Hlavní obsah

Svatý Vavřinec u Slepičích hor opět ožívá. Kostel opravují dobrovolníci už 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třicet let zachraňuje parta dobrovolníků kostel sv. Vavřince v Klení na pomezí Novohradských a Slepičích hor. Středověká památka z roku 1334 byla ruinou a hrozilo, že se zřítí. Jen díky místním nadšencům dostává kostel nový kabát a může dalším generacím vyprávět svůj příběh.

Foto: Milan Havlík

Dobrovolníci při obnově kostela v Klení na Novohradsku

Článek

Jan Štifter (40) z Českých Budějovic jezdil do Klení jako kluk na letní tábory. Místo si zamiloval a dnes v této malé obci chalupaří.

„Pamatuji si, že kostel byl tenkrát strašná ruina. Kolem něj se na táboře pořádaly bojovky a vedla tudy i stezka odvahy. To místo mi ale zůstalo v srdci a dnes tam mám chalupu. Potkal jsem tak skvělou partu lidí, která už od roku 1994 kostel zachraňuje a já se k nim přidal,“ řekl Jan Štifter.

Sbírka na fasádu

A právě on nyní inicioval sbírku, která má pomoci s obnovou fasády kostela. Omítky jsou totiž jednou z posledních prací, které kostelu chybí.

„Vybíráme na obnovu severní fasády kostela. Potřebujeme čtvrt milionu korun na spoluúčast dotačního titulu. Pokud se povede nasbírat větší finanční prostředky, obnovíme rovnou i západní fasádu. Sbírka je vedena u neziskové organizace Donio.cz,“ řekl Štifter.

Foto: Milan Havlík

Dobrovolníci při obnově kostela v Klení na Novohradsku

S obnovou této téměř sedm set let staré památky začali dobrovolníci v roce 1994. Založili Spolek pro záchranu budovy kostela v Klení a pomocí různých dotačních programů kostel – jak sami říkají - za pět minut dvanáct vzkřísili.

„Opravy byly náročné, ale za těch třicet let můžeme říct, že kostel už není ostudou, ale opět chloubou brány Novohradských hor,“ řekla Marie Vašková, jedna z místních dobrovolnic s tím, že bylo provedeno statické zajištění kleneb lodi s novým zastřešením i upraveny zídky kolem kostela.

V Olomouci se chystá restaurování barokního sloupu Nejsvětější Trojice

Tipy a trendy

Bohoslužby i koncerty

Místní chodí pravidelně ve svém volném čase ke kostelu sekat trávu, hrabat listí, poopravit, co je potřeba. A právě díky nim je kostel zase živé místo. Po letech se tu opět konají bohoslužby, pořádají se tu koncerty. Ze zdejšího mobiliáře se ale bohužel nepodařilo dochovat vůbec nic.

„O to působivější je ale dnešní interiér, vládne mu čistota, prázdnota, klid. Kostel tak dostává prostor, aby vyprávěl svůj příběh. Ukrývá minulost vsi, ve které se do roku 1945 hovořilo jen německy, kde diktatury 20. století zpřetrhaly kořeny a kde se teprve v posledních letech daří narovnávat dávné křivdy. Kostel je místem usmíření,“ dodal Štifter.

Foto: Milan Havlík

Kostel v Klení na Novohradsku

Římskokatolický kostel svatého Vavřince v Klení je nevelkou raně gotickou, barokně přestavěnou sakrální stavbou. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1334. Od roku 1958 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky. Od šedesátých let nebyl kostel využíván a chátral.

„Po 30 letech pomalu dožívá i střecha, tu bude potřeba v příštím desetiletí znovu obnovit. Tady bude vždycky práce jako na kostele,“ uzavřel Štifter.

Anketa

Přispěli jste už někdy na záchranu nějaké kulturní památky?
Ano, přispívám pravidelně
22,2 %
Jednou či dvakrát...
41,7 %
Zatím ne, ale mohl/a bych, to je fakt...
24,6 %
Ne, a nic takového ani nemám v plánu.
11,5 %
Celkem hlasovalo 410 čtenářů.

Finišuje dostavba architektonicky jedinečné kaple v Nesvačilce

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám