Hlavní obsah

Trend v ložnici? Spánek na zvýšené ploše

Právo, Karolina Černá

Během spánku odpočívají tělo i mysl. Kvalita lůžka je proto velmi důležitá. V ložnicích se prosazují kontinentální postele, do malých bytů jsou vhodné víceúčelové pohovky.

Foto: JMP - studio zdravého spaní

Dvoulůžko Sulawe je vyrobeno z malajského dubu. Postel je možno objednat v několika barevných odstínech (jednobarevnou nebo kombinovanou), v prodloužené délce nebo ji doplnit zásuvkou pod postel.

Článek

Kontinentální postele (boxspringy) jsou charakteristické zvýšenou lehací plochou a často také vysokým čelem postele.

V garsonkách kvůli úspoře místa můžeme vsadit na moderní překlápěcí sedačky s pevně oddělenou sedací částí od matrace, která je umístěná zespodu pohovky.

Pohodlný boxspring

Pro kontinentální postele je typická lehací plocha ve výši 70 cm a více. Umožňuje snazší uléhání i vstávání, což ocení především osoby s nemocnými klouby a těhotné ženy.

Foto: Johann Malle

Luxusní kontinentální postel Carina se skládá z divanu, matrace a povrchové matrace, kterou regulujeme výšku lůžka. Je ručně vyrobena z ušlechtilého bílého masivu, doplněného tmavomodrou kůží a ručně vyrobenou přírodní matrací.

Z konstrukce postele je nejdůležitější rám s tzv. box-springovou základnou, odtud její druhý název. Základnu tvoří boxy se speciálními pohyblivými pružinami, které zaručují dnu postele pod samotnou matrací poddajnost, pracující s hmotností i správným protitlakem k ležící osobě.

Na základně v rámu pak leží samotná matrace. Tu si vybíráme sami podle svých preferencí, obvyklé jsou však speciální přírodní vyšší matrace s tzv. taštičkovými pružinami uzavřenými ve speciálních pouzdrech, zajišťujících jejich nehlučnost.

Případný výběr povrchové matrace, kterou lze regulovat výšku postele, je také na nás.

Foto: Ikea

U manželských matrací volíme vždy dva samostatné kusy, vyhovující každému partnerovi zvlášť. Dvě matrace lze spojit spojovacím dílem, aby nevznikla spára. Cena dílu 300 Kč.

Kontinentálním postelím sluší vysoké čelo v luxusnějším provedení, ať už se jedná o čalounění, kůži či hebký plyšový samet.

Trochu jiná pohovka

Potřebujeme-li do bytu menších rozměrů umístit kompromis mezi postelí a sedačkou, nabízí se překlápěcí pohovka. Její mechanismus ji lehce přemění na pohodlné lůžko, které je na rozdíl od rozkládacího nábytku odděleno od sedací i opěrné části sedačky.

Přístup k matraci získáme po jejich odklopení, což je pro spánek hygienické. Nespíme tak na ploše, na níž jsme před chvílí popíjeli, jedli s návštěvou nebo na ní ležel domácí mazlíček. Matrace jsou z pružné studené či paměťové pěny. Po několika letech je vyměníme snadno tak, jak jsme zvyklí u klasických postelí.

Dalším plusem těchto sedaček je polstrování, které má snímatelné a pratelné potahy. Pohovky disponují úložným prostorem, a tak odpadá starost, kam s polštářem či menší přikrývkou.

Foto: Magniflex

Překlápěcí sedačka vypadá jako tradiční pohovka. Odklopením sedací a opěrné části se dostaneme k matraci, která je vhodná pro pravidelné přespávání. Uvnitř opěrné části se najde prostor pro polštáře.

Foto: Magniflex
Foto: Magniflex

Tradiční postele

Zařizujeme-li novou ložnici, vybereme postelový rám k roštům a matracím, které jsme zvolili jako nejvhodnější pro nás. K oblíbeným materiálům rámu patří dřevěný masiv, výjimkou nejsou ani zdobené kovové nebo celočalouněné postele.

Zvýšení lehací plochy je žádoucí také u klasických postelí, a to k výšce až 60 cm.

Foto: Trachea

Dopřejte ložnici volné větrání aspoň ve výši 20 cm pod postelí. V pokoji se tak neusadí zatuchlý vzduch.

U hlavy a někdy i v nohou mohou být čela. Vytvářejí z postele uzavřený prostor, který drží na místě matrace, jejich povrchové chrániče i prostěradla. Čelo u hlavy mělo dříve za úkol izolovat ji od chladné stěny, dnes slouží spíše jako opěrka při sezení a drží polštář, aby se neposunoval vzhůru.

Podobně pak čelo u nohou brání sesouvání přikrývky, i když bývá nižší. Nemělo by být však tak nízké, aby zaniklo po umístění roštu a matrace.

Lamelové a další rošty

Bezkonkurenčně nahrazují dřívější pevné desky, laťky či drátěné podložky. Lamely pozitivně ovlivňují ortopedické vlastnosti a pružnost matrace včetně její potřebné vzdušnosti. Špatně zvolený rošt matraci opotřebovává.

Nejvhodnější jsou rošty s minimálním počtem 28 lamel na délku 200 cm. Trh nabízí pevné (statické) typy s lamelami uloženými v nepružných či pružných výkyvných pouzdrech, které i díky pohyblivým výztuhám reagují na zátěž těla odlišně v různých částech lůžka.

Foto: Ikea

Na pevný lamelový rošt s aspoň 28 lamelami na 2 m délky jsou vhodné prakticky všechny druhy matrací.

Polohovatelné rošty umožňují zvýšit oblast hlavy, hrudníku i nohou, některé z nich umožňují pozici vsedě, nebo s nohama úplně nahoře. Polohování ovládáme ručně, motorově i dálkovým ovladačem. Samozřejmě k tomu potřebujeme vhodnou matraci, nejčastěji pružnou pěnovou a latexovou. O ideální rozložení váhy těla se postarají polohovatelné motorové segmentové (talířové) rošty, složené z pružných volně spojených prvků.

Pozor na rozměr roštu! Měl by být o 1 cm užší a 5 cm kratší než uvedený rozměr pro správné uložení roštu s matrací do rámu postele. Dále platí, že čím tenčí kupujeme matraci, tím kvalitnější rošt k ní pořídíme kvůli pružení.

Matrace tělu na míru

Zkoušíme ji v prodejně nebo ve výpůjční zkušební lhůtě doma osobně, a to vleže, aspoň po dobu 30 minut. Spíme-li na boku, potřebujeme měkčí matrace kvůli otlakům kloubů. Je-li naší oblíbenou polohou leh na zádech či břiše, sneseme tvrdší ložnou plochu.

Foto: Purtex

Jádro matrace Manon tvoří hustá síť mikrotaštičkových pružin ve vlastních pouzdrech. Pružiny jsou rozděleny do sedmi anatomických zón. Rozdílná tuhost vhodně reaguje na anatomii lidského těla. Jádro je oboustranně kryto deskami ze studené pěny Coolflex.

Běžné jsou matrace s odlišnými stupni tvrdosti v několika zónách. Například ženskému tělu s křivkami kvůli vyvážení svědčí tvrdší zóny oblasti ramen, hrudníku a boků, měkčí v kříži a u chodidel. Matrace často mají jednu stranu tvrdší a druhou měkčí, takže ji můžeme podle potřeby otáčet.

Důležitá je také tvarová stálost materiálu, jeho schopnost odvádět pot a vlhkost. Trendem jsou přírodní materiály jako konopná, kokosová, lněná vlákna, ovčí vlna a koňské žíně, které jsou však dražší a nevyhovují některým alergikům. Stálicemi zůstávají taštičkové a pěnové pružiny, matrace ze studené, paměťové (visko-elastické), polyuretanové pěny.

Foto: Johann Malle

Matrace Dream o výšce 30 cm obsahuje vrstvy ryze přírodních materiálů. Jádro tvoří taštičkové pružiny, vrstvy kokosového vlákna, zesílené vrstvy přírodního kaučuku a koňských žíní. Vše obklopuje 100% bavlna z mykané příze.

Samozřejmostí je snímatelný potah, uzavíratelný z vrchní i boční strany matrace, takže ji nemusíme zpátky pracně vsouvat jako do těsného vaku. Potahy z technologicky vyspělých látek (Coolmax, Silver Protect) překvapí termoregulačními a hygienickými vlastnostmi.

Foto: Ikea

Matraci opatříme snímatelným potahem a chráničem s elastickými páskami proti jeho pohybu. Chránič zabraňuje proniknutí potu a roztočů do matrace. Cena 199 Kč.

Prostor pod postelí

Úložné prostory pod postelí jsou praktické z hlediska úspory místa.

Přesto je lepší dovolit vzduchu, aby proudil i pod postelí. Méně se pak v pokoji tvoří vlhkost a případné plísně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám