Hlavní obsah

V Sedlčanech vyrostla unikátní modlitebna s komunitním centrem

– Sedlčany
Novinky, Natálie Lošková, jdu

Modlitebna pro Církev adventistů sedmého dne, která vyrostla nedaleko centra středočeských Sedlčan, na první pohled připomíná spíše moderní galerii. Unikátní budova je dalším příkladem toho, že současná moderní architektura se nevyhýbá ani sakrálním stavbám. Za návrhem modlitebny a sousedícím komunitním centrem stojí architekti z českobudějovického studia A8000.

V Sedlčanech mají unikátní modlitebnuVideo: Novinky

 
Článek

Novou sedlčanskou modlitebnu tvoří konstrukce tří do sebe zapřených, svislých stěn. Budova tak svým tvarem trochu připomíná krystal vystupující vzhůru ze země. Architekti ze studia A8000, kteří za projektem stojí, tím modlitebně vtiskli typický motiv sakrálních staveb, které jsou koncipované směrem nahoru.

Zatímco vnitřek tvoří kombinace dřeva a bílé barvy s odkazem na propojení přírody a duchovna, vnějšek je kontrastně laděn do tmavších barev.

„Je tam tahokovová hliníková fasáda s červenou fólií. Tím, že tyto dvě desky jsou od sebe odsunuté, je fasáda plastická. Tím jsme chtěli docílit toho, aby byl dům proměnlivý. Když jdete ráno a sluníčko je níž, je vidět více červená, odpoledne to trochu kryje stín. A když se pohybujete prostorem kolem domu, tak se tyto materiály pořád prolínají,“ popsal Novinkám jeden z autorů projektu Pavel Kvintus.

Foto: Novinky

Netradiční modlitebna a společenské centrum v Sedlčanech vyhrály ocenění Stavba roku 2020.

Modlitebna slouží pro potřeby Církve adventistů sedmého dne. Vzhledem k relativně mladé historii církve, která v České republice působí přibližně od první světové války, se podle Kvintuse jedná o jednu z prvních staveb s prvky typickými pro tuto církev.

„Typologie budovy nese znaky, které v prostorách jiných modliteben nebo kostelů nenajdete. Je to například veliká křtitelnice. Člověk do ní sestupuje po schodech dolů do vody, pokřtí ho ponořením a vystupuje druhým schodištěm ven,“ popisuje autor.

Malý bazének je umístěn hned za kazatelnou, v případě nepoužívání je zakryt dřevěnou skulpturou.

Foto: Novinky

Architekt Pavel Kvintus ukazuje křtitelnici, která je dominantou hlavního sálu modlitebny.

Foto: Novinky

V jednoduchém a moderním interiéru modlitebny je využita kombinace dřeva a bílé barvy.

Středobodem modlitebny je minimalisticky a moderně pojatý hlavní sál, ve kterém se odehrávají sobotní bohoslužby. Po levé straně je rozdělen vyzděnými příčkami na tři samostatné místnosti, které nabízejí soukromí, intimitu a klid.

„Jsou to boční kaple, které slouží jednak jako sobotní škola, dál pro unikátní postupy při speciálních bohoslužbách, například těch čtvrtletních,“ dodal architekt s tím, že v rámci této církve jsou boční kaple pravděpodobně světovým unikátem.

Na stavbu kostela použili architekti jen zbytkové dřevo. Vytvořili z něj velebný chrám

Tipy a trendy

Prvkem, který architekti do budovy vložili specificky pro české prostředí, je prosklená stěna s ceremoniálním vstupem, přes niž je z ulice vidět do hlavního sálu a zároveň ho příjemně prosvětluje.

„Vztah obecní společnosti ke komunitám tohoto typu může být odtažitý a většinou je zapříčiněn nějakým strachem, že je okolo vás něco, čemu nerozumíte a co neznáte. Snažili jsme se proto, aby to bylo čitelné a transparentní z ulice,“ vysvětlil záměr Kvintus.

Foto: Novinky

Tři oddělené kaple nabízejí soukromí pro sobotní školu.

Naproti modlitebně stojí druhá budova, která slouží jako komunitní centrum. V kontrastu s modlitebnou je tato budova pojata tradičněji, drží se ale podobného designu a kombinace dřeva a bílé barvy.

Scházet se v něm lidé mohou v přednáškovém sálu a k dispozici je i herna pro děti. V horních patrech budovy jsou potom čtyři bytové jednotky.

Neratovice budou mít konečně svůj kostel. Nabídne výjimečný vzhled a zelenou střechu

Tipy a trendy

Dohromady s malým náměstím před modlitebnou a městským parkem za ní má celý komplex fungovat jako společenské centrum, kde mohou lidé pořádat různé komunitní akce.

Foto: Novinky

Místnosti komunitního centra nabízejí prostor pro přednášky, hernu pro děti i čtyři bytové jednotky.

Novostavba v říjnu získala ocenění Stavba roku Středočeského kraje 2020, a to především za nápaditost a komplexnost řešení. Investorem projektu je křesťansky orientovaná organizace Maranatha.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám