Hlavní obsah

Úpravou dispozice bytu získala rodina prostor k nadechnutí a děvčata i růžovou kuchyň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina se dvěma dcerami se rozhodla pro rekonstrukci svého bytu ve čtvrti Vila Ipojuca v São Paulu. Díky změně původní dispozice vznikl nejenom velký společenský prostor, ale zároveň bylo možné provést úpravu, nad kterou zajásala hlavně dámská část rodiny - kuchyň je nyní zařízená sice v decentní, leč růžové barvě.

Foto: Archiv architekta

Důležitou roli v interiéru hrají rostliny, které jsou záměrně umístěny v různých výškách. Místnost tím více připomíná přirozené přírodní prostředí.

Článek

Rodina se dvěma dcerami pociťovala už nějaký čas, že by jejich domov potřeboval změnu. Především společenský prostor tvořený především obývacím pokojem se měl více otevřít a stát místem, kde by všichni členové mohli trávit čas společně. S žádostí o návrh proměny bytu se obrátili na architekta Marcela Maceda, šéfa místního ateliéru Studii Memm.

Ten navrhl odstranit některé ze zdí a propojit tak obývací pokoj nejenom s kuchyní a pracovnou, ale také s balkonem. Právě poslední nově vytvořená část zlepšuje výhled z bytu na panorama města, ale zároveň přináší rodině prostor, kde se mohou, jak říká, „pořádně nadechnout“. Bývalý balkon tvoří tzv. semiexteriér, tedy prostor, který je napůl součástí vnitřku bytu a zároveň je napůl venkovním prostorem.

Do centra společenského prostoru pak umístil dvojici zavěšených houpacích křesel, které působí příjemně uvolňujícím dojmem. Tato zóna může fungovat i sólově, ať už jako prostor pro odpočinek, rozjímání, pódium pro hudební vystoupení, a dokonce i pro dětské hry.

Designér vnesl klientům do obývacího pokoje kus džungle

Tipy a trendy

Zelená dlažba a vaření v růžové

Jak uvádí architekt, kuchyně se vyznačuje uměleckým kontrastem a mixem barev zelené dlažby a dřevěných skříněk v růžové barvě. Samotná kuchyň pak získala připojením k obývacímu pokoji nový půdorys, který je nyní do písmene L. Tím ji mohl architekt rozčlenit na dvě části. První kopíruje původní půdorys kuchyně, má dvě pracovní plochy a slouží k přípravě potravin. Druhá část je vybavena vlastním varným centrem a dalším zařízením určeným pro snadnou a především rychlou obsluhu jídelní zóny.

Soukromá část bytu je reprezentována dvojicí ložnic. Jedna z nich, určená dívkám, má hravý charakter, ale prostřednictvím materiálů udržuje dialog se zbytkem bytu. „Využili jsme interakce dlaždic, které komunikují s texturou dřeva palandy, schodů a rámu obrazu. Dekorace a tapety zaručují vlastní identitu prostoru věnovaného dcerám,“ popisuje architekt.

V hlavní ložnici se opět dřevo doplňuje se všudypřítomnou dlažbou. Prostoru dodává pocitu domáckosti a přitom určité lehkosti. I ložnice prošla jistou úpravou, architekt ji propojil s koupelnou, která je určena zdaleka nejen pro pravidelnou hygienu, ale i k trávení chvil relaxace. Koupelnu lze přitom s ložnicí zcela spojit, anebo ji oddělit pomocí posuvných dveří s matným sklem. Toto řešení je praktické i z hlediska úspory prostoru, neboť na rozdíl od otočných dveří nevyžadují žádné místo ani v koupelnové, ani spací části.

Architekt v nové podobě bytu dokázal využít většinu původních svítidel, díky čemuž bylo možné snížit náklady na rekonstrukci a zároveň, jak zdůrazňuje, se zamezilo zbytečnému plýtvání.

Anketa

Líbilo by se vám mít v obýváku zavěšené houpací křeslo?
To by bylo prima!
47,4 %
Docela ano...
6,8 %
Moc si to neumím představit.
22,9 %
Jenom to ne, taková opičárna!
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 323 čtenářů.

V obývací místnosti bytu architekti nalezli místo pro pracovnu i bar

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Jedna zahrada nabízí tři různé světy

Tři různé části jakoby ze tří různých světů nabízí zajímavá zahrada obklopující vilu v brazilském státě São Paulo. Mají také tři zcela odlišné funkce, které...

Výběr článků

Načítám