Hlavní obsah

Student si postavil vlastní bydlení. Pojal ho jako domek na kolech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě mu nebylo ani dvacet let a už bydlí ve vlastním domě. A aby toho nebylo málo, celoročně obyvatelný minidomek na kolech si postavil student střední školy převážně sám.

Foto: Archiv dodavatel střešní krytiny

Radkův domek má fasádu obloženou modřínovým dřevem a plechovou střechu v antracitové barvě.

Článek

„O stavbě domu jsem snil už jako dítě, ale tehdy to byl pochopitelně ještě nereálný sen. Chtěl jsem si tedy alespoň opravit starou chatku, co jsme měli na zahradě, i z toho však nakonec sešlo. Pak jsem ale objevil tiny house bydlení, a to mi přišlo jako ideální řešení,“ prozrazuje Radek Pospíšil.

Jejich velkou výhodou kromě nižších nákladů na stavbu je skutečnost, že tyto stavby za určitých podmínek nepotřebují běžné stavební povolení. Musí však stát na stavebním pozemku a stavbu je také třeba nahlásit na místním úřadu. To bylo výhodné i pro Radka, kterému tak „zbývalo“ přesvědčit rodiče, aby mu stavbu vlastního bydlení na pozemku povolili, a on se tak v 16 letech mohl pustit do díla.

Roztomilé minidomky v pastelových barvách zalévá spousta denního světla

Tipy a trendy

Vlastnoruční práce

Téměř všechnu práci na domku zvládl sám s občasnou pomocí kamarádů. Tam, kde bylo třeba odborných znalostí a větší zkušenosti, pomohl Radkovi otec. „Co jsem neuměl, to jsem si osvojil. Prakticky jsem se za pochodu učil z vlastních omylů, třeba při obkládání koupelny jsem udělal chybu, takže pak jsem strávil tři dny vysekáváním špatně nalepených obkladů. Naštěstí se můj otec živí jako stavař, takže jsem měl kam zajít pro radu. Někdy mě také vzal s sebou na stavbu a ukázal mi, jak se co dělá,“ vzpomíná Radek.

Odborníkům tak vlastně přenechal jen montáž plastových oken.

Dřevostavba na podvozku

Radkův domek má fasádu obloženou modřínovým dřevem a plechovou střechu v antracitové barvě. Umístěn je na svařovaném podvozku, což ovlivnilo i volbu konstrukce. Aby nepřesáhl nosnost podvozku, zvolil dřevostavbu. Kostru tak tvoří KVH hranoly opláštěné z vnější strany dřevovláknitými deskami a z vnitřní OSB deskami. Nechybí zateplení v podobě minerální izolace.

Pro zastřešení domu padla volba na lehkou plechovou krytinu, která je podle majitele na tento typ domů ideální a také jej nejvíce zaujala svým vzhledem. Plechová krytina díky své nízké hmotnosti méně zatěžuje krov, a tedy i podvozek, na němž domek stojí. Zároveň kvalitně zpracovaná plechová střecha vydrží sloužit desítky let a dobře odolává mechanickému poškození i nástrahám počasí.

Designový minidomek tmavé barvy vypadá uvnitř větší, než ve skutečnosti je

Tipy a trendy

„Pokládku jsem dělal sám. Plech je lehký, takže se mi s krytinou pracovalo velmi dobře. Hodně jsem si s tím vyhrál, protože na střeše bylo poměrně dost detailů, které vyžadovaly pečlivost. I tak ale byla celá montáž poměrně snadná a zábavná,“ pochvaluje si Radek, který zvolil typ imitující falcovanou střechu, ovšem v porovnání s ní je montáž snazší, jednotlivé panely se do sebe jen zacvakávají.

V interiéru pak tvoří finální vrstvu stěn sádrokartonový obklad. „Okolí mě od něj odrazovalo, protože hrozí, že povrch bude časem praskat, nakonec jsem ho ale stejně použil. Sice se mi v domě objevilo jen pár drobných prasklinek, takže nic hrozného, ale dnes už bych použil něco jiného,“ popisuje.

Radek má v domě podlahové topení v podobě elektrické fólie, v obzvláště velké zimě si může přitápět kamny na dřevo.

Informace o stavbě:

Rozměry domu: 8 × 3 m

Užitná plocha: 20 m2

Skladba stěny: fasádní obklad z modřínových latí, dřevovláknitá deska, nosný KVH hranol, OSB deska, minerální izolace, sádrokartonová deska

Dodavatelé:

Dřevěné konstrukční prvky: Artisan, minerální izolace: Izolace Fuk, plastová okna: Nelan, střešní krytina: Satjam Rapid, nábytek: Můj Ateliér

Plnohodnotný dům

Stejně jako všichni majitelé minidomku musel Radek při zařizování interiéru počítat doslova s každým centimetrem. Vybavení muselo být účelné a funkční, jinak by nemohl vytvořit dostatek úložných prostor.

Napravo od vstupu umístil pohovku s konferenčním stolkem, nalevo pak kuchyňskou linku a velkou skříň. Naproti ní je schodiště vedoucí do podkroví, kde je místo na spaní s manželskou postelí a šatní skříní.

V domku je samozřejmě i prostor s jídelním stolem se židlí, který slouží zároveň i jako pracovní. V obývací části Radek ponechal otevřený krov.

Nyní už pracuji na stavbě druhého domku, který bych chtěl celoročně pronajímat. Do budoucna bych se tím rád živil
Radek Pospíšil

Nábytek je zhotoven na míru, korpus má z laťovky s břízovou dýhou a dvířka z probarvené MDF desky. Vše si mladý stavebník vyráběl sám, ovšem pod dohledem profesionálů.

V zadní části domu je umístěna koupelna s toaletou a sprchovým koutem, kterou od obytného prostoru oddělují posuvné dveře do pouzdra. Koupelna je jediným místem v domku, kde je na podlaze dlažba, všude jinde je vinyl.

Radek má svůj domov plnohodnotně vybavený i veškerými moderními spotřebiči. Nechybí tu proto lednice, sporák, trouba, myčka ani pračka. To vše bylo možné instalovat díky kompletním rozvodům vody, elektřiny a odpadu.

„Vlastně mě trochu překvapilo, že jsem to dokázal dotáhnout do konce. Nyní už pracuji na stavbě druhého domku, který bych chtěl celoročně pronajímat. Do budoucna bych se tím rád živil,“ uzavírá Radek.

Minidomek se drží na větší budově jako parazit. Z dálky připomíná stan

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám