Hlavní obsah

Tipy na ložnicové matrace

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Matrací je na trhu celá řada.Nejnovějším hitem jsou v současné době matrace z visocelastické polyuretanové, tzv. líné pěny. Tento materiál mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě uživatele. To znamená, že matrace při kontaktu s tělesným teplem měkne a skvěle se tak přizpůsobuje křivkám lidského těla.

Článek

Díky efektu tzv. pomalého vracení do původní polohy omezuje protitlak a zabraňuje tak proleženinám. Zároveň může mít pozitivní vliv na krevní oběh. Zvolit tento typ matrace by měli určitě jedinci, které trápí bolesti zad.

Kromě matrací z tzv. líné pěny se na trhu můžeme setkat také s výrobky z HR, tzv. studené pěny. Výborná elasticita, tvarová stálost, dlouhá životnost a skvělá prodyšnost. To jsou přívlastky, které matrace z HR, tedy studené pěny, nejlépe charakterizují. Díky velkým pórům je tento materiál skvěle prodyšný a lépe odvádí teplo. Studená pěna se k výrobě matrací používá většinou v kombinaci s línou pěnou.

Dobrá matrace je pro kvalitní spánek nezbytná. Foto Gumotex

Molitan a latex

Další variantou pěnových matrací jsou výrobky z PUR pěny, u nás známé běžně pod názvem molitan. Stále velké oblibě se mezi zákazníky těší matrace latexové. Vyráběny jsou ze směsí syntetického a přírodního latexu (kaučuk). Čím větší podíl přírodní latex v matraci zaujímá, tím je výrobek kvalitnější a také dražší.

Silnou stránkou latexových matrací je takzvaná bodová elasticita - k deformaci materiálu dochází pouze na místech, na které je vyvíjena síla, okolní prostor zůstává bez deformací. Matrace se tak skvěle přizpůsobuje ležícímu tělu.

Alergici zase ocení fakt, že jsou latexové matrace dostatečně prodyšné a proto i méně náchylné proti plísním a bakteriím.

Matrace je jedním z pilířů kvalitní postele. Foto archiv Novinky

Matrace jako sendvič

Pro pohodlný spánek můžete zvolit i takzvanou sendvičovou matraci. Tvořena je několika vrstvami z odlišných materiálů nebo z několika vrstev materiálu různé objemové hmotnosti. Matrace tak k použití nabízí dvě strany s odlišnými vlastnostmi (tvrdostí).

Většinou se k výrobě sendvičových matrací používá PUR pěna, a to studená nebo líná pěna a kokosové vlákno spojené latexem. Sendvičové matrace jsou oblíbené pro svoji výraznou pevnost. Vynikají také tvarovou stálostí, která zamezuje nežádoucím deformacím a proležení matrace.

Dobrý spánek vám zajistí kvalitní lůžko. Foto archiv Novinky

Posledními druhy matrací jsou pružinové a taštičkové matrace. Oba tyto typy výrobků jsou tvořeny pružinami. U taštičkových matrací jsou ale pružiny zašity do textilních sáčků, které umožňují individuálně reagovat na tlak těla a optimálně tak rozložit jeho hmotnost. Další silnou stránkou taštičkových matrací je výborná prodyšnost - díky tomu jsou velmi odolné vůči výskytu roztočů, plísní a bakterií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám