Hlavní obsah

Tři tipy, jak si usnadnit odklízení sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční sněhová nadílka s sebou přináší nutnost odklízení sněhu z chodníku či jiné přístupové cesty. Recept na to, jak si s tím nejlépe poradit, je celkem jednoduchý.

Foto: Hornbach

Nejjednodušší způsob, jak si ušetřit práci při úklidu sněhu, je jeho systematické a pravidelné odklízení.

Článek

Pravidelný úklid chodníku a dalších přístupových cest se většině lidí začne zajídat už po několika dnech. Mnozí proto brzy sklouznou do režimu, že sníh nechají neodklizený do té doby, dokud ho prostě „už zase není hodně”. Tím si ale práci neulehčují. Naopak.

Ušlapaný sníh se odstraňuje mnohem obtížněji než čerstvě napadaný. Řešení je proto nasnadě. Nejvíce si lze tuto otravnou práci usnadnit pravidelným odklízením, nejlépe co nejdříve po tom, co nový příděl napadne.

Výrazně pomoci pak mohou vhodně zvolené nástroje. Správná volba pomocníků pro úklid sněhové nadílky šetří nejenom čas, ale hlavně fyzické síly. S kvalitním hrablem, shrnovačem nebo frézou bude práce jen odsýpat.

Při ochraně střechy před sněhem, ledem a větrem nepodceňujte detaily

Jak na to

1. Kvalitní materiál ušetří peníze

Při výběru jednotlivých nástrojů proto doporučujeme orientovat se především podle materiálů, z nichž jsou vyrobeny.

„Nejvíce zatěžovanou částí odklízecích nástrojů na sníh je spodní pracovní část, která by se pod tíhou sněhu neměla prohýbat a nemělo by hrozit její prasknutí či nalomení. K tomu dochází zejména v případě méně kvalitních plastových lopat a hrabel,“ říká David Irmann ze společnosti Bauhaus, jenž proto doporučuje volit nástroje s kovovou hranou. Ty lze dobře použít i v místech s ledem bez rizika, že se poničí a bude nutné pořizovat nové.

Ceny hrabel s pracovními plochami zakončenými kovovou lištou se pohybují v závislosti na velikosti a výrobci od 350 korun výše. Lopaty s kovovou lištou lze pak pořídit zhruba od 200 korun.

2.  Nízká hmotnost, ergonomie a dostatečný výkon ušetří námahu

Samotná bytelnost nářadí ovšem nestačí. Důležitá je také hmotnost a ergonomické provedení konkrétního nářadí.

Samozřejmostí by měla být protiskluzová úprava držadla a především - jeho dostatečná velikost na to, aby se do něj vešla ruka v rukavici.

Foto: Bauhaus

K úklidu sněhu je spousta pomocníků. Na chodník je vhodné hrablo, pro menší nebo hůře dostupná místa a členitý terén je ideální lopata. S tenkou vrstvou čerstvě napadaného sněhu si poradí koště.

Pravidlo nízké hmotnosti platí i pro frézu. „Nízká hmotnost v kombinaci s pojezdem vpřed vám ušetří síly a na nerovném povrchu i nervy. Pokud jste zvyklí uklízet sníh v extrémních podmínkách, oceníte frézu, která disponuje mechanickým regulátorem otáček motoru s prodlouženou dekompresí, která nastartuje i v teplotách hluboko pod bodem mrazu,“ radí David Benda ze společnosti Hornbach.

Laviny hrozí nejen na horách, podobnou katastrofu představuje i pád sněhu ze střechy

Nemoci nemovitostí

Velký výkon mají zejména dvoustupňové frézy se čtyřtaktními benzínovými motory, které jsou ideální všude tam, kde je potřeba opakovaně odvádět velkou spoustu práce.

Nejlevnější elektrické frézy je možné pořídit od necelých 2500 korun, váží 9 kg, mají však užší pracovní záběr (36 cm) a s tím i související menší pracovní výkon (do 180 m³ za hodinu).

3. Správně zvolený rozměr ušetří čas

Výběr nářadí a nástrojů je třeba vždy odvodit podle velikosti odklízené plochy. Na běžný chodník odborníci doporučují hrabla o šíři 50 cm, pro parkovací stání a příjezdové cesty pak šíři 60 cm a více.

Foto: Hecht

Při výběru frézy platí přímá úměra - čím větší plocha, tím větší výkon a záběr.

Na větší plochy se pak rozhodně vyplatí pořídit sněžnou frézu. „Dvoustupňová fréza v prvním stupni pomocí pevného ocelového šneku odkrojí a nahrne i zhutnělý sníh k lopatkám druhého stupně, které sníh dále podrtí a komínem odhodí i do vzdálenosti více než 10 m. Díky většímu záběru a výkonu jsou proto dvoustupňové frézy vhodné i na úklid větších ploch v oblastech, kde pravidelná nadílka sněhu není ničím výjimečným,” doporučuje Petr Tichý ze společnosti Hecht.

Při nákupu dvoustupňové frézy se čtyřtaktním benzínovým motorem se lze dostat i pod cenu 10 000 korun. Takový model pak bude mít záběr 54 cm, maximální pracovní výkon do 1500 m³ za hodinu a maximální odhoz 7 m a manuální startování.

Anketa

Odklízíte sníh pravidelně, nebo to spíše odkládáte?
Pravidelně, jinak by se to nedalo ani zvládnout.
75,7 %
Jak kdy.
10,5 %
Nechávám to, až když je to nezbytné.
7,3 %
Sníh naštěstí nemusím odklízet vůbec.
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1903 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zahrada jako křišťálový palác

Mráz vládne drsnou rukou, prstíky má však jemné a zručné jako klenotník. Neohání se zlatem ani drahým kamením, k tvorbě křehkých detailů mu stačí voda z nebe.

Ze spousty sněhu postavili na zahradě hrad

Na naši výzvu čtenářům, aby se nám pochlubili se svými výtvory na sněhu pro inspiraci všem ostatním, když už nemohou vyjet normálně za zábavou na hory, se nám...

Výběr článků

Načítám