Hlavní obsah

Jako dvojice červených krvinek. Ústředním bodem obývacího pokoje jsou dvě sedačky organického tvaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při renovaci bytu v São Paulu použily místní bytové architektky Natália Minasová a Gabriela Mestrinerová velké množství původních materiálů, z nichž vytvářely prostředí nové. Výsledkem je integrovaný obytný prostor, jímž jako by proplouval nábytek s organickými tvary. Ústředním bodem je pak dvojice sedaček vzdáleně připomínající červené krvinky.

Foto: Archiv architektek

Interiér je zařízen v kombinaci světlých barev.

Článek

Renovovaný byt patří mladému páru, přičemž snahou bytových architektek bylo, aby nový domov odrážel životní styl svých obyvatel. Partneři milují zábavu a rádi pobývají společně se svými přáteli a rodinou. Proto jedním z významných prvků společenské zóny je dobře přístupný bar.

Architektky se s majiteli shodly na přístupu „proč zbytečně plýtvat“ a do nové podoby bytu převzaly prvky z jeho původního vybavení, které byly kvalitní, a bylo by tudíž zcela nesmyslné je likvidovat. Jednalo se zejména o mramorové podlahy a také některé skříňky v soukromé části bytu, ale i v kuchyni. Dříve tmavý bar prošel výraznou proměnou.

Mezi nové prvky, jež architektky vnesly do bytu, patří organické tvary, nové povrchové úpravy a materiály. Nově přibyl i oblý přechod mezi stěnami a stropem. Stavební proměnou prošly také koupelny.

Jak podotýkají architektky, implementace původních prvků do nové podoby byla největší výzvou jejich práce na projektu. „Snažily jsme se vyvážit chlad mramoru teplem rýhované textury vytvářené na místě. Také jsme vybraly nové podlahy a nábytek pro privátní zónu s čistším designem, který vyvažuje zachované podlahové lišty a korunové lišty nově natřené v šedém tónu.

Textury jsou jedním z prostředků, které architektky využívaly k navození zamýšlené atmosféry. Pečlivě proto vybíraly látku, jež pokrývá bar, i vymýšlely rustikální úpravy ostrova, pracovní desky a polic z žuly Itaúnas, která přeměňuje známý materiál v něco jedinečného. „V architektuře rády znovu objevujeme materiály a vnášíme do nich nový prvek nebo povrchovou úpravu; přistupujeme k projektu se zvědavostí a překvapením, nově definujeme vzpomínky,“ uzavírají architektky.

Díky světlým barvám, různým texturám fungujícím současně a impozantnímu baru se zdá, že se tento domov doslova těší na každého hosta či majitele, jenž přichází.

Anketa

Máte v interiéru raději zaoblené linie, nebo rovné?
Zaoblené
18,1 %
Jak kdy a jak kde.
56,9 %
Je mi to vcelku jedno.
2,8 %
Rovné.
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 144 čtenářů.

Jedna zahrada nabízí tři různé světy

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy bytových interiérů, Architekti

Reklama

Související témata:
Organická architektura
Organický design

Související články

Výběr článků

Načítám