Hlavní obsah

Design 60. let znovu ožívá na výstavě Bruselský sen

Novinky, Kristýna Křížová

Rok od roku se mění design předmětů, které nás obklopují. O tom, jak se kdysi žilo, jaké bytové doplňky byly moderní a jaké vybavení bylo „trendy“, o tom vypráví výstava s názvem „Bruselský sen“, která probíhá v Galerii hlavního města Prahy. Nechte se inspirovat, „retro“ je dnes moderní.

Článek

Každodenní život se v 60. letech dost měnil, docházelo k rozšiřování televize a médií, v domácnostech se objevovalo stále více domácích spotřebičů a architektura nabývala svých moderních podob.

Na výstavě máte možnost všechny tyto trendy sledovat. Atmosféru podtrhuje dobová hudba, která se tehdy linula z rádií, těmi se již pyšnila nejedna domácnost.

.: Rádia tehdy vypadala úplně jinak.foto: GHMPSpotřební výrobky byly v 60. letech, v době komunistické totality, velmi elegantní a hrály všemi barvami. Poměry se tehdy začaly uvolňovat a mladí designéři odjeli reprezentovat tehdejší Československo do Bruselu, na výstavu s názvem „Expo 58“.

Československo sklízelo velké úspěchy

Československý pavilon se na této legendární výstavě, na které se prezentovala řada států, stal nejoblíbenější expozicí návštěvníků a získal hlavní cenu - Zlatou hvězdu.

Mezi nejzajímavější a nejprogresivnější exponáty patřilo sklo, které je na výstavě zastoupeno mimo jiné kolekcí z Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

.: Dobová reklama na vysavač Jupiter.foto: GHMP, NTM

Tehdejší Československo sklízelo v průběhu výstavy stovky kladných ohlasů v zahraničním i domácím tisku, v návštěvních knihách a jinde. Jeho úspěch byl završen závěrečným hodnocením, v němž všechny československé exponáty přihlášené do soutěže získaly ceny.

.: Moka souprava Manon.foto: GHMP,Gabriel Urbánek

Architektura československého pavilonu vynikala geometrickou střídmostí, světelností a propojením s okolní zelení. Celek působil promyšlenou hrou kontrastů – jiskřící fasády z jantarového skla a průhledných stěn spojovacích chodeb byly velmi působivé.

.: Model československého pavilonu.foto: GHMP

A tak čeští designéři a návrháři sklidili neobyčejný úspěch, který si dnes na této výstavě připomínáme, jejich sen se jim tehdy splnil, byli úspěšní, a tak výstava nese příznačný název "Bruselský sen".

.: Možná jste tehdy byli děti, ale design hraček si pamatujete.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Když výstavu navštívíte, tak nečekejte, že se budete nudit, kurátorka výstavy Daniela Kramerová říká: „Nabízíme divákům maximum informací ve vizuální podobě.“ Návštěvníka tak pobaví dobové video, nebo třeba spousta fotografií, plakáty, reklamy, předměty denní potřeby a jiné. Mít doma plakát právě z této doby není od věci, stejně tak jako si třeba pořídit osvětlení, které se tehdy vyrábělo.

Na výstavě uvidíte celou kolekci zajímavých osvětlení, z kterých si pak tehdejší zákazník vybíral to nejvhodnější pro svůj byt.

.: Design výrobků 60. tet ještě není minulostí. Poznáváte tato "křesla"?foto: GHMP

Výstava vám představí sklo a porcelán, které tehdy bylo vidět v našich domovech. Také se můžete podívat, jaký nábytek byl v té době moderní. „Retro“ se dnes ale vrací, a tak není od věci se přijít podívat právě na tuto výstavu, mnohé bytové doplňky z těchto let seženete v bazarech, či antikvariátech a můžete jimi tak oživit interiér vašeho domova.

Výstavu můžete navštívit až do 21. září v Městské knihovně na Mariánském náměstí, můžete se na ní nechat inspirovat a udělat si výlet do domácností jiného století.

Reklama

Související články

Nenápadný půvab módy let sedmdesátých

Další ze série poměrně oblíbených retro výstav, které se věnují oblékání a životnímu stylu se v pátek otvírá pro veřejnost v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze....

OBRAZEM: Topinkovače, které potěší nejen oko

Doba se mění a s ní i spotřebiče, dnes si můžeme pořídit spotřebič, který plní více funkcí a jeho design je pěkný a moderní. Vybrali jsme pro vás k inspiraci...

Výběr článků

Načítám