Hlavní obsah

Množství venkovního hluku pomohou snížit správně zvolená okna

Novinky, nes

Lidé žijící v příliš hlučném prostředí, nejčastěji blízko rušných dopravních tepen, ale třeba i výrobních zařízení, mají možnost se proti hluku bránit. Odborníci doporučují zaměřit pozornost především na kvalitu oken.

Foto: Petr Horník, Právo

Okolí dálnic patří tradičně k nejhlučnějším lokalitám.

Článek

Jedním z prvních technických řešení v hlučném prostředí je výměna oken za zvukově izolační. „Kvalitní okna s dobrými zvukově izolačními vlastnostmi jsou schopná hluk z okolí významně snížit, až o 46 dB! Nejsou to ovšem jen vlastnosti okna jako takového. Důležitá je i jejich bezchybná instalace, protože zvuk může pronikat nedostatečně utěsněnými otvory kolem rámu,“ upozorňuje Petr Sýs, produktový manažer společnosti Inoutic a aktivní zástupce této společnosti v České komoře lehkých obvodových plášťů, která se aktivně zabývá i problematikou tvorby norem otvorových výplní.

Samozřejmě, že ideální je situace, kde stavebník vybírá typ oken už ve fázi projektu stavby. „Při výběru oken pro co nejlepší zvukovou izolaci se nelze spoléhat pouze na jejich dodavatele, ale je třeba vycházet z hlukových studií a měření, na jejichž základě dodavatel oken určí, který výrobek je pro daný objekt ideální,“ uvádí Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti Dafe-Plast, tradičního českého výrobce plastových a hliníkových oken.

Zásadní roli pro utlumení hluku u oken hraje zejména sklo, jehož zvukovou izolaci lze zvýšit několika způsoby. Jednou z možností je zvolit tlustší. Běžně používané tabule dvojitého skla mají tloušťku 4 mm, kterou lze zvýšit na 8 až 10 mm. Překvapivě, lepší je volit tloušťku jednotlivých skel v okně asymetricky. To znamená, že běžné trojsklo se třemi tabulemi skla o tloušťce 4 mm nebude tak dobře zvukově izolovat, jako sestava okna s dvojskly o síle 8 mm a 4 mm. Miroslav Culka k tomu doplňuje: „Posílit ještě více útlum okna je možné i použitím lepeného skla, mezi jehož vrstvy je vložena speciální folie zvyšující hodnoty neprůzvučnosti. Další cestou je pak rozšíření mezery mezi skly, které má za následek lepší pohlcení hluku.“

Bez důležitosti není i volba materiálu profilu okna. „Pokud váš dům stojí u frekventované silnice, rozhodně se vyplatí investovat do oken s dvojsklem, popřípadě trojsklem a s těmi nejlepšími zvukově izolačními vlastnostmi. Těch dosahují zejména okna s plastovými profily, protože bez dodatečných úprav umožňují osazení skla tloušťky až 56 milimetrů,“ dodává Petr Sýs z Inouticu.

Velmi podstatným prvkem je těsnění okna. Všeobecně platí, že pokud je okno vybaveno trojí řadou těsnění, je v oblasti zvukové izolace spolehlivější. Důležité je přitom, aby bylo správně seřízeno a v dorazovém těsnění správně doléhalo.

Další podstatným aspektem je správná montáž okna do okenního otvoru. Zvukotěsnost okna může snížit například nevhodně zvolený materiál utěsnění spáry mezi rámem a ostěním nebo její nedokonalé vyplnění. V takovém případě je nutné vyplnit spáru například minerální vatou či upravit tvar ostění.

Třídy zvukové izolace

Orientaci ve světě protihlukových oken usnadňují třídy zvukové izolace. „Zvuková neprůzvučnost okna, která je značena Rw a udává se v decibelech (dB), charakterizuje míru odporu konstrukce okna vůči zvuku nesenému vzduchem a dle normy se dělí do celkem sedmi tříd zvukové izolace. Obecně platí, že čím vyšší třída a samozřejmě hodnota útlumu hluku, tím je vyšší akustický komfort, který okno poskytuje. Běžný standard současných oken se přitom pohybuje ve třídě zvukové izolace 2,“ vysvětluje Miroslav Culka.

Třídy zvukové izolace oken
TřídaRw (dB)
0≤ 24
125 až 29
230 až 34
335 až 39
440 až 44
545 až 49
6≥ 50
Zdroj: J.A.P.

Je nutné si uvědomit, že vnímání intenzity hluku se pohybuje na logaritmické stupnici. Nárůst hlučnosti o pouhých několik dB tak může znamenat výrazné znásobení hluku a naopak snížení hlučnosti o 20 dB může znamenat úplné ticho v interiéru.

Pro lepší představu o tom, jaká je hladina intenzity hluku v různých situacích, se podívejte na ilustrační tabulku.

Hluk různých činností
< 20 dBvolná příroda za bezvětří
21 - 30 dBvelmi klidný pokoj
31 - 40 dBběžné hlukové pozadí
41 - 50 dBnormální zábava
51 - 60 dBhlasitost domácí elektroniky v pokoji
61 - 70 dBzvuk klávesnice
71 - 80 dBosobní auto v městském provozu
81 - 90 dBnákladní auto v městském provozu
91 - 100 dBsbíječka na stlačený vzduch
101 - 110 dBrockový koncert
111 - 120 dBtryskové letadlo při ověřovacím běhu
121 - 130 dBtryskové letadlo při startu
131 - 140 dBvýstřel z děla v bezprostřední blízkosti
Zdroj: J.A.P.

Pomohou i předokenní rolety

Se zvukovou izolací oken pomohou i předokenní rolety. „Předokenní rolety se skládají z hliníkových dvojitých lamel, které jsou vyplňovány PUR pěnou se zvukově izolačními vlastnosti. Díky tomu jsou schopny snížit hlučnost přibližně o 16 dB,“ uvádí obchodní ředitel Radek Havelka za značku Minirol a dodává:

„U předokenních rolet je výhodou možnost dodatečné montáže, bez zásahu do okna, takže můžeme volit toto řešení jako pomocný zvukově izolační doplněk, a to i pokud již máme nainstalována okna, která hluk dostatečně neizolují.“

Vstupní dveře

Nemalé množství hluku pomohou také izolovat správně zvolené vstupní dveře. I ty se totiž vyrábějí v provedení tlumícím zvuky přicházející do domu zvenčí. Není o ně ale až tak velký zájem, vzhledem k tomu, že za vchodovými dveřmi mívá většina domácností ještě určitý prostor, který pomáhá eventuální hluk zvenčí odfiltrovat.

Pokud se však někdo rozhodne kromě třídy zabezpečení akcentovat i schopnost zvukové izolace, má možnost volit modely, které sníží hladinu přicházejícího zvuku až o 36 dB.

Schopnost izolovat zvuk pronikající do domácnosti více než majitelé rodinných domů řeší častěji obyvatelé bytových domů. I oni si mohou vybírat dveře se zvukově izolačními schopnostmi.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Pokud je v okolí bytu velký ruch, například kvůli hlučnému výtahu nebo hlasitým sousedům, při výběru vstupních dveří je třeba se zaměřit na míru jejich zvukotěsnosti. U bezpečnostních vstupních dveří by měla být již samozřejmostí, dveře by měly být schopny odhlučnit až 43 dB. Každý dodavatel míru zvukotěsnosti deklaruje a musí být schopný doložit výsledky oficiálního testování. Platnost těchto hodnot si můžete ověřit například také dle výsledků nezávislých testů, čímž předejdete nákupu nekvalitního produktu,“ doplňuje Aleš Ullmann, technický specialista společnosti Sapeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám