovat na zahradě u domu, na balkoně nebo někde v parku – vše začíná v kuchyni! Připravíte si tu veškeré přílohy, dressingy a saláty, naložíte...

Výběr článků

Načítám