Hlavní obsah

Stoletá policejní stanice z teakového dřeva po rekonstrukci úplně rozkvetla

Přes sto let je staré policejní stanici v thajském Bangkoku. Zajímavostí je, že stavba z teakového dřeva zůstala i navzdory desítkám let bez užívání nečekaně zachovaná. Přesto prošla v současnosti důkladnou rekonstrukcí a nyní slouží jako památka i výukové středisko.

Foto: AP

V Thajsku zrestaurovali 100 let starou dřevěnou policejní stanici do původní podoby.

Článek

Staronovou budovu policejní stanice je možné objevit v bangkokské čtvrti Nong Kham. Místní zástupci vedení města prozradili, že dům je starý více než sto let. A že byl postaven z teakového dřeva, které ovšem nebylo místního původu. Dovezli je tehdy prý ze sousedního Myanmaru, dříve Barmy.

Tropické dřeviny jsou vyhlášené mimo jiné svou odolností, což se v případě stanice zcela potvrdilo. Dům sice prošel nezbytnou rekonstrukcí, aby jej bylo možné po několika desetiletích zanedbávání znovu využívat, ovšem většina dřevěných prvků se zachovala ve výborné kvalitě.

Na stavbě je možné spatřit dva druhy dřeva. Fasády pokrývají dlouhá prkna v medově hnědém odstínu. Jednotlivé detaily, jako jsou například schodiště, dveře, okna, jsou vyrobené ze dřeva, které je natřené do tmavohněda.

Jistou zajímavostí je, že ač má hlavní část budovy střechu stanového (jehlanovitého) typu, jež by umožňovala využít podkroví jako horní patro, je řešená jako bungalov. V hlavní místnosti je spousta sloupů, které podpírají krov, který si návštěvník tak může dopodrobna prohlédnout.

Rodina bydlí na souši, a přesto v říčním člunu

Tipy a trendy

Toto řešení má v tropických podmínkách jednu velkou přednost. Teplý vzduch uvnitř budovy stoupá do jehlanovitého podkroví, zatímco chladnější zůstává dole, tam, kde se pohybují lidé.

V interiéru policejní stanice naleznou turisté a studenti thajské historie i další původní části vybavení - policejní cely, stoly či uniformy. Jejich účelem - a ve skutečnosti novým účelem někdejší policejní stanice - je přinášet svědectví o historii zločinu a trestu v zemi.

Anketa

Máte doma něco z teakového dřeva?
Ano, máme.
31,1 %
Myslím, že ano.
4,1 %
Nemám nejmenší tušení.
9,9 %
Asi ne.
10,7 %
Určitě ne.
44,2 %
Celkem hlasovalo 485 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám