Hlavní obsah

Tři případy, kdy se koupě tepelného čerpadla nevyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné ceny energií přímo vyzývají k radikálním krokům, které mají vést k úsporám za teplo v domácnostech. Toho využívají i nejrůznější neseriózní dodavatelé, kteří se mnohdy snaží vnutit tepelné čerpadlo komukoli bez většího zájmu o to, zda se majitelům do jejich domu čerpadlo skutečně vyplatí pořizovat. Projděme si případy, kdy se čerpadlo nevyplatí, nebo je alespoň nezbytné důkladně nad jeho výběrem přemýšlet.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

1. Extrémně nízká tepelná ztráta

Pokud je tepelná ztráta objektu opravdu extrémně nízká, konkrétně do 3 kW, tedy u nízkoenergetických a pasivních domů, pak se tepelné čerpadlo ekonomicky nemusí vyplatit. Náklady na vytápění budou v tomto případě tak nízké, že návratnost investice do tepelného čerpadla může být s ohledem na jeho životnost příliš dlouhá. K topení a ohřevu vody lze pak volit jiný zdroj, například solární kolektory a menší krbová kamna.

2. Nevhodná otopná soustava

Problém může nastat také u starých domů, ve kterých není otopná soustava parametrizovaná pro vytápění tepelným čerpadlem. Například pokud se v nich topilo dříve kotlem na tuhá paliva, který dodával do otopné soustavy vodu o teplotě vyšší než 60 stupňů. Na trhu jsou sice čerpadla pro tento typ rekonstrukcí, ale ne každý dodavatel o nich ví a je schopen je zajistit. A také nemusí být zrovna dostupná kvůli velké poptávce.

V takovém případě bude potřeba rekonstruovat nebo rovnou nově instalovat celou otopnou soustavu. Takový zásah samozřejmě pořízení samotného čerpadla významně prodraží, a to v řádu vyšších desítek tisíc korun.

3. Nedostatečný prostor

Třetím případem, kdy se tepelné čerpadlo nemusí vyplatit, jsou rodinné domy bez potřebných prostor k jeho instalaci. Tepelné čerpadlo potřebuje prostor v okolí nemovitosti pro umístění venkovní jednotky a prostor v technické místnosti o velikosti odpovídající zhruba dvěma lednicím pro interní instalaci a zásobník teplé vody. „Pokud takový prostor není k dispozici, lze zvážit specifické druhy čerpadel, ale je nutné si nechat provést detailní návrh umístění technologie a realizovatelnosti instalace,“ doporučuje Karel Náprstek, ze společnosti Woltair.

Závěrem

„Poctivá firma by měla vyzpovídat zákazníka, zjistit, jaký využívá topný systém, a navrhnout mu řešení k výběru. Špatně zvolené či instalované tepelné čerpadlo zkušený technik pozná vlastně na první pohled. Domácnost pak totiž bojuje například s propadem teploty, s velmi častým spínáním a vypínáním čerpadla a také s vysokou hlučností,“ uzavírá David Liška ze společnosti MasterTherm.

Anketa

Chystáte se pořídit si tepelné čerpadlo?
Ano, letos bychom ho měli mít nainstalované.
2,4 %
Ano, letos se je chystáme zařizovat.
2,3 %
Ne, čerpadlo už máme.
21 %
Ne, čerpadlo pořizovat neplánujeme.
74,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25447 čtenářů.

Otázky, které byste měli dostat před instalací tepelného čerpadla

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám