Hlavní obsah

Oblečte interiér do přírodního textilu

Právo, Karolina Černá

Sháníte nové závěsy, povlečení, prostírání, ubrusy a utěrky? Vsaďte na přírodní materiály i motivy! Nebojte se vybírat barevné varianty, které inovují venkovský styl nebo zpestří moderní byt.

Foto: Na chalupu

Lehké modré odstíny lněného bytového textilu se výborně doplňují s dřevěným materiálem nábytku, stropu i podlahy.

Článek

Nemusíme vlastnit přímo chalupu, abychom mohli obohatit své obydlí o přírodou stoprocentně rozložitelné materiály, které se snadno udržují.

Spolehnout se můžeme na přirozenou barvu těchto tkanin, ty ale překvapí i sytými veselými odstíny, tradičními vzory a motivy, které vnesou do našeho domova kousek lesa či louky. Jaké látky patří k nejoblíbenějším?

Podoby tkanin z bavlny

Bavlna je velmi rozšířená, a to ve stoprocentní variantě i v příměsích. K luxusním lůžkovinám z kvalitní bavlny patří tzv. damašek, což je obchodní označení pro většinou jednobarevnou tkaninu z mercerované bavlny s matným i lesklým povrchem a velkoplošnými vzory.

Dále jsou to hladký satén v atlasové vazbě s vysokým leskem na lícní straně, pletená tkanina zvaná jersey, hustě tkaný perkál atd.

V jakém povlečení se vám bude krásně usínat

Tipy a trendy

Cenově dostupnější je nežehlivý krep s lehce vlnitým reliéfem, flanel s jemným vlasem vzniklým pročesáním, smyčkové froté u potahů, napínacích prostěradel a ručníků.

Využívané jsou kombinace bavlny se lnem, konopím nebo bambusem ve vzájemně prospěšných poměrech.

Len, konopí a bambus chrání před bakteriemi, plísněmi a zápachem, zpevňují materiál. Bavlna podporuje hebkost a pocit tepla na omak.

Kanafas na chalupu

Tkanina nejčastěji vyráběná z bavlny, někdy ale také ze lnu nebo z konopí, které mu dalo jméno (z lat. canabis), je proslulá typickými vzory tvořenými buď podélnými, nebo příčnými pruhy. Jejich společným použitím vzniká károvaný vzor.

Kanafas se v barevných variantách osvědčil jako materiál k tvorbě lidových krojů.

Foto: Na chalupu

Z kanafasu lze vytvořit spoustu originálních výrobků, nejen závěsy, utěrky a prostírání, ale také třeba textilní figurky a hračky.

Dnes se uplatňuje hlavně v ložním povlečení (povlaky a potahy), ve stolním textilu (ubrusy a prostírání, zástěry, chňapky), používá se na závěsy a další bytové textilní doplňky podtrhující rustikální styl.

Může být opatřen potiskem, výšivkou, zdoben či lemován krajkou, chceme-li zůstat tradiční, pak nejlépe paličkovanou.

Lyocell z dřevní hmoty

Tvoří ho přírodní vlákno získané ekologicky šetrným způsobem z dřevní hmoty, obvykle z bukové nebo dubové celulózy. Vlákno je velmi pevné, příjemné na dotek, vysoce savé, téměř se nemačká. Vyniká dvojím termoregulačním účinkem, v teplých měsících chladí, v zimě příjemně zahřeje.

Přikrývky a polštáře z tohoto materiálu se proto hodí k celoročnímu využití. Lyocell je prodyšný a antibakteriální.

Hebký ručník vás obejme, režný namasíruje

Jak na to

Na trhu nalezneme jeho poměrně nové označení tencel, což je materiál z celulózových vláken eukalyptu, určený speciálně k výrobě ložního prádla, polštářů a přikrývek. Zabraňuje tvorbě bakterií bez jakékoli chemické přísady, zajišťuje tak hygienu lůžka.

Len, konopí, bambus

Tyto tkaniny jsou oblíbené pro své vlastnosti i snadnou obnovitelnost, rostliny rostou velmi rychle. Látky vynikají prodyšností, výborně odvádějí vlhkost, jsou tedy vhodné na povlečení či jídelní textil, utěrky a ručníky.

Hladkost vlákna snižuje přilnavost pevných částic a mikroorganismů (prach, roztoči, plísně, bakterie, viry atd.), způsobujících znečištění a následný zápach textilu.

Foto: Ikea

Lem květovaného závěsu Brandnäva skryje poutka, která umožní jeho zavěšení přímo na tyč. Materiál 80 % bavlna, 20 % pravé konopí. Velikost 145 x 300 cm za 1190 Kč.

Nejčastější vylepšení
Zpracování přízí nekončí tkaním, následují ještě zušlechťující procesy, omezující např. tvorbu žmolků, materiál lépe pojímá tiskové barvy, při praní nebledne a lépe se žehlí.
Česání zbavuje bavlnu krátkých vláken, vad a nečistot, urovnává ji. Výsledkem je materiál určený k výrobě luxusního povlečení a ručníků.
Kalandrování dodá tkanině přirozený lesk, hladkost a jemnost.
Mercerace vede ke stabilitě vlákna, zajišťuje jeho vyšší pevnost.
Sanforizace (vysrážení) látky snižuje srážlivost po opakovaném praní, zbytková srážlivost bývá do 6 %.

Bambusová látka má podobně hladký povrch jako hedvábný textil. V našich podmínkách přirozenější len poskytuje velmi pevná vlákna, v mokrém stavu se pevnost ještě násobí. Může se pochlubit dlouhou životností, na omak je spíše chladivý.

Textil z technického konopí (Cannabis sativa) má přirozený lesk, je pevnější než lněná látka, a tedy i méně pružný.

Anketa

Z jakého materiálu máte doma povlečení?
Bavlna a její varianty
83,6 %
Len
4,9 %
Bambus
1,5 %
Konopí
1,1 %
Tencel/lyocell
2,7 %
Jiný
6,2 %
Celkem hlasovalo 1686 čtenářů.

Jak zacházet s motivy

  • Pruhy kombinujeme (např. u závěsů a lůžkovin) zase jenom s pruhy nebo s jednobarevným textilem. Totéž platí pro kostky.
  • Barevné květy vyniknou na čistě bílém nebo světlém jednobarevném podkladu.
  • Velké vzory (květy) rozměry textilu opticky zmenšují, malé a drobné naopak.
  • Vyobrazení celých stromů a zvířat má být zjednodušené. Jinak působí kýčovitě.
  • Trváme-li na detailech, volíme třeba lístky/otisk tlapek na povlaku polštáře, větvičky s lístky, obrys stromu/siluetu zvířete na povlaku přikrývky apod.
  • Do moderního interiéru se hodí přírodní motivy tvořící při pohledu z dálky abstraktní obraz.

Reklama

Související články

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Zvažujete vnitřní, nebo vnější stínění? Ideální je kombinace obou! Jako pár jsou variabilnější, zvyšují stínicí efekt a v případě vnější strany i tepelně...

Oblečte svůj domov podle žhavých trendů

Inovativní, luxusní i hravé, hlavně ale zaměřené na přírodu, udržitelnost a kvalitu - to jsou hlavní trendy v bytovém textilu pro letošní rok. Nabídka je...

Výběr článků

Načítám