Hlavní obsah

Tanec mezi vejci: Dělníci vyzvedli vilu o dva metry, neutrpěla jedinou prasklinku

Ukázkovou souhru předvedli v minulých dnech dělníci ve vietnamském Ho Či Minově Městě. Jeden z místních rodinných domů bylo třeba vyzdvihnout o dva metry. Dělníkům se to podařilo tak, že dům ani na jednom místě nepraskl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Vietnamu nadzvedli 1500tunovou vilu do dvoumetrové výšky, aby ji ochránili před záplavamiVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Když si majitel rodinného domu ve vietnamském Ho Či Minově Městě nechal před necelými dvaceti lety stavět svůj nový domov, nemohl tušit, jakým způsobem se za tak relativně krátký čas změní jeho okolí. A jak složité bude se těmto změnám přizpůsobit.

Úroveň okolní ulice se totiž za tu dobu zvýšila a dům i s dvorkem zůstal v dolíku pod ní. To není šťastná poloha v místě, kde hrozí přílivové deště a záplavy.

Majitel měl na výběr z několika možností, od té nejdrastičtější zahrnující zbourání domu a stavbu nového, až po nejelegantnější, byť technicky velice náročnou – jeho vyzdvižení. Rozhodl se právě pro ni.

Foto: Newsflare, AP

Ke zvednutí posloužilo mj. 22 heverů.

Na záběrech agentury AP je tak možné vidět, jak místní dělníci pomocí 22 hydraulických heverů a dvou jeřábů nechávají celou, 1500 tun vážící vilu pomalu opatrně stoupat do výšky dva metry nad zemí. Tolik přesně majiteli technici po podrobném průzkumu dané lokality doporučili, že by mělo stačit, aby dům eventuální povodeň minula, ale nezaplavila.

Jakékoli manévry se stavbami jsou velice náročné především na koordinaci a souhru všech dělníků. Bez velké nadsázky lze tak pro tento úkon použít známé rčení o tanci mezi vejci. Stačí totiž jen trocha nepozornosti a dům se může „natrhnout”, a tím až nenapravitelně poškodit. To ovšem nebyl případ právě této vily a majitel se může radovat.

V ruském Kaliningradu zbourají dům, kterému se odjakživa říká Zahrabaný robot

Tipy a trendy

„Od chvíle, co jsme začali se zvedáním, to nikde neprasklo,” liboval si v rozhovoru Nguyen Van Cu, stavbyvedoucí, který měl organizaci vyzvednutí domu na starosti.

Anketa

Přijdou vám zdvihání a přesuny domů zajímavé?
Ano, je vždycky zajímavé něco takového vidět.
90,1 %
Někdy i docela ano.
5,9 %
Nevím.
0,9 %
Moc ne.
1,2 %
Ne, to mě tedy vůbec nezajímá.
1,9 %
Celkem hlasovalo 7864 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám