Hlavní obsah

To je prostě luxus! Slavný otáčející se dům v San Diegu je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejznámějších otáčejících se domů na světě je rozhodně ten, který stojí na vrchu Mount Helix v San Diegu. Má symetrický kruhový půdorys a původně se vůbec otáčet ani neměl. Tato myšlenka napadla jeho autory až v průběhu debaty, kam by měla směřovat okna které místnosti. Dům je nyní na prodej, a to v přepočtu za 115 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Dům má doslova 360stupňový výhled.

Článek

Nepřehlédnutelný dům s kruhovým půdorysem v San Diegu zná snad každý z místních. Jeho autory jsou manželé Al a Janet Johnstoneovi, kteří si jej nechali postavit v roce 2004. Vše začalo tím, že si koupili stavební parcelu na vrchu Mount Helix. A vzhledem k poloze pozemku se poměrně rychle shodli na tom, že jejich dům by měl mít dvě podlaží a kruhový půdorys. Aby nabízel ničím nepřerušovaný výhled do okolí.

V původních představách se ale nijak dál nevymykal standardu. Teprve, když se manželé začali návrhem probírat hlouběji a začali rozvažovat, kam by měla svými okny směřovat která místnost, náhle Ala napadlo: „Když má být kulatý, tak proč by se nemohl otáčet?“ Takto vzpomínal ve videu CNN v roce 2012.

Manželé tedy dokončili podrobné plány stavby, nechali vybudovat základy, a jak uvádějí na webu, který o domě vedou, najali také několik inženýrů a techniků, aby zkontrolovali a schválili Alův projekt po technické stránce. Následně pak manželé už mohli postavit celý dům, jehož horní podlaží se otáčí kolem dokola, a to oběma směry. Jedna celá otočka může trvat 33 minut, ale také 24 hodin. Pohon zajišťuje motor o síle 1,1 kW. Zajímavostí je, že ani jeden z nich není vystudovaný architekt, inženýr ani stavitel, přesto si celý dům zvládli navrhnout a postavit sami.

Dům, který se sám sestaví během několika minut, se stal realitou

Tipy a trendy

Dům nabízí užitnou plochu 437 m2 a na realitním webu Zillow je charakterizován jako „jedinečná a inovativní nemovitost, kterou lze nejlépe popsat jako architektonický zázrak představující neuvěřitelnou kombinaci luxusu, funkčnosti a technologického pokroku“.

V přízemí lze objevit dvě garáže pro auta, malou kuchyňku, koupelnu, a jak se píše v popisu stavby na realitním webu, lze zde vytvořit i bydlení pro rodiče. Hlavním prostorem domu je ale samozřejmě otočné první patro. Tam je hlavní ložnice a tři další, kuchyň a obývací pokoj. Z exteriéru pak k tomuto podlaží přiléhá jedna terasa, která se otáčí spolu s patrem a obklopuje jej jako prstenec, a jedna pevná terasa, která svou pozici nemění a na první terasu navazuje a prodlužuje ji.

Majitelé a stavitelé domu, manželé Johnstoneovi se však téměř po dvaceti letech rozhodli dům nabídnout k prodeji. Jak uvádí web Architectural Digest, jeho cena činí 5,3 milionu dolarů, tedy 115 milionů korun.

Anketa

Líbilo by se vám, kdyby se váš dům otáčel?
Ano, to by bylo pěkné.
73 %
Možná.
6 %
Asi raději ne.
10,7 %
Jenom to ne!
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1694 čtenářů.

Prodali dům a koupili místo něj vesničku. Teď si žijí jako milionáři

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám