Hlavní obsah

Soutěž o nejošklivější kus nábytku má vítěze

Pro Českou republiku se tímto králem stala souprava televizního koutku. Falešná kůže zabodovala a porotci soutěže s názvem "Konec ošklivému nábytku!", která u nás probíhala od 14. března, jí udělili první místo. Účastníci měli posílat foto nejošklivějšího kusu nábytku v průběhu trvání soutěže. Vítěznou fotografii zaslal Jan Babka z Neratovic.

Článek

Zástupce firmy, která soutěž pořádala, Miloslav Kolařík, uvedl: „Jsme potěšeni, že soutěž získala takový ohlas, přece jen se v naší zemi vztah k designu teprve utváří. Je to i důkaz, že jsou Češi schopni brát design s vtipem a nadsázkou.”

.: Vítězná fotografie celoevropského kola soutěže o nejošklivější nábytek.foto: Krysztof Petryk

Vítěz získal novou sedací soupravu BoConcept dle vlastního výběru v hodnotě až 100 000 Kč. „Celkem se soutěže zúčastnilo 150 soutěžících,” říká zástupce BoConcept v ČR, která soutěž pořádala Miloslav Kolařík.

.: Příšerná barevnost a provedení této pohovky přimělo jejího majitele poslat její fotku do soutěže.foto: Irene Rojas

Celoevropské kolo soutěže nazvané „No More Ugly Furniture“, vyhlášené dánskou centrálou BoConcept, vyhrál Krzysztof Petryk (Varšava, Polsko). Získal cenu 5 000 Euro. Dalších patnáct nejúspěšnějších soutěžících získalo ceny v hodnotě 1 000 Euro.

.: Jelení křeslo. Jako kýč nebude vypadat v lesní chatě hajného, ale jako příšerně nevkusný kus nábytku bude vypadat v moderním bytě.foto: Matias, Barcelona

Nábytkové kusy přihlášené do soutěže jsou většinou velmi kýčovité, vynikají rádoby luxusním provedením, které ale vypadá luxusně jenom navenek, ale ve skutečnosti jde o velmi levné materiály, často o plast, lehké látky, nepravou kůži, která se ovšem tváří, jako by pravá skutečně byla.

Jak si nevkusný nábytek nepořídit

Jednak si pořádně prohlédněte fotografie, kýčovitý nábytek ilustrují skutečně dobře. Kýč nás nutí k tomu, abychom se nad ním dojímali a abychom se dojímali i nad tím, že v nás tyto emoce vzbuzuje. Pak je také kýči vlastní faleš, přetvářka, tváří se jako něco, čím není. Třeba má detaily ze zlata, ale pravé zlato to není.

.: Falešné zlato, jeden z rysů kýčovitého nábytku.foto: Tomasz Ptaczyński

Pak je přehnaný, snaží se vzbudit v nás emoce, které nadsazuje do extrémů. Dnes takového nábytku vidíme kolem sebe velké množství, jeho design se snaží v nás tyto emoce vzbudit natolik, až je otupuje, těžko pak rozlišujeme vkusné od nevkusného. Proto je dobře, že se taková soutěž u nás koná.

.: Nepodařená snaha napodobit historický styl, snaha o realističnost byla přehnaná, použité materiály levné.foto: Eunate Torres Modrego

Dojemnost některých růžových pohovek je umělá a nepřirozená. Kýčem ale nábytek nemusí být sám o sobě. Může se jím stát díky tomu, že se ocitne v nějaké nábytkové sestavě, která je nevhodně nakombinovaná.

.: Do soutěže přišla i umělecká díla. Tady nejde o kýč, ale o amatérskou uměleckou snahu. Vlastností kýče je i to, že občas pobaví, ale nic jiného nečekejte.foto: Spank, Atlanta

Jako je tomu třeba na fotografii českého vítěze. Konferenční stolek, který vidíme na fotce, sám o sobě kýčem není, je možná trochu obyčejný a nezajímavý, ale nedá se o něm říci, že by byl jakkoliv nevkusný, ale vzhledem k tomu, že se stal součástí této sestavy byl jako kýčovitý a nehezký označen i on.

Záleží i na celku

Pravdou ale je, že některé kusy, které by jindy vypadaly ošklivě mezi jinými kusy mohou vypadat hezky ve vhodně zvolených kombinacích. Vždy záleží na celkovém vyznění a také na tom, jaké jste povahy, to že jste trochu sentimentální z vás ještě nedělá "kýčaře".

.: Plast v kombinaci s historizujícím motivem zaručuje, že skutečně půjde o nevkusný kousek do bytu.foto: Barbara Tokarska

Snažte se vždy držet určité realističnosti, jde o to na nic si nehrát a všímat si dobrého vkusu odborníků, bytových designérů, bytů umělců a lidí, kteří přicházejí do kontaktu s různými typy designu. Design totiž není jen dobrý, ale také špatný a není od věci si jej prohlédnout blíže.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Kairouan - město koberců

Nepřeberné množství věcí, vůně exotického koření a mátového čaje a z barev až přechází člověku zrak. Tak to vypadá, když se vydáte na procházku na libovolné...

Výběr článků

Načítám