Hlavní obsah

Tvorba Indky Anupamy Kundoo je zářným příkladem udržitelné architektury

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Jencks a Královský institut britských architektů (RIBA) oznámily, že v roce 2021 bude držitelem Ceny RIBA Charles Jencks Award indická architektka Anupama Kundoo. Její práce je významná s ohledem na snahu navrhovat ekologické stavby, které nezatěžují životní prostředí.

Foto: Archiv soutěže RIBA, Javier Callejas

Oceněná architektka Anupama Kundoo a její Wall House v lokalitě s názvem Auromodele.

Článek

Cena Charlese Jenckse byla založena v roce 2003 a je udělována mimořádným architektonickým talentům po celém světě. Každoročně ji tak získává jednotlivec nebo ateliér, kteří současně významně přispěli k teorii i praxi architektury.

Cenu v minulosti například získal i architekt Alejandro Aravena, jenž se také věnuje sociálnímu bydlení a je držitelem vůbec nejprestižnějšího ocenění za architekturu, Pritzkerovy ceny.

Architektka spolupracuje s místními staviteli a experimentuje s udržitelnými pracovními metodami

Čtyřiapadesátiletá architektka Anupama Kundoo vystudovala architekturu v Bombaji, poté v letech 1990 až 2005 vybudovala značnou část experimentálního indického města Auroville na unijním území Puducheery.

Její práce v této oblasti je dlouhodobým výzkumným projektem udržitelných a stavebních technologií s experimentálním přístupem k opětovnému použití materiálů a udržitelným stavebním metodám. O své tvorbě a výzkumu přednášela na mnoha univerzitách po celém světě.

Foto: Archiv architektky Anupamy Kundoo, Javier Callejas

Prototypy nízkorozpočtových domů postavených pro děti bez domova ve městě Puducheery.

Architekta spojuje výzkum, stavbu a výuku za účelem vytvoření netradiční architektury mimo hlavní proud komerčního světa. Podle poroty pomyslně postavila mosty mezi akademickou obcí v Evropě a jižní Asii.

„Anupama je vzácným příkladem architekta, kterému se podařilo dosáhnout velkého úspěchu v obtížné disciplíně, kterou je bydlení pro chudé v Indii a konkrétně v osadě Auroville, ale odvedla významný kus práce také ve výzkumu materiálů, řemesel a toho, jak mohou být výrobky místní výroby znovu využity tak, aby se staly architektonickými prvky. V celé své kráse je její architektura elegantní, ekologická a vždy zajímavá,“ uvedl u příležitosti vyhlášení vítězky člen poroty soutěže a architekt a kritik Edwin Heathcote.

Foto: Archiv architektky Anupamy Kundoo, Javier Callejas

Eco Urban Comunity se nachází v indickém experimentálním městečku Auroville.

„Anupama, motivovaná svými zkušenostmi s problémy rychlé urbanizace v Bombaji a realizovaná v experimentálních budovách v Auroville, si pro svoji praxi vytvořila silnou politickou a koncepční teorii. Tato teorie je definována ad hoc experimentováním s materiálem a místní stavební spoluprací. Její práce ukazuje na naléhavé potřeby metodiky udržitelných postupů všude na světě,” říká zakladatelka Jencks Foundation Lily Jencksová.

Foto: Archiv architektky Anupamy Kundoo, Javier Callejas

Mitra Youth Hostel v indickém Auroville

„Jsem vděčná nadaci Jencks Foundation, RIBA a porotě Charles Jencks Award za uznání, že výsledný soubor práce není o nic menší než teorie vyjádřená slovy. Doufám, že tato práce inspiruje ostatní k pokládání si dalších otázek, abychom společně mohli vybudovat environmentálně a ekonomicky odpovědnou architektonickou scénu, na které lze vyprávět povznášející lidské příběhy,“ uvádí sama oceněná architektka.

Foto: Archiv soutěže RIBA, Javier Callejas

Soukromá rezidence s názvem Kranti Kanade ve městě Pune.

Práce a proces navrhování slavné architektky byly nedávno vystaveny na výstavě v Louisianském muzeu v Dánsku s monografií Anupama Kundoo: Taking Time: The Architects Studio.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám