Hlavní obsah

Smíchovská Kordova vila byla nekonvenčním dílem, které stojí za pozornost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejkrásnějších vil na pražském Smíchově je vlastní vila místního stavitele Aloise Kordy, který si ji zřejmě sám navrhl pro své bydlení. Z toho důvodu jí také věnoval nadstandardní péči a vilu dekoroval podle svého vlastního specifického vkusu.

Foto: Kristýna Křížová, Novinky

Vila s adresou: Na Václavce 30, čp. 1078

Článek

Alois Korda navrhl stavbu, na jejímž nároží je věž s motivem segmentového okna a štíty domu jsou bohatě zdobené štuky i freskami. Vila je dekorována celkem výrazně a originálně.

Foto: Kristýna Křížová, Novinky

Rekonstrukce vile prospěla a zachovala její půvaby

Na fasádě nechyběly florální květinové motivy, výrazné sluneční hodiny ani dekorativní prvky, stylově na pomezí secese a art deca.

Foto: Archiv pubikace Slavné pražské vily

Vila před rekonstrukcí

Jde o poněkud bizarní objekt, jenž nicméně nepostrádá půvab. Dům byl však léta prázdný a před několika lety proběhla jeho rekonstrukce, která dům proměnila v udržovaný elegantní dům.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Nákres vily detailně zobrazuje její secesní prvky

Vila se nachází v architektonicky cenné oblasti. O něco výš ve stejné ulici najdeme pozdně secesní vilu s geometrickou dekorací, freskami a sgrafity, kterou navrhl František Kavalír, žák architekta Jana Kotěry.

Zdroj: Publikace Slavné pražské vily, Zdeněk Lukeš

Reklama

Související témata:
Alois Korda

Související články

Výběr článků

Načítám