Hlavní obsah

Sošky s přidanou hodnotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořízení sošky do interiéru bývá výzvou pro naši kreativitu. Nejčastěji jsou vyrobené ze dřeva, z různě upraveného betonu, z plastu, kovu nebo skla. Výběrem konkrétního kousku demonstrujeme osobní vkus.

Foto: Salim Issa

Veronika Velčovská Jiroušková na posledním Designbloku představila Rokokobanu, limitovanou edici servírovacích mís, v nichž dostaly hlavní roli rokokové sošky situované do fantazijní krajiny.

Článek

Netoužíme­-li po sklouznutí ke kýči, i když ten může mít také něco do sebe, zkusme vybrat sošku, která jí vlastně ani není a má navíc praktickou funkci.

Nejvděčnějšími interiérovými doplňky, jež mají skulpturální charakter už ze své podstaty, jsou vázy. Právě ty se tak mohou nejsnadněji maskovat za sošku ve tvaru ladné dívky nebo třeba jen mít podobu lidské hlavy, jež je v horní části náležitě otevřená. Stejně tak mohou vyhlížet i obaly na květináče...

Doplňky v koupelně vnímejte jako šperk

Tipy a trendy

Vděčným objektem, jejž lze proměnit v sošku, jsou rovněž lampy. Jejich stínítka pak obvykle plní funkci vtipného doplňku znázorňované figury.

Knihomolové a nejen oni pak jistě vědí, že téměř nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro skulpturální ztvárnění jsou zarážky do knihoven. Mohou znázorňovat knihy samotné, ale mohou být ovlivněny také nejrůznějšími žánry a styly, od miniatur klasického umění, přes modernu až k vysloveně hravým a zábavným variantám.

Nechte se inspirovat!

Anketa

Máte doma nějakou sošku s přidanou hodnotou?
Ano, a hned několik!
25,6 %
Ano, jednu máme.
9,9 %
Netuším, musel/a bych se podívat.
8,8 %
Určitě ne.
55,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 262 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí knihovna: ostrov zážitků a pohody

Mít doma knihovnu s tištěnými tituly dává smysl i v době moderních technologií. Čtení totiž může být skutečným zážitkem, při němž si navíc dokonale vyčistíte...

I bydlení bez bariér může být stylové

Žít v pohodlí svého domova... to je bezesporu snem každého staršího člověka, který už se hůře pohybuje, či handicapovaného člověka upoutaného na invalidní...

Výběr článků

Načítám