Hlavní obsah

Správná klimatizace chladí, vytápí i šetří peněženku

Právo, Sylva Svobodová

Vedra nás přivedou k myšlence pořídit si klimatizaci. Jakou ale vybrat, aby nabídla příjemné ochlazení a zároveň nebyla žroutem peněz za energii?

Foto: Daikin

Klimatizace chladí i vytápí s energetickou účinností A+++, nejvyšší možnou účinností jednotek, které jsou na trhu.

Článek

Určitě se podívejte na energetické štítky, které udávají, jak na tom klimatizace je se spotřebou energie. Ty nejúspornější jsou označeny A+++.

„Pokud byste např. klimatizaci s energetickým štítkem A++ používali šest set hodin ročně, vyjde vás její provoz na 2500 Kč. Provoz klimatizace s energetickým štítkem A při stejně dlouhém provozu vás už vyjde o pětistovku více,“ porovnává ceny Libor Holub z firmy Bohemia Energy.

Typy klimatizací

Pořízení mobilní klimatizace je snazší, rychlejší, zvládneme ji doma nainstalovat sami. Jen je nutné zajistit vývod hadice ven z okna, aby teplý vzduch z ní odcházel ven z místnosti. Navíc bývá na kolečkách, takže ji můžeme volně přesouvat mezi místnostmi, a často stačí pouze jedna.

Nástěnná klimatizace je výrazně dražší, ovšem nabízí nižší provozní náklady a je tišší. Čekají nás však stavební zásahy a odborná montáž. Určitě zvažte, kolik jednotek v domácnosti využijete. Pro instalaci je třeba vytvořit vývod skrze zeď a po nainstalování už s ní nehýbat.

„Výhodou pevných nástěnných klimatizačních jednotek je variabilita provozu. Lze je využívat na chlazení vzduchu v létě a na ohřev místnosti v zimě. Systémy se dají napojit i na chytrou domácnost, ovládat je na dálku,“ říká Jan Kovalský z firmy Energie ČS.

Šest triků, jak omezit parno v interiéru

Jak na to

Kolik to bude stát?

U nástěnné klimatizace, která je napevno zabudovaná, je lepší myslet na její instalaci už ve fázi projektu, ale jde to i dodatečně. Rozvody se buď sekají do stěn, nebo se vedou v lištách.

Cena moderních úsporných klimatizací se pohybuje od 35 000 Kč na jednu místnost (včetně DPH, instalačních prací, venkovní a vnitřní jednotky).

Ideální je mít klimatizaci v každé užívané místnosti, nejen v ložnici. Až pět vnitřních jednotek totiž může být se systémem multi-split napojeno na jednu venkovní. Venkovní jednotka těchto systémů má dostatečně vysoký výkon, takže celý systém je obdobně účinný, jako když máte jednu venkovní jednotku připojenou jen na jednu vnitřní.

„Pro instalaci nástěnné klimatizace musíme vždy zajistit vhodné místo pro venkovní jednotku. A to může to být na zdi i na střeše. Také je potřeba vyřešit odvod kondenzátu vnitřní jednotky, třeba svodem do kanalizace,“ vysvětluje Vladimír Macháček z firmy Daikin.

Další funkce nejsou k zahození

Klimatizace nabízejí opravdu komfort chlazení i vytápění. Využívají umělou inteligenci, umějí automaticky zajistit optimální teplotu, vlhkost a distribuci vzduchu v místnosti. Mají lamely, které se natáčejí do všech směrů, tudíž se upravený vzduch dostane do každého zákoutí.

Některé mají i kameru detekující pohyb osob a podle toho upravují proudění vzduchu.

Foto: Hisense

Pomocí ovladače Ize foukání chladného vzduchu omezit do míst, kde chcete delší dobu sedět.

„Klimatizaci lze navíc ovládat odkudkoliv. Třeba po cestě domů z práce prostřednictvím wi-fi a jednoduché aplikace pro telefony pod operačním systémem iOS i Android. Lze je ovládat i hlasem,“ vysvětluje Tomáš Vratný z firmy Hisense.

Péče o venkovní jednotku

Majitelé se obvykle zajímají více o vnitřní klimatizační jednotku. Neméně důležitá je ale i venkovní. Působí na ni povětrnostní vlivy, rozhodující pro fungování je i výběr správného místa, pravidelná péče.

Největším úskalím klimatizačních jednotek je jejich koroze, na niž má vliv kondenzovaná voda, vlhkost vzduchu, vítr.

Foto: Enbra

Venkovní klimatizační jednotku musíme udržovat v čistotě. Sledujeme, zda v ní není spadané listí či jiné nečistoty.

„Velmi účinným řešením jsou pozlacené tepelné výměníky jak u venkovních, tak u vnitřní jednotky. Pozlacením části získají větší odolnost vůči oxidaci a korozi, zvládnou déšť i vzduch s obsahem soli. Zlato navíc brání množení bakterií, zlepšuje výměnu tepla,“ vysvětluje Karel Kincl z firmy Enbra.

Funkci venkovní jednotky ovlivní i spadané listí, proto pravidelně kontrolujeme, zda nebrání proudění vzduchu. Když se nečistoty nacházejí ve vnitřní části, kontaktujeme odborníka, který jednotku vyčistí.

Do pravidelné údržby patří i čištění kondenzátoru, kontrola tlaku chladiva, kontrola neporušenosti izolace, elektroinstalace a izolace potrubí vedoucí od venkovní jednotky do interiéru.

Chladný vzduch bez klimatizace

Přes den, kdy je venku teplo, nechte okna zavřená. Větrejte jen v noci, časně ráno a večer, dokud je chladněji. A nebojte se přitom udělat pořádný průvan.

Jakmile se vzduch v místnosti vymění, okna zase zavřete a zatemněte. Okna vybavte žaluziemi, roletami, markýzami a závěsy. Dobrým tipem jsou i speciální fólie instalované na vnější stranu oken, které odrážejí sluneční záření.

Foto: Vekra

Hliníková okna s velkoformátovým sklem je nutné účinně zastínit před letním vedrem.

Správné stínění je totiž základem. „Nejlepší je teplý vzduch dovnitř nepustit. V tom pomůže venkovní zastínění, které dokáže pohltit teplé sluneční paprsky ještě před oknem. Exteriérové stínění není nezbytně nutné řešit zároveň s výměnou oken nebo při zateplování domu. Žaluzie lze mnohdy montovat i dodatečně, protože mají samonosnou konstrukci, která se upevní na rám. A když žaluzie nebo rolety nemáte, postačí i běžné textilní závěsy,“ radí David Šejvl z firmy Vekra.

Úspory v parném létě podpoříte i větráky, které zchladí místnost o několik stupňů, ty levné pořídíte za pár stovek. Také je snadno přemístíte tam, kam právě potřebujete.

4 kroky při používání klimatizace
Při spuštěné klimatizaci nezapomeňte zavřít okna i dveře.
Teplotu nastavte tak, aby v místnosti dosahovala zhruba 24 °C.
Nikdy prostory příliš nepodchlazujte, rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl být více než 7 °C.
U klimatizací je důležité pravidelné čištění a dezinfekce výparníku (1 až 2x ročně, v prašném prostředí častěji). Podstatná je i kontrola možného úniku chladiva či kontrola odvodu kondenzátu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám